Tujina

Je bil povod za prevrat ameriško oporišče?

Praga/Biškek/Moskva/Washington, 08. 04. 2010 20.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tako Rusija in ZDA trdita, da Moskva ni vpletena v državni udar v Kirgiziji, človek, ki je v prevratu sodeloval in je sedaj eden izmed pomočnikov nove premierke, pa govori nasprotno.

Roza Otunbajeva in Omurbek Tekebajev
Roza Otunbajeva in Omurbek Tekebajev FOTO: Reuters

Moskva je zanikala obtožbe, ki so se pojavile v javnosti, da zaradi ameriške vojaške zračne baze v Kirgiziji za državnim prevratom stoji sama. Podobno je menil tudi ameriški diplomat, ki ameriškega predsednika spremlja na poti v Pragi, a eden izmed predstavnikov opozicije, ki je od včeraj na oblasti v Kirgiziji, trdi drugače.

Omurbek Tekebajev, ki je bil do včeraj še v opoziciji, od danes dalje pa v novi vladi vodi resor za ustavne zadeve, je dejal, da je Rusija v državnem udaru proti predsedniku Kurmanbeku Bakijevu odigrala svojo vlogo. "V očeh Rusije ste lahko videli veselje. Tako je zdaj veliko možnosti, da bo ameriško oporišče odstranjeno prej, kot je bilo načrtovano," je pojasnil, pri tem pa dodal, da Bakijev ni držal obljube, ki jo je dal lani v Moskvi, da bo zahteval umik tega oporišča.

Bakijeva obljuba iz Moskve je sicer javno znana. Znano je tudi, da je ob izreku te obljube njegova država od Rusije dobila dve milijardi dolarjev pomoči, kasneje pa si je Bakijev premislil in se odločil, da ameriška baza ostane. Za višjo najmenino.

Ruski premier Vladimir Putin je že čestital novi premierki in ji tudi ponudil pomoč.
Ruski premier Vladimir Putin je že čestital novi premierki in ji tudi ponudil pomoč. FOTO: Reuters

Putin zanika vpletenost Rusije

A ruski premier Vladimir Putin, ki je danes zjutraj zelo hitro čestital novi kirgizijski premierki Rozi Otunbajevi, je zanikal, da bi bila Rusija kakor koli vpletena v državni prevrat. Premierka je povedala, da je krigizijsko gospodarstvo precej prizadeto in bo potrebovalo tujo pomoč, v isti sapi pa je dodala, da je svojo pomoč že ponudil Putin. Dogovorila sta se, da bo v kratkem v Moskvo odpotoval njen prvi namestnik in nekdanji premier Almaz Atambajev.

Sicer sta o Kirgiziji danes govorila tudi predsednika Rusije in ZDA Dimitrij Medvedjev in Barack Obama, a za javnost o tem nista spregovorila. Razlog ni znan, je pa verjetno, da zaradi nasprotujočih si stališč, saj sta danes v Pragi podpisala sporazum o zmanjšanju jedrskega orožja in sta verjetno morala dajati vtis enotnosti.

Rusi želijo umik ameriškega oporišča

V Kirgiziji imajo svoja vojaška oporišča tako Rusi kot tudi Američani. Prav o tem pa je v Pragi govoril sicer neimenovani ruski diplomat, ki je menil, da ZDA svoje zračne baze, prek katere oskrbujejo vojake v bližnjem Afganistanu, ne bi smele imeti. Dodal je, da bodo ruski politiki pritisnili na novo vodstvo v Kirgiziji in zahtevali, da se odločijo za umik ameriškega oporišča, hkrati pa je spomnil, da Bakijev ni držal obljube, da bo dal zapreti vojaško bazo. V zadnjem sporočilu za javnost pa je Bela hiša obžalovala nasilje med prevratom v Kirgiziji, hkrati je pozvala k strpnosti in vrnitvi na pot demokracije.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
08. 04. 2010 23.25
Ko je režim začel streljati po svojih ljudeh je bilo z njim konec. Zgodovina se je že večkrat enako ponovila, pa se diktatorji iz nje ničesar ne naučijo....
PREKLETO
08. 04. 2010 21.46
Amerika ni nč kriva! Ona pač samo sledi svojim imperialističnim ciljem, pa nobenemu nič noče!!!