Slovenija

'Pravičen nepremičninski davek je tak, da več kot imaš, več plačaš'

Ljubljana, 10. 07. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.V., 24UR ZVEČER
Komentarji
309

Kaj vsem tistim, ki nimajo lastniškega stanovanja, prinaša novela stanovanjskega zakona? O njem so razpravljali poslanci, koalicija novelo podpira, opozicija je proti. A ključno je, kje smo? Koliko novih najemnih stanovanj bo država zgradila? Kdaj in kje?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Maša Hawlina in Črtomir Remec o stanovanjski problematiki
    10:10
    Iz 24UR ZVEČER: Maša Hawlina in Črtomir Remec o stanovanjski problematiki
  • Iz 24UR ZVEČER: O noveli stanovanjskega zakona
    02:02
    Iz 24UR ZVEČER: O noveli stanovanjskega zakona

Stranka Levica, ki v vladi vodi stanovanjsko politiko, je pred volitvami obljubila 30 tisoč novih javnih najemnih stanovanj do leta 2030. V njihovem predvolilnem programu je pisalo: stanovanja za vse. Po volitvah so v koalicijski pogodbi obljubo znižali na 20 tisoč stanovanj, kot prelomno točko pa navedli zakon, ki bo za gradnjo stanovanj zagotovil do 100 milijonov evrov na leto v naslednjih desetih letih.  

V švicarskem Zürichu denimo zadružna stanovanja predstavljajo več kot 20 odstotkov vseh stanovanj. V obliki kooperativ ali stanovanjskih zadrug je v New Yorku urejenega 75 odstotkov, na Švedskem pa 22 odstotkov stanovanjskega fonda.

Lani so na ravni države cene stanovanjskih hiš zrasle za devet odstotkov, cene stanovanj v večstanovanjskih stavbah za šest, medtem ko so cene zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb zrasle za osem odstotkov. V zadnjih petih letih so tako cene stanovanj zrasle že za 60 odstotkov, cene hiš za 46 odstotkov in zemljišč za stanovanjsko gradnjo za 54 odstotkov. V primerjavi z letom 2015, ko je v Sloveniji prišlo do zadnjega obrata cen nepremičnin, so se cene stanovanj leta 2023 več kot podvojile, cene zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb so zrasle za okoli 80 odstotkov, cene hiš pa za okoli 70 odstotkov.

O pereči stanovanjski problematiki sta v oddaji 24UR Zvečer spregovorila tudi Maša Hawlina z Inštituta za študije stanovanj in prostora in Črtomir Remec, direktor republiškega stanovanjskega sklada.

Hawlina je prepričana, da je novela tehnične narave in da na samo stanovanjsko politiko ne bo imela bistvenega učinka. "Bo pa omogočila dajanje posojil drugim javnim stanovanjskim skladom, kar je temelj tega novega "preporoda" stanovanjske politike," je poudarila. "Ampak se tukaj pojavlja tudi ogromno dvomov in izzivov, kako bodo v bistvu stvari tekle naprej."

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac pričakuje, da bodo prav ti izboljšani pogoji kreditiranja znatno pospešili gradnjo neprofitnih javnih najemnih stanovanj. "Glede na to, da imajo vsaj nekatere občine oziroma mestni skladi pripravljene projekte, ki dejansko nimajo zagotovljenega financiranja, bodo v prvem koraku to res pospešili," je ocenil Remec. "Vsaj za Ljubljano lahko rečemo, da praktično ti projekti za 500 stanovanj zelo težko pričakujejo ta denar. Mi smo praktično celotno dokapitalizacijo 54 milijonov namenili za razpise." Kot pravi gre vse na nek način "v žilo" in pričakuje se, da se bo pokazal tudi nek rezultat.

Ljubljanski bloki
Ljubljanski bloki FOTO: Shutterstock

Sklad naj bi sicer po novem imel tričlansko upravo, vlada pa pravi, da želi s tem izboljšati vodenje sklada. Tudi Remec to razume kot priznanje, da je "dejansko delal za tri". "Vesel bom, če bom dobil pomočnike. To kar smo naredili v zadnjih letih s svojimi sodelavci, ki so izjemni, smo dejansko zagotovili 5000 novih javnih najemnih stanovanj, kar je zame velika številka," je poudaril. Če pa naj bi bili v bodočnosti izpolnjeni višji cilji, je dejal Remec, bo seveda dobrodošla pomoč. 

Tudi predsednika uprave bo imenovala država, Rebec je prepričan, da bo v začetku to on, kasneje pa se bo še videlo. So torej te spremembe sistemske rešitve? Kot je pojasnila Hawlina, v resnici še ni bilo narejene neke javne razprave okrog tega sistemskega vira financiranja. "To so neke obljube na katere se težko odzivamo, ker ne vemo ali bodo ta sredstva res dostopna, pod kakimi pogoji se bodo dodeljevala, kje bodo stanovanjski skladi pridobili preostala sredstva in pod kakimi pogoji." Prav zato tudi ne morejo napovedovati točno kakšni bodo stroški države, stanovanjskih projektov ter najemnin.

Zakaj nobena vlada ne uvede nepremičninskega davka?

"Zdi se, da v resnici vedno znova prevladajo določeni interesi, ki so na strani močnih, tistih, ki imajo politično moč in precej nepremičnin ter kapitala," je opozorila Hawlina. Se je pa strinjala, da bi bil progresivni nepremičninski davek, ki bi targetiral predvsem prazna stanovanja in stanovanja, ki se kopičijo kot špekulativno blago in kupujejo na zalogo ter kot dobra naložba, nujen ukrep.

Stanovanje
Stanovanje FOTO: Shutterstock

A kako bi davek lahko bil pravičen do vseh? "Pravičen bi bil tak, da več kot imaš nepremičnin oziroma premoženja, več davka plačaš," je bil jasen Remec. "To je nekdo, ki je pošten lastnik, pripravljen plačat."

A kot pravi, gre za precej nepriljubljen ukrep, zato ga že četrta vlada ne upa izpeljati. "OECD je v zadnjem poročilu zelo jasno povedal kaj je potrebno narediti na stanovanjskem področju in vlada se je zavezala, da bo vse te stvari izvedla, OECD pa bo spremljala izvajanje teh ukrepov."

Kot je poudaril, so v republiškem stanovanjskem skladu pripravljeni aktivirati polovico 100 milijonov evrov, kolikor je bilo obljubljeno za gradnjo javno najemnih stanovanj, ostali mestni skladi pa bi vzeli preostanek. "Mi bomo vzeli še 100 milijonov kredita, verjetno tudi ostali, krediti namreč so na razpolago in dejansko bi z vsem tem denarjem skupaj lahko izpolnili cilj 5000 stanovanj." Vendar stanovanja ne bodo dokončana v mandatu te vlade, vendar se bodo pa začela graditi.

Vlada v noveli zakona po odločbi ustavnega sodišča okoli 550 najemnikom denacionaliziranih stanovanj, ki so v povprečju stari več kot 70 let, tudi zagotavlja doplačilo med neprofitno in tržno najemnino, do leta 2034. Hawlina podpira odločitev, saj gre za ljudi, ki so v tistem času, ko se je zgodila masovna privatizacija, bili iz tega izvzeti. "Nujno je, da se ljudem zagotovi neka varnost, sploh v takih letih, mislim, da ni opravičljivega razloga, da bi 70-letnike selili in vrgli na nek prosti trg, kjer je izredno težko priti do stanovanja."

KOMENTARJI (309)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Qwerty
21. 07. 2024 11.33
In tisti ki ga nimamo dobimo nekaj nazaj? :D
Migo1904
10. 07. 2024 21.36
Ja stanovanja za vse. Potem pa vsi drugi prej pridejo na vrsto (Bosanci,Albanci...) samo Slovenci ne. In pa še to saj je Janše dvignil davek na 22% in obljubil da bo znižal ko kriza mine ampak se to ni zgodilo ,ker je sam lažnjivi Kljukec.
Smuuki
10. 07. 2024 20.01
+4
Predlagatelj zakona je predstavil idejo. Na naslednje vprašanje že nima več odgovora. Kdo bo določil več, manj? Kdo no to nadziral, kdo bo to izvajal? Vse nedorečeno vse eno sanjarjenje. Škoda besed za to neposrečeno izjavo levice. Preden prilagodiko obstoječo zakonodajo novi ideji jih že ne bo več
peresni
10. 07. 2024 18.57
+0
Zdajšnji zakoni so zakoni 30 let pogubnega upravljanja države SD in SDS....torej vse katastrofa. Hitro uredi to vlada.
Zdravko Babić
10. 07. 2024 18.26
+1
ROMELS
10. 07. 2024 18.24
+3
Pravičen davek??? To so floskule, ki jih trosijo vsakokratni politiki ki so na oblasti. V takile demokraciji, kot je pri nas, tega ne bomo učakali. Za pravičnost je treba , da obstaja red in disciplina. tega sedanji oblastniki ne obvladajo, ker so premevžasti, presluzasti, da bi to zmogli.
Arhaist
10. 07. 2024 18.02
+3
Izstop iz EU ker tako narekuje EU. Kar smo vložili našega denarja katerega nam potem dajejo kao subvencije naj kar imajo. Kazni ne bomo plačali. Naj si EU razdeli naš denar v eur in to je to. Bomo živeli po svoje. Ne rabimo EU, NATA, WEF, WHO itd....
Poraz boli
10. 07. 2024 18.02
+2
Davek na davek na davek...Golobizem ne zna drugače, kot dvigovati davke. Ampak to je značilno za vse leve ba rabe. In to je spet voda na mlin kolesarijatu,ker imajo itak socialna stanovanja,in za njih ne bo davka..
Smuuki
10. 07. 2024 17.59
+3
Da skrajšamo. Vse kar se bo tu zgodilo bo retroaktivno kar pravo ne dopušča. Vsi davki so bili že plačani skladno s časom gradnje ali nakupa. Davčne stopnje so res da bile različne pa kljub vsemu take kot so v tistem času veljale. Nekdaj 19% zdaj 22%. Od kod ideja tem kekcem iz levice da bi obdavčeno ponovno obdavčili? Naj prvo tudi sami kaj ustvarijo in naj plačujejo. Predlagatelji te ideje zagotovo niso v življenju še ničesar ustvarili. Dajmo vsakoletni davek na avte če so res tako radodarni. Ko kupiš avto plačaš ddv. Pa ga vsi plačujmo vsako leto. Tudi avto je premoženje. Tega zagotovo imajo pa naj v praksi pokažejo pravičnost. Še več na tem segmentu naberemo več kot na stavbah. Avtomobilov je vsaj 4 x več. Kar se vozi po naših cestah je večinoma višje cenovnega razreda. Namesto davka na nepremičnine davek na avte. Tu pa zmrznejo. Davek na hiše, stanovanja njih preskoči. Davek na avto ujame vsakega. Pa da vidimo. 😀😀😀😀😀
Smuuki
10. 07. 2024 18.02
+1
Kdor ima dražji avto, več avtov naj plača več. Isti stavek samo besedo stanovanje sem zamenjal z besedo avto. Iz fužin bo soldov kot dreka in navdušenja tudi. 😀😀😀🙂🙂🙂🙂
sektor1
10. 07. 2024 17.44
+3
Vlada uvaja davek ker ni sposobna REALIZIRAT OBLJUB o gradnji stanovanj, ki ste jih širokoustno obljubljali.
nikhrast
10. 07. 2024 16.51
-7
"Več nepremičnin imaš, več davka plačaš", od kje pa ta ideja, v Severni Ameriki že ne. Vsaka občina tu obdavči vse enakomerno. Pa kdo bi investiral v nepremičnine če bi plačevali višje davke pri višji nabavi nepremičnin.
Aleš Hartner
10. 07. 2024 16.32
+3
Vse kaže, da spet ne bo zakonske ureditve stanovanjskih zadrug. Me res zanima, zakaj ne. Imajo jih v ZDA, na Švedskem, v Avstriji, v Švici, pri nas pa z odsotnostjo zakonodaje politika blokira razvoj. Žalostno.
KL.kl.
10. 07. 2024 16.13
+4
Potrebno se je prestaviti iz zastaljenega stanja. Če je želja SLO, da se nataliteta dvigne nad 2 otroka na družino, kar pomeni ohranjanje in rast avtohtonega prebivalstva. Potem je potrebno ustvariti pogoje za mlade družine. Kar pa pomeni dostopna stanovanja za nakup ali za najem. Ker mlad človek pri starših v svoji sobici ne razmišlja o družini. Prav tako v stanovanju z najemnino 700 ali 800€, brez zagotovila, da bo lahko tam še naslednje leto. Težava je tudi, da se ljudje pozneje odločajo za otroke. To pomeni manj generacij otrok v določenem časovnem obdobju. Ko pa ni avtohtonega prebivalstva, da opravlja delo in zasede prosta delovna mesta pa se ga uvozi. Če je treba iz Filipinov ali Indije.... Strošek, ki za državo predstavlja, vlaganje v najemna stanovanja je cenejši, kot pa bo strošek za pokojnine čez 10, 20, 25 let, ko ne bo delovnega prebivalstva, da bi podpiral izdatke pokojnin. Težava je, da je to strošek zdaj in ne čez 25 let. Mimogrede je bila letos zabeležena najnižja rodnost v Sloveniji v enem letu.
ap100
10. 07. 2024 16.25
+0
za najem ni problema zakaj pa za nakup?- nakup za velike družine ni ustrezen saj morajo skos povečevati svoj bivanjski prostor - če kupujejo potem nehajo delati otroke ker morajo odplačevati obveznosti .....
ap100
10. 07. 2024 16.02
+6
manj kot ustvariš manj plačuješ oziroma ti celo dajo stanovanje napol zastonj v uporabo
zhadum
10. 07. 2024 15.46
+1
hahhahahahahhahahahha ker bluz kok pa drazava sama seb placa ko drzi tok nepremecnin. aja dej men uzem k imam garayo za 3 kolesa not dat. ahahahahahahah dej nooo
ap100
10. 07. 2024 16.03
-2
državi je vseeno tudi če bi bili davki 100 na njeno premoženje, jih takoj dobi nazaj
visoki
10. 07. 2024 14.52
+4
sds bi da tisti,ki imajo še več imeli in nič plačevali
zoran pušenjak
10. 07. 2024 14.21
+7
Slovenci bi plačevali davek, stanovanja pa doili tujci
visoki
10. 07. 2024 14.48
-4
ap100
10. 07. 2024 16.03
+4
a je kaj narobe reku - stigmatiziraš po nepotrebnem visoki
starima?ek 1
10. 07. 2024 14.16
+1
flojdi
10. 07. 2024 14.16
+2
..se mi zdi da je za pisalo koliko stanovanj in bajt imajo eni". .in vem za ene par takih ki jih veselo kupujejo. Etc ccc./ gruntam da vsak rabi samo eno stvar" ..bajto ali stanovanje.ostalo je preVec.ampak dobr..do 3 viska -pol pa Lepo Veliko vec placat
Nightingale
10. 07. 2024 13.49
+7
Itak se vse gradi samo za priseljence...
visoki
10. 07. 2024 14.54
-1
a ti bi gradil za bogataše,kar se res gradi