Slovenija

Koalicija podpira novelo stanovanjskega zakona, opozicija proti

Ljubljana, 09. 07. 2024 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predlogu novele stanovanjskega zakona, ki naj bi uredila najem denacionaliziranih stanovanj, povečala kreditiranje gradnje javnih stanovanj in uvedla tričlansko upravo v SSRS, je napovedana podpora koalicije. Opozicija pa je proti, češ da bo zakon glede denacionaliziranih stanovanj še naprej neustaven, SSRS pa da ne potrebuje širitve uprave.

Glavne novosti v zakonu so predvidene na treh področjih. Kot prvo, novela za 10 let ureja razmerja med lastniki in neprofitnimi najemniki denacionaliziranih stanovanj, in sicer bodo lahko v najemu ostali tisti, ki nimajo oz. ne bodo imeli drugega ustreznega stanovanja, lastniki bodo lahko zaračunali priznano tržno najemnino, razliko med to in neprofitno najemnino pa bo kril državni proračun. Po letu 2034 se bo lahko najemnina oblikovala prosto.

Kot je dejal minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, s spremembami uresničujejo lansko odločbo ustavnega sodišča, ki je vladi naložilo, naj zagotovi ustrezno razmerje pravic in dolžnosti med najemniki in lastniki denacionaliziranih stanovanj. Teh najemnikov je okoli 550, v povprečju so stari več kot 70 let in številni pa bi se znašli v izjemno zahtevnem položaju, če bi morali z danes na jutri zapustiti stanovanja, je povedal minister.

Ugodna posojila lokalnim skladom 

Kot drugo bo lahko Stanovanjski sklad RS (SSRS) lokalnim stanovanjskim skladom, občinam in neprofitnim stanovanjskim organizacijam dajal ugodna posojila za pridobivanje neprofitnih najemnih stanovanj, in sicer brez omejitev, ki so zdaj vezane na namensko premoženje republiškega sklada. Maljevac pričakuje, da bodo izboljšani pogoji kreditiranja znatno pospešili gradnjo neprofitnih javnih najemnih stanovanj.

Kot tretje pa je predvideno, da bo imel SSRS tričlansko upravo, medtem ko ima sedaj, tako kot ostali javni skladi, direktorja in nadzorni svet. Vlada želi s spremembo izboljšati vodenje in izvajanje novih zahtevnih nalog sklada, ki bo od prihodnjega leta naprej upravljal s 100 milijoni evrov iz državnega proračuna za zagon nove stanovanjske politike, je dejal minister. Po predlogu bo imela uprava tri člane, ustanovitelj, torej država oz. v njenem imenu vlada, pa bo s sklepom določil, kateri od članov uprave bo predsednik uprave.

Blok
Blok FOTO: Bobo

Koalicija noveli naklonjena

Koalicija predlog novele podpira. Milan Jakopovič (Levica) je dejal, da novelo razumejo kot enega od bistvenih elementov nove stanovanjske politike, med drugim ker se lokalnim skladom in občinam ne bo treba zadolževati na trgu, ampak bodo lahko projekte stanovanjske gradnje razvijali v stabilnem okolju. Rešitev glede denacionaliziranih stanovanj najemnikom omogoča nadaljnjo varno bivanje in lastnikom primerno najemnino, tričlanska uprava SSRS pa bo zagotovila, da se bodo dodatna sredstva, ki jih vlada namenja skladu, uporabljala namensko in učinkovito, je dejal.

Sara Žibrat (Svoboda) je izpostavila reševanje stanovanjske problematike mladih in pomen ugodnega financiranja gradnje javnih stanovanj. Pozdravila je predvidene spremembe pri obravnavi vlog za pridobitev neprofitnih stanovanj s povezovanjem baz podatkov, kar naj bi pospešilo in poenostavilo postopke.

Soniboj Knežak (SD) je ocenil, da je veliko pomanjkanje dostopnih stanovanj posledica bistveno premajhne aktivnosti države na stanovanjskem področju in prevelikega prepuščanja tega področja trgu. Izpostavil je pomen povečanega financiranja gradnje javnih najemnih stanovanj in podprl rešitve glede denacionaliziranih stanovanj.

'Kdo ste vi, da boste lastnikom določili, kaj smejo in česa ne?'

Opozicija predloga novele ne podpira. Anton Šturbej (SDS) je dejal, da predvideno doplačilo najemnine za denacionalizirana stanovanja ne prinaša plačila razlike do prosto oblikovane tržne najemnine, tako da bo lastnikom teh stanovanj še vedno kršena pravica do pogodbene svobode. Kot najbolj sporen del predloga pa v SDS ocenjujejo predvideno širitev upravljanja SSRS, saj da ni pojasnjeno, zakaj je treba širiti vodstvo, prihajalo pa da bo do nesmotrnih in korupcijsko tveganih kadriranj. V SDS z dopolnili predlagajo črtanje sprememb glede uprave, prav tako menijo, da so določbe o kreditiranju lokalnih skladov in občin nepotrebne, saj so zajete že v obstoječem zakonu.

Tudi v NSi so kritični do rešitev. Kot je ocenil Aleksander Reberšek (NSi), je dobro le predvideno izboljšanje pogojev za kreditiranje gradnje stanovanj, rešitve glede najema denacionaliziranih stanovanj pa niso ustrezne, ker lastnikom ne omogočajo prostega razpolaganja s svojo lastnino. Predvideno spremembo v upravljanju SSRS je označil za birokratizacijo.

"Pa kdo ste vi, da boste lastnikom stanovanj določili, kaj smejo in česa ne?" je Reberšek koaliciji očital kršitve ustave. Državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Klemen Ploštajner je dejal, da bi po mnenju ustavnega sodišča popolno razpolaganje z lastnino v tem primeru pomenilo prevelik poseg v pravice najemnikov do doma in zasebnosti, tako da je treba poiskati uravnoteženo rešitev za 10-letno obdobje.

Glede očitkov, da bo proračun kril razliko le do priznane tržne najemnine, ki jo določa podzakonski akt, in ne do dejanske tržne najemnine, je Ploštajner dejal, da prosto določanje višine najemnine ne bi pomenilo le znatnih finančnih posledic, ampak bi bili ti lastniki v veliko boljšem položaju kot ostali lastniki. Poleg tega so v veliko primerih v stanovanja vlagali najemniki sami, tako da bi bili s tega vidika lastniki manj upravičeni do prosto določene tržne najemnine, je dodal.

Glasovanje o predlogu novele bo predvidoma v sredo.

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
11. 07. 2024 13.55
+2
Naredimo test načelnosti. Za vaš avto kupljen na kredit ali s prihranki je bil plačan tudi ddv. Kdor ima več takih avtov naj plača višji ddv ker je to pravično. Cetiram levico. Plačujmo vsako leto ddv na premoženje. Povsem primerljivo s stanovanji. Nekateri imate po več prestižnih avtomobilov nekateri pa obsojeni na javni prevoz. Naredimo pravično družbo.
Smuuki
11. 07. 2024 13.57
Stari imate polne garaže vozil mladi morajo potovati z avtobusom. Dajte te avte v najem po omejeni ceni za najem. Ceno bo določila država
junij66
09. 07. 2024 16.56
+9
NAS OBČUDUJE CEL SVET PRAVI GOLOB. AMPAK SAMO ČE MU VERJAMETE
Grma53
09. 07. 2024 18.04
+4
Seveda nas občuduje cel svet a ne v pozitivnem, ampak ker se je na tako majhnem prostoru zbralo toliko ovac, ki še naprej častijo komunizem, ki ga zganja vlada z levico na čelu.
oježeš
09. 07. 2024 16.24
+1
Ne podpiram nadzornih svetov, ampak uvedbo osebne odgovornosti. In da se ne bi sprejemali zakoni, ki bi omogočali tako kot je nekdo spraševal odvetniško pisarno. Da se bo preselil k svojem dekletu in, če lahko socialno stanovanje v katerem je živel oddaja v najem. Ko se točno ve, da to ni mogoče upam, da tudi zakon ne bo dopuščal kaj takega.
Verus
09. 07. 2024 16.01
+11
V povezavi z najemno politiko (sorodna tematika) - Vi kar navijajte za to vlado! Boste videli koga vam bodo naselili v nove objekte, pa vam bo avtohton slovenec plačeval davke za financiranje socialnih stanovanj za prišleke medtem, ko on sam, pošten davkoplačevalec živi v predragi najemnini katero od njega cedi njegov sodržavljan. MI SMO TAK PODEN OD DRUŽBE, da je to katastrofa!
Verus
09. 07. 2024 16.02
+11
Nivo težav v tej državi je tako kompleksen, da ni ni čudno, da povprečen volivec deluje po principu navijaštva. Enostavno ne razumete kompleksnosti političnih razprtij, prevare, manipulacije itd. Zato vas tudi fascinira rumeni tisk. To je namreč domet povprečne osebe v tej državi - prepir, "navijaštvo", zlonamernost in prevara.
Nightrider
09. 07. 2024 16.12
-5
Imaš prav. Bolje da živimo vsi v najemniških stanovanjih s previsoko najemnino, kot da bi slučajno kakšen tujec dobil neprofitno stanovanje.
Vselepo
09. 07. 2024 15.57
+9
Ljudje mislite z svojo glavo, kdo bo tu potegnil loto dobitek, v neprofitnih stanovanjih le lenuhi, tujci, ter mogoce tam pa tam kaksen slovenski upravicenec z vecjo druzino, slisi in zavaja se pa lepo o gradnji stanovanj, placati bomo morali vsi, upravicenci pa kot sem napisal.....
NeMoresVerjet
09. 07. 2024 15.56
+4
Kaj pa ce bi rajsi uredili to, da ljudje sploh pridejo do kredita, zgradili normalna stanovanja za te iste ljudi in konkretno obdavcili vse, ki trenutno gradijo izkljucno stanovanja za bogatase, kjer se zacetna cena pocasi premika k pol milijona eur. Nihce si ne zeli biti najemnik do konca zivljenja, pa tudi ce drzava garantira da ne bo delozacije. Ljudje zelijo nepremicnino kupiti, s posteno placanim kreditom. Razen ce nam drzava s tem zeli povedati, da nima zanesljivega gospodarskega nacrta, ki bi omogocal stabilno ekonomijo za naslednjih 20-30 let, ki bo garantiral place s katerimi se bo te kredite odplacevalo. V tem primeru je cas za....ODSTOP.
Heprk
09. 07. 2024 15.55
+6
Marsikoga je strah dati v najem stanovanje. Ko si ga zelis nazaj, zna biti zelo zelo zaebano
Verus
09. 07. 2024 15.59
-1
Drži samo v primeru, ko imaš mati samohranilko za najemnika. Moškega lahko vržete ven hlanokrvno. V resnici si moški sploh ne more najti najema (danes) zaradi dveh razlogov: 1. Oddajte tipi, ki nimate ženske, pa želite tako priti do češplje, ker ste drugače nesposobni, amoralne ženske so pa pripravljene "plačati" najemnino na različne načine. 2. Oddajajo drugi, ki zmotno mislijo, da so ženske bolj pedantne, čeprav je povprečen moški glede stanovanja 5x bolj zanesljiv! 3. Oddajate ljudje, ki postavite zahteve tako zahrbtne in nesramne, da oseba sploh ne more začeti najemniškega razmerja, ker želite 5 varščin in najemnino 500 € za 40 m2 (pa to sem še malo rekel verjetno). Vsi znate jamrati o krivici, nihče ne zna sebe videti, ko je človeško dno!
genius2013
09. 07. 2024 15.54
+9
Hm naseliš se v ukradenem stanovanju in si v iluziji, da sedaj je pa to tvoje in ti nihče nič ne more.. Socializem je pohabil um tega naroda, lenuhe je treba nagraditi. delavni, podjetni, pametni so pa sovražniki levakom. Kaj bi rdeči brez kapitalističnih izumov za boljši standard življenja..živeli bi v jamah in pili vodo iz luž.. v jugi je bilo 70% prebivalstva pod pragom revščine po Avstrijskih standardih, socializem je sinonim za bedo in revščino.. Stalno hlastanje in fovšija za tujo lastnino in denar..
mentos12
09. 07. 2024 16.14
+9
Boljše kot si to napisal,že ne bi mogel.Še boljše bi blo,ko bi ti bu#li prišli k pameti,ko so izvoli to golobajzarsko nesposobno,škodljivo vlado.
prašek
09. 07. 2024 15.52
-10
Skratka : Bravo vlada in NE popuščajte !
SlobodaNE
09. 07. 2024 15.52
+10
Kučan pa v preprosti vili ki smo jo delavci plačali. Bo kdaj povrnil vsaj za stroške?
prašek
09. 07. 2024 15.53
-10
Jaz imam večjo "vilo" kot pa spoštovani Milan !!!!!!!!
SlobodaNE
09. 07. 2024 16.00
+1
Če je tako zaslužen bi si lahko sam kupil, ne pa tako.
boslo
09. 07. 2024 17.38
odpisani zasedli vlado
09. 07. 2024 18.39
+2
prašek:Zakaj si ti starček raje ne iščeš prostora na pokopališču in vsi tvoji dolobasti rođaci namesto da bluzite tukaj na forumu.
Smuuki
11. 07. 2024 13.45
Si previl gurtne? Na šoferskem forumu se boš bolj znašel
iskriv
09. 07. 2024 15.49
-6
SDS govori o korupcijskih tveganjih , si delajo norca iz sebe ali res ne razumejo , da so stranka , ki temelji na korupciji , laži in potvarjanju !
SlobodaNE
09. 07. 2024 15.52
-8
mentos12
09. 07. 2024 16.09
+8
Ti in tvoja golobajzarska banda,se kr postavite pred špegu,pa boš videl vse to kar si naštel. Smo že videli,kaj ste zmožni v tej golobajzarski vladi,prav vse našteto kar si napisal. Zraven tega nesposobni, za povrh vsega škodljivi,kot še nobena vlada doslej.
Tor1961
09. 07. 2024 15.47
+2
Kot prvo uredite zakon, ki bo enakovreden, tako za lastnike stanovanj kot za najemnike. Sedajšni je po pravicah in postopkih popoloma na strani najemnikov!
SlobodaNE
09. 07. 2024 15.50
+0
Verus
09. 07. 2024 16.03
-2
Povej eno pravico, ki je na strani najemnika in ne na strani najemodajalca? P.S. Koliko vas ima ljudi prijavljene za najemnino, ki jo plačujejo? Sami lažnivci v tej državi
SlobodaNE
09. 07. 2024 15.46
+2
Denacionalizacijski upravičenci iz tretjega kolena?
stoinena
09. 07. 2024 15.19
+5
mogoče bi bilo potrebno nepremičninski trg postaviti na realna tla za slovenske razmere. trenutno stoji, ker te cene pač niso za slovenske plače. no, trg se ureja sam, vendar očitno eni mislijo prodajati svoje nepremičnine še 10 -20 let preden jim bo kapnilo. trenutno se že več let prodajajo ene in iste nepremičnine.
razumi če lahko
09. 07. 2024 15.04
+5
Ali je predlog oziroma zakon dober ali ne bo pokazal čas imam pa občutek , da na enkrat vsi pričakujete zastonj stanovanja predvsem v Ljubljani seveda temu ne bo tako in videli boste kdo vas bo iz teh novih stanovanj izrinil ! Seveda bo vse skupaj sprejeto o učinko ali ne učinku bomo še pa pogovarjali po 10 letih ko bomo že vse skupaj pošteno preplačali odgovorni pa bodo z polimi žepi nakladali o neki drugi zgodbi ! Politika se nobena ne bo pobrigala za nič vse skupaj je samo iluzija !
martin celin
09. 07. 2024 15.04
+7
Nič pa glede lastnikov z par 10 stanovanji?
frenk707
09. 07. 2024 15.18
-9
Ti lastniki izhajajo iz desnice, jo podpirajo in so ji hvaležni za podarjena stanovanja v postopkih denacionalizacije, ki se je sprevrgla v krajo družbenega premoženja in darovanja cerkvi.
Groucho Marx
09. 07. 2024 15.20
+7
Nedotakljivi žibert jih ima kar lepo zbirko.
Smuuki
11. 07. 2024 13.51
Malo te popravim. To so nekdanji komunisti pri koritu ki so postali desnica. Tu se pa strinjam s teboj. Včeraj tvoji danes jim zavidaš ker so te okradli. Lagali so nam da je vse naše. Danes je pa resnica zunaj. Je vse naše samo malo bolj je njihovo. Golob ponavlja isto zgodbo. Zagovarja leve ideje vsporedno pa lastnini gen i. Jutri je on težek desničar da ne bo pomote. Ko bo firma njegova ga ne bo zanimalo deljenje dobrin z vami. A to lahko že danes verjamete? Zanj boste jutri garjevi psi odganjani od polne mize. Dobro jutro
frenk707
09. 07. 2024 15.03
-10
Koalicija podpira novelo stanovanjskega zakona, opozicija proti,.... je to kaj novega, čudnega, nevsakdanjega????? In kaj potem, če so proti,... to je njihova možnost, ko bodo imeli pa dovolj glasov pa ne bodo več opozicija ampak pozicija, bo pa njihova odločitev veljala, tako kot bo odločitev aktualne koalicije sprejeta in veljavna, pa če se janševci mečejo na trepalnice ali pa še kaj.....
bobiv
09. 07. 2024 14.57
-3
Vedno bolj se nam kolca po bivši Jugi, sploh nam, ki smo takrat živeli in ustvarjali! Novodobni oblastniki so ali vse pokradli, ali vse razprodali!
boslo
09. 07. 2024 15.05
+6
Glede kraj se absolutno strinjam. Glede kolcanja po jugi, pa ne.
Hitri Zigi 78
09. 07. 2024 14.56
+14
Nič več ne pišete kako oziroma na kakšen način so starši bivšega SD tajnika prišli do miljonskega kredita ali pa od kod denar ljudem ki so brez kredita kupovali miljonska stanovanja itd. Njihova stanovanja bi bilo potrebno stanovanja oddati v neprofitni najem. Taki sigurno niso reveži
krompirček
09. 07. 2024 15.02
+12
eden od teh zivi v ljubljani kjer ima najmanj 30 stanovanj ce ne vec v lasti ki jih oddaja za mastne pare. nesmem napisati priimka tega tajkuna ker bom takoj trajno izbrisan ker vsa ta banda drzi skupaj z policijo in vlado na celu
frenk707
09. 07. 2024 15.07
-7
Lahko bi pa pacient pojasni od kod mu premoženje,... trgovino z orožjem, ….. nakup respiratorjev,.... financiranje stranke SDS in njenih medijev itd. Še bolje, kako se mu je uspelo izogniti roki pravice.
Dark Knight
09. 07. 2024 15.09
+3
Borec21
09. 07. 2024 14.55
+2
Tole je kršenje ustave tko da sprejemajo spet nekaj kar ne pije vide
frenk707
09. 07. 2024 15.11
-6
Če janševci mislijo, da je v nasprotju z ustavo je to bolj majav argument,.... za janševce je itak vse protiustavno, kar njim ni po godu. Si predstavljate, spoštovani komentatorji, kako bi izgledale ustavne presoje, če bi bilo na US šest janševcev, kolikor jih je želel pacient parkirati v sestavo preko logarja,.... smo ga prebrali in mu uničili ta manever z izvolitvijo Nataše,.... ni ravno biser ampak vsaj ni janšistični pudelj, kot bi bil logar.
mastablasta
09. 07. 2024 15.26
+0
ne čisto. glede na sodišče, bi tudi prosto razpolaganje z denacionalizirano lastnino bilo kršenje ustave. jaz bi rešitev omejil na 5 let namesto 10. v tem času pa naj že enkrat naredijo nekaj stanovanj za mlade. prebivalcev je vedno manj, pa tudi stanovanj je vedno manj? kako to? ker imajo ljudje stanovanje kot investicijo, saje se cena zvišuje kot najboljšim delnicam na borzi. zato imajo nekateri 5, 10 in več stanovanj, drugi pa niti do enega ne pridejo. in po možnosti plačujejo višjo najemnino, kot bi bil mesečni kredit.
Groucho Marx
09. 07. 2024 15.28
+0
Neprecenljivo, ko lewac ultra pohlepno tajkunko, davčno 'optimizatorko', imetnico nagrabljenih milijonov po davčnih oazah, prevarantko (se spomnimo rdečega križa)... ljubkovalno kliče 'nataša'. 🙈🙉🙈
Kviz
09. 07. 2024 16.24
+3