Tujina

Haag Haradinaja ne bo izpustil

Beograd/Dunaj, 19. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Haaški tožilci so zavrnili možnost, da bi nekdanji kosovski premier Ramuš Haradinaj ostal začasno na prostosti.

Nacionalni svet za sodelovanje Srbije in Črne gore s haaškim mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je sklenil, da bo vladi SČG predlagal, naj Haagu poda jamstva za začasno izpustitev obtožencev Nebojše Pavkovića in Save Todorovića. Obtoženca bi tako lahko ostala na prostosti do začetka sojenja. Beograd je do zdaj podal Haagu podobna jamstva za vseh šestnajst srbskih obtožencev, ki so se haaškemu sodišču prostovoljno predali od oktobra 2004.

Haradinaj ne bo izpuščen na prostost (Foto: Reuters)
Haradinaj ne bo izpuščen na prostost (Foto: Reuters) FOTO: Reuters/STA

Nacionalni svet je danes še ugodil nekaterim zahtevkom tožilstva haaškega sodišča, ki se nanašajo na predajo dokumentacije in odvezo varovanja državnih skrivnosti za več prič. Svet je ugodil tudi nekaterim enakim zahtevkom obrambe posameznih obtožencev.

Kot je povedala generalna tožila Haaškega sodišča Carla del Ponte, pa se Haaški tožilci ne strinjajo z začasno izpustitvijo nekdanjega kosovskega premiera Ramuša Haradinaja, saj bi njegova izpustitev lahko ogrozila njihovo preiskavo. Ob tem je opozorila, da je v preteklosti že večkrat prišlo do zastraševanja prič na Kosovu.

Haradinaj, bivši poveljnik Osvobodilne vojske Kosova, se je haaškemu sodišču predal marca, obtožnica pa ga bremeni umorov, posilstev in deportacij srbskih civilistov. Nekdanji načelnik generalštaba jugoslovanske vojske Pavković je prostovoljno odšel v Haag 25. aprila, bosanski Srb Todorović, ki je bil med vojno v BiH namestnik upravnika kazenskega poboljševalnega zavoda v Foči, pa 15. januarja.