Tujina
Oglas

GIMNAZIJA FRANCETA PREŠERNA KRANJ (GFP) – umetniška galerija

Ljubljana, 03. 02. 2018 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na Gimnaziji Franceta Prešerna (GFP) bodo v šolskem letu 2018/19 vpisovali v tri programe: gimnazijo, ekonomsko gimnazijo in športni oddelek ekonomske gimnazije.

Gimnazija Franceta Prešerna je v gorenjskem pa tudi širšem slovenskem prostoru poznana po odličnem delu z dijaki športniki. Le kdo ne pozna njihovih nekdanjih in sedanjih dijakov, kot so: Peter in Domen Prevc, Jurij Tepeš, Žan Košir, Vesna Fabjan, Primož Roglič, Peter John Stevens, Štefan Hadalin, Anže Semenič in mnogih drugih.

Dijaki GFP pa niso uspešni le na športnem področju, ampak tudi na številnih drugih. Mnogi njihovi dijaki so umetniško nadarjeni. Obiskovalec Prešernove gimnazije lahko takoj ob vstopu v šolsko avlo opazi galerijo dijakov Gimnazije Franceta Prešerna. V okviru te že vrsto let poteka bogata razstavna dejavnost, saj njihovi dijaki, ki so likovno kreativni, želijo svoje umetniško ustvarjanje tudi predstaviti. Za marsikaterega dijaka je razstava na šoli prvo srečanje s publiko in zato odločilen korak za nadaljnje umetniško ustvarjanje. Seveda v njihovi galeriji ne razstavljajo samo dijaki, ampak tudi uveljavljeni slikarji in fotografi. V zadnjem letu smo si med drugimi lahko ogledali tudi fotografije Arneja Hodaliča in ilustracije ene najboljših slovenskih slikark, akademske slikarke Jelke Reichman, ter razstave študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Številne likovne izdelke dijakov in fotografije lahko opazujemo ne le v galeriji GFP, ampak tudi po hodnikih šole, jedilnici, učilnicah. Človek, ki hodi po Gimnaziji Franceta Prešerna, ima občutek, da je v galeriji in ne šoli.

Razstave njihovih dijakov pa niso omejene le na njihovo šolo, ampak dajejo mladim ustvarjalcem možnost, da se predstavljajo tudi drugod. Tako so njihove razstave že tradicionalno na ogled v avli Finančnega urada Kranj, razstavljajo pa tudi v knjižnicah in osnovnih šolah.

Dijaki se z likovno umetnostjo srečujejo tudi neposredneje, v okviru delavnic, ki jih na šoli vodijo likovni umetniki. Vsako leto na šolo povabijo vsaj enega uveljavljenega ustvarjalca, ki kot mentor sodeluje z dijaki. Na ta način se spoznajo s pristopom k likovnim problemom, sodobnimi načini likovnega izražanja, pomenom lastne ideje in možnostmi za njeno izvedbo. V zadnjih letih so še posebej navdušeni nad sodelovanjem z akademskim slikarjem Klavdijem Tutto, ki je uspel dijake motivirati tudi za večje projekte, med največjimi je projekt Spoznajmo sodobno umetnost, v okviru katerega so dijaki skušali predstaviti svoje videnje sodobne umetnosti.

Kako pomembna je za dijake likovna umetnost, so spoznali tudi slikarji Likovnega društva Kranj, pa tudi fotografi, kot je Arne Hodalič, ki so dijakom donirali že dve stalni razstavi. Magister likovnih umetnosti Klavdij Tutta pa jim je doniral stalno izobraževalno razstavo likovnih del, ki je prva didaktično opremljena predstavitev umetniških del na srednji šoli. Stalna izobraževalna razstava likovnih del magistra likovnih umetnosti Klavdija Tutte, ki so jo odprli na začetku letošnjega leta,  je za šolo lepa pridobitev, saj je donacija nadaljevanje slikarjevega pedagoškega dela z dijaki, ki poteka od leta 2015. Zbirka del, ki bo stalno razstavljena v prostorih šole, obsega: pet slik, pet risb, skulptosliko, leseni objekt in posebno pesniško številko glasila, ki jo je avtor v celoti opremil.

Ob vsem povedanem ni čudno, da so njihovi nekdanji dijaki danes uveljavljeni slikarji in fotografi. V šolski galeriji je kot srednješolka razstavljala njihova dijakinja Suzana Brborović, danes ena najperspektivnejših mladih slovenskih slikark, ki svojo kariero nadaljuje v Leipzigu. Leta 2017 pa smo si so v ljubljanski galeriji Equrna lahko ogledali  razstavo njenih slik z naslovom Made in Germany. Njena slika »Petelin«, ki jo je ustvarila v srednješolskih letih, še danes krasi učilnico na Gimnaziji Franceta Prešerna.

Njihovi nekdanji dijaki so danes tudi uveljavljeni fotografi. Nekdanji dijak Ciril Jazbec je danes eden najboljših slovenskih dokumentarnih fotografov, je redni fotograf svetovne izdaje revije National Geographic Magazine in prvi Slovenec, ki je imel v mednarodni različici te med fotografi zelo cenjene revije kar dve objavi. Še vedno je nekatera njegova dela opaziti tudi na stenah šole, v vzpodbudo prihodnjim mladim fotografom.

Podobne poti ubira tudi uspešna fotografinja Katja Bidovec, ki se je nad fotografijo navduševala že v srednji šoli. V četrtem letniku so na šoli razstavili njene prve fotografije, nekaj od njih še danes visi na hodniku gimnazije.

Katja je kot prva Slovenka osvojila drugo mesto na Nikonoven natečaju, kjer je sodelovalo več kot enaindvajset tisoč fotografov. Za fotografske dosežke je prejela komunikološko nagrado Hanna Hardta za izstopajoče dosežke študentk in študentov medijskih in komunikacijskih študij. Danes Katja Bidovec veliko sodeluje s priznanim slovenskim fotoreporterjem Arnejem Hodaličem, s katerim v soavtorstvu predstavljata projekt »Izginjajoče kulture«.

Na Gimnaziji Franceta Prešerna se že vrsto let trudijo ustvariti takšne pogoje dela, da mladi razvijajo ustvarjalnost na različnih področjih. Zato ni naključje, da prav njihovi dijaki dosegajo vrhunske rezultate v športu, znanosti, umetnosti …  Dijakom pomagajo do znanja in podjetnosti, s katero si bodo sami ustvarjali svojo prihodnost. Najpomembneje se jim zdi, da dijaki pridobijo toliko znanja, poguma in podjetnosti, da bi znali, predvsem pa si upali, razviti svoje potenciale. V današnjem neverjetno hitro spreminjajočem se svetu morajo mladi  poleg dobrih ocen in uspeha na maturi pridobiti predvsem znanje za življenje,  le tako bodo postali samozavestni in uspešni mladi ljudje, ki se bodo veselili prihodnosti in bodo znali in upali živeti svoje življenje.

 

Vabimo vas, da v času informativnih dni, v petek, 9. februarja 2018, ob 9. in 15. uri in soboto, 10. februarja 2018, ob 9. uri, obiščete Gimnazijo Franceta Prešerna na Kidričevi 65 v Kranju. Spoznali boste njihov šolski vsakdan, raznovrstno delo, dijake in učitelje.

 

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8