Slovenija

Umaknili oznako zaupno: kateri scenarij oskrbe z elektriko je najdražji?

Ljubljana, 24. 10. 2024 15.31 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je objavilo izsledke analize direktorja Elesa Aleksandra Mervarja, ki je primerjal stroške različnih scenarijev oskrbe z elektriko. Upoštevajoč le investicijske izdatke je najcenejši jedrski scenarij, ob vključitvi stroškov delovanja in vzdrževanja pa scenarij brez jedrske energije po 2043. Analiza je do nedelje nosila oznako zaupnosti.

Aleksander Mervar
Aleksander Mervar FOTO: Bobo

Izračuni in izsledki v študiji generalnega direktorja sistemskega operaterja elektroenergetskega omrežja Aleksandra Mervarja, za katero so ga junija zaprosili na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, temeljijo na več kot osmih milijonih različnih podatkov in formul na podlagi urnih bilanc.

V izračunih je upošteval 12 scenarijev in izračunal stroške ne le gradnje energetskih objektov, temveč tudi stroške posodobitve in vlaganj v elektrodistribucijsko omrežje, sisteme hrambe in tehnologijo, preračunano na 60-letno življenjsko dobo jedrskih elektrarn, torej vključno s stroški njihove razgradnje.

Ocene so narejene tako zgolj na podlagi investicijskih stroškov, upoštevajoč tudi stroške delovanja in vzdrževanja, stroške izgube ciklov hrambe in vnovične uporabe viškov električne energije ter oportunitetne stroške zaradi slabšega profila proizvodnje za elektriko iz sončnih elektrarn. Prvotno študijo je Mervar ministrstvu poslal konec avgusta, oktobra pa je poslal še dopolnilo.

Kot so navedli v Elesu, je analizo samostojno izdelal Mervar, s pomočjo svojih sodelavcev pa je pridobil "najbolj verodostojne, ažurne in realne podatke". "Izračuni in izsledki v študiji temeljijo na več kot osmih milijonih različnih podatkov in formul. V izračunih je upošteval 12 scenarijev. Vse izračune je Mervar večkrat logično preverjal in danes za njimi stoji in jih zagovarja kot verodostojne," so zapisali v Elesu.

Pregled različnih scenarijev

Analiza pod črto kaže, da je zgolj z vidika investicijskih izdatkov najcenejši jedrski scenarij, po katerem bi ob uporabi ostalih virov (brez premoga) delovanje obstoječe Nuklearne elektrarne Krško (Nek) podaljšali še za 20 let, torej do 2063, obenem pa v Krškem zgradili tudi novo nuklearko (JEK 2). Mervar v analizi za novo nuklearko omenja 1100-megavatni blok, medtem ko v Gen energiji trenutno predvidevajo opcije enega reaktorja moči od 1100 do 1650 megavatov.

Investicijske izdatke za ta scenarij ocenjuje na nekaj več kot 24,42 milijarde evrov.

Drugi najcenejši scenarij je po investicijskih izdatkih tisti brez dodatnega podaljšanja obratovanja Neka in brez JEK 2, obenem pa bi bili tako kot v zgornjem scenariju med proizvodne vire vključeni vsi obnovljivi viri energije, plinske elektrarne, ki se lahko prilagodijo na vodik in bioplin, biomasa, kogeneracija, črpalne hidroelektrarne in geotermalna energija. Gre za scenarij obnovljivih virov energije, skladen z nacionalnim energetskim in podnebnim načrtom (NEPN), pojasnjujejo tako na ministrstvu kot na Elesu.

Investicijski izdatki za ta scenarij so ocenjeni na 25,72 milijarde evrov.

Nadzorna soba v Nuklearni elektrarni Krško
Nadzorna soba v Nuklearni elektrarni Krško FOTO: Miro Majcen

Tretji scenarij po višini investicijskih izdatkov je tisti, ko ostalim virom energije ne bi dodali JEK 2, bi pa delovanja Neka podaljšali do 2063. Ta scenarij je ovrednoten na 27,08 milijarde evrov.

Scenarij s 100-odstotno uporabo obnovljivih virov, torej hidro energije, sončnih in vetrnih elektrarn ter biomase, je bil medtem investicijsko prvotno ovrednoten na 66,69 milijarde evrov, v oktobrski dopolnitvi, v kateri je Mervar dodal zmogljivosti hidroelektrarn in uporabo lesne biomase za pasovno energijo, obenem pa močno oklestil moč sončnih elektrarn in zmogljivost baterijskih hranilnikov, pa je bila številka popravljena na 40,96 milijarde evrov. 

Vrstni red ob upoštevanju stroškov delovanja in vzdrževanja

Vrstni red se medtem spremeni, če se upoštevajo še stroški delovanja in vzdrževanja teh energetskih objektov in ostali omenjeni dodatni stroški. Ob upoštevanju tega je z 39,43 milijarde evrov najcenejši scenarij obnovljivih virov, ki je skladen z NEPN. Gre torej za scenarij brez dodatnega podaljšanja obratovanja Neka in brez JEK 2.

Sledi scenarij brez JEK 2 in s podaljšanjem delovanja Neka do 2063, ki je s temi dodatnimi stroški ovrednoten na 41,45 milijarde evrov, medtem ko je scenarij z dodatnim 20-letnim podaljšanjem Neka in gradnjo JEK 2 ocenjen na 55,24 milijarde evrov. Hipotetični scenarij s 100-odstotno uporabo obnovljivih virov je medtem z dodatnimi stroški ocenjen na 91,45 milijarde evrov oz. 91,65 milijarde evrov ob upoštevanju oktobrskih sprememb.

"Iz spremljajočih izračunov izhaja, da scenarij 100-odstotne uporabe obnovljivih virov energije ni niti realen niti izvedljiv, je ekonomsko nesmiseln za elektroenergetski sistem Slovenije, za državo kot morebitnega plačnika subvencij, za investitorje v sončne elektrarne (brez subvencij) in tudi za slovenske končne porabnike električne energije, plačnike omrežnine in drugih prispevkov," so analizo pospremili na Elesu.

Mervar sicer ta scenarij tolmači kot sistem, v katerem je vsa električna energija pridobljena izključno iz obnovljivih virov. Pod to definicijo torej ne uvršča proizvodnje električne energije iz črpalnih elektrarn in energije iz praznjenje baterij za shranjevanje.

Avtor analize tako podpira uravnotežen scenarij obnovljivih virov, s kombinacijo hranilnikov, proizvodnje zelenega vodika in s primernimi strateškimi rezervami v obliki plinskih proizvodnih enot za premoščanje izrednih dogodkov v sistemu. "Še bolj kot tega pa podpiram premišljen nizkoogljični scenarij," je še zapisal Mervar.

Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo so sicer Eles junija prosili, naj na podlagi zahtev in želja nevladnih organizacij, predsednice republike in ostalih, ki so jih prejeli, pripravi analizo scenarija 100-odstotne uporabe obnovljivih virov v elektroenergetskem sektorju za Slovenijo za leto 2050.

Na podlagi ciljev iz NEPN kot izhodišč so ga prosili za oceno potenciala proizvodnje iz lesne biomase, geotermije in malih sončnih elektrarn, potreb po dodatnih elektrarnah na lesno biomaso in bioplin za zagotavljanje pasovne energije, dodatnih potreb po plinskih elektrarn ter možnosti vključitve črpalnih hidroelektrarn v omrežje. Pod črto gre za potrebne dodatne zmogljivosti in naložbe v omrežje za scenarij 100-odstotne uporabe obnovljivih virov.

Montaža sončne elektrarne
Montaža sončne elektrarne FOTO: Aljoša Kravanja

Na ministrstvu ugotavljajo, da je Mervar pripravil osebno analizo, ki pa se je osredotočila predvsem na primerjavo finančno-ekonomskih vidikov, ne tehničnih. Rezultati so po njihovih ugotovitvah primerljivi z rezultati iz NEPN, da samo s sončnimi elektrarnami ter posledično potrebnimi bistveno večjimi zmogljivostmi hranilnikov in vlaganji v omrežje Slovenija ne more zagotoviti konkurenčne oskrbe z električno energijo, zaradi česar je rešitev treba iskati v uravnoteženi mešanici različnih tehnologij obnovljivih virov, tudi plinskih.

Ministrstvo zavrača očitke o pozni objavi analize zagotavljanja elektrike samo z OVE

Analiza je do nedelje nosila oznako zaupnosti, zdaj je javno objavljena. Ob očitkih o pozni objavi na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo poudarjajo, da niso ničesar skrivali in da ni bila namenjena informiranosti državljanov o JEK 2. Očitke, da je niso objavili zaradi interesov po prikrivanju informacij, ki bi bile relevantne za odločanje o JEK 2 na referendumu, so zavrnili kot neutemeljene.

"Dokument v ničemer ne bi mogel bistveno vplivati na referendumsko kampanjo, ki se sploh še ni začela," so poudarili na ministrstvu in pojasnili, da bi na referendumu odločali o izvedbi konkretnega projekta, informacije iz analize pa da nikakor ne bi mogle prispevati k boljši informiranosti državljanov o projektu JEK 2. Prav tako se lahko t. i. dolgoročni jedrski scenarij realizira tudi brez JEK 2, npr. s podaljšanjem življenjske dobe obstoječe nuklearke do leta 2063 ali z izgradnjo majhnih modularnih reaktorjev, so dodali. 

 

Analiza 100% OVE scenarija v elektorenergetskem sektorju za Slovenijo za leto 2044 - dodatni izračuni
Analiza 100% OVE scenarija v elektorenergetskem sektorju za Slovenijo za leto 2044
  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alex M17
24. 10. 2024 18.33
+1
Ta portal je res zanimiv.....kako lepo posujejo ščepec nuklearke po vsaki novički...dobr nas hočjo. Je interes po plenjenju močen ja.
Ales Ciril
24. 10. 2024 18.31
+0
Najdražja je tista elektrika, ki jo bomo prisiljeni kupovati iz tujine. Zapomnite si to.
Vakalunga
24. 10. 2024 18.33
Že sedaj ko jo imaš zase več kot dovolj, jo plačuješ najdražje v EVROPI, zaradi GOLOBA IN NJEGOVE NEK 2 ne bo zate, ne za Slovence AMPAK ZA mafijo KI JO BO PRODAJALA TAKO KOT ZDAJ,
Rdečimesečnik
24. 10. 2024 18.27
+4
Kako iz sončno pozimi pa 3tedne megle pa največja svinarija so baterije
Rumpi
24. 10. 2024 18.31
Arguss
24. 10. 2024 18.26
+2
Ko spet prevzame čudežni deček energetike bo najceneje.
Tomvojo
24. 10. 2024 18.23
+1
Do ušes je v golobovi marmeladi pa se tukaj nekaj pametnega dela.
Vakalunga
24. 10. 2024 18.22
+4
A bi temu ŠABAJZARJU kdo povedal , da HRVATI že 44. let niso odpeljali VRO odpadkov, lohka jih pa tale poje..
Hujošgrimošjanoš
24. 10. 2024 18.13
+4
Soncna energija je en velik nateg, koliko je bilo te energije v zadnjem mesecu? Tudi ce ima vsak hranilnik za en dan, je naslednjih 5dni brez elektrike. In ta nateg vsi plačujemo, kako dolgo se?
400 000
24. 10. 2024 18.16
+1
Za sončno energijo ne rabi bit sončen dan. Sončno elektrarno delaš, če pač imaš višek keša. Sončne ne delaš, da bi kaj prišparal. Ampak prispevaš pa nek delež in to je super. Nevem na čem sedite eni.
MasteRbee
24. 10. 2024 18.17
-2
V kakšni Sahari mogoče ne. V Sloveniji je samo motilec omrežja.
Boogieweeed
24. 10. 2024 18.17
Kaj ti jejš? Kaki nateg? Nateg je če si z dizl generatorom Luc svetis da solarni panel zaganjaš. Drugi nateg pa je da te. Hočejo nagnit da bos ti in tvoja famillija namesto da. Bi sli na potovanje okoli sveta z družino financirali jedrski reaktor za. Gospodarstvo, ki bo dalje delovalo po gnili kapitalistični doktrini neomejeni resursi kr nima veze z realnostjo. To pa je nateg.
Geckko
24. 10. 2024 18.22
+0
V Alžiriji. Alžirija lahko napaja s sončno energijo CELOTNO EU. Problem so kabli. 😵‍💫
400 000
24. 10. 2024 18.12
+1
Vidim da je dosti rusofilčkov proti jedrski. Sploh nevem kje je problem. Tisti ki so proti si pač kupijo elektriko na mednarodnih trgih. Mi ki pa smo za, pa bomo imeli elektriko iz jedrske energije. Jaz sem pripravljen tudi vložiti svoj denar in potem sem sorazmeren lastnik jeka in uporabnik ustvarjene elektrike. Vse je stvar dogovora otroci.
kameltrajbar
24. 10. 2024 18.14
+2
kavelj22
24. 10. 2024 18.16
+2
vprasanje ce jo bos imel dokler vsi kupujemo na skupni borzi. direkt iz niklearke bos imel samo pod pogojem da nismo vec EU sicer pa malo morgen.
Geckko
24. 10. 2024 18.19
+0
Ko ti vstopi v debato in te naslovi z rusofilom. 🫡
Gadijo
24. 10. 2024 18.19
+1
Zamene ni problem JEK, problem je pri megalomanskih projektih SLO- BALKANSKA KORUPCIJA!! - TEŠ6! V kolikor zagotoviš, da ne bo korupcije podprem 2000%!! Izkušnje kažejo drugače!!
400 000
24. 10. 2024 18.20
+3
takoj je zasrbelo rusofička haha. Vse se da rešiti. Če je interes lahko nuklearko postavi privat firma z žegnom države. Ne se trosit rusofilčki ww3 se bliža. Kufre bo treba nabavit.
400 000
24. 10. 2024 18.22
+2
Vidim po imenih, kdo je proti jeku. Gre večinoma za rusofilčke, torej 90% ne Slovence.
Geckko
24. 10. 2024 18.24
Ko vstopi v debato in te poimenuje rusofil. Pri tem ne vidi kaki slovencelj je pravzaprav. In nima kam!
Tomvojo
24. 10. 2024 18.25
Samo žice proti €U porežeš pa ves štrom doma ostane
400 000
24. 10. 2024 18.25
Vidim po imenih. Evoga še ti si se izdal haha
Gadijo
24. 10. 2024 18.25
+1
Sem prav nasprotno od RUSOFILA!! KORUPCIJA in dolgoletne izkušnje!! gled: preplačali avtoceste, Jankovićeva Stožice, Unkološka klinika, TEŠ 6,...
Geckko
24. 10. 2024 18.29
MasteRbee
24. 10. 2024 18.12
Spet nekdo ki odriva toplo vodo.
patroljub
24. 10. 2024 18.11
+2
Najdražji je ta scenarij zdaj, brez rešitve....
medŠihtom
24. 10. 2024 18.09
+2
spet bi vam priporočal, kot že več desetkrat, da najamete dijake srednje šole za elektrotehniko - da vam razložijo kako delujejo baze podatkov - in da se da za zadnjih 5 let vse vaše odčitke števcev zapeljat skozi neskončno število takšnih ali drugačnih, enostavnih ali kompleksnih cenikov, ne samo 12. aplikacijo se da na internet in vsak lahko vidi svoje stanje. tri dni dela za tri programerje. seveda ne take iz javnih šol, ki jih je angleščino učil nekvalificiran hišnik ali fiziko inženirka iz bosne. tako zelo enostavno je. ampak vi seveda spet vse verjamete ker nimate pojma kako stvari delujejo. še komentiranje vsebin ste komaj dojeli. realnost.
Geckko
24. 10. 2024 18.07
+3
Jek je najceneje. Od svojega nastanka je elektrika iz jek bila in bo ostala najcenejša. Ni alternative. Lahko se pogovarjamo in debatiramo, v tem je fdv dober... za pobiranje denarja glede na št. izrečenih besed.
Vakalunga
24. 10. 2024 18.16
+2
A si stroške rudnika Urana, varnostne elektrarne Brestanica, zapiranje in skladiščenje VRO odpadkov prištev, veš samo v Sloveniji so vsi ti stroški odstranjeni in prikriti.Lohka pa ti in tebi podobni spakirate VRO odpadke in si jih odpeljete domov.
Geckko
24. 10. 2024 18.20
+1
Lahko jaz spakiram in grem? Seveda da lohka.
Geckko
24. 10. 2024 18.25
Kar se tiče odpada, to se da na raketo in v vesolje, v sonce direkt.
Vakalunga
24. 10. 2024 18.06
+2
Z vsemi ANEKSI, KRIMINALOM udeležbo Golobovcev, raznih Alenk, Kolektorjev SD jevcev, mafijske pozadine, jedrskega Hezbolaha in Dražgoškega HAMASA..bi to stalo 100 milijard in drobiž, niti v sanjah tem barabam ne smemo dovoliti, da to mafijsko kriminalno zgodbo izpeljejo.
Kritikizstajerske
24. 10. 2024 18.07
+1
Ves kaj opranoglavec, koliko ke tvoj voditelj nakradel ti, ki jih nastevas ne morejo skupaj do konca zivljenja....
Vakalunga
24. 10. 2024 18.13
Največ so pokradli kurjeki in kravjeki z zvezdo po domače rdeči rovtarji in ti si eden izmed njih..
kameltrajbar
24. 10. 2024 18.04
+5
mervar tudi ni čist gladek... pred časom je napisal članek, v katerem trdi da elektrika nikoli ne bo več poceni, strinjam se s tem... ampak, na koncu članka, prične govoričiti da je rešitev v zelenem vodiku..??? ... to dvoje ne gre skupaj, vodika ni brez poceni elektrike, če pa že, bi bil nenormalno drag.... pri pretakanju enega energenta v drugega prihaja do velikih izgub ... treba je tudi vedeti, da je elektrika najbolj čist vir energije .... zato mislim da možakar mlati prazno slamo in mu ni približno ni verjeti v njegove ugotovitve... ..... jederska na ključ, urejeno financiranje.... 4 generacija jederskih so najboljši rusi in kitajci, pa še 1x cenejši..... najmanj😁
Heprk
24. 10. 2024 18.02
+4
Proti jedrski zaradi požeruhov zraven. Ursula si lahko cez noc izmisli davek na radioaktivnost in imamo še ene kupone.
kameltrajbar
24. 10. 2024 18.06
+5
bad-grandpa
24. 10. 2024 18.00
+4
upam da bo novembra položnica elektrike za oktobra streznila narod in gremo na cesto!
Kritikizstajerske
24. 10. 2024 18.10
+0
sds-ovec ne pumpaj ljudi, ker edino to znate...ko ste pa sami zakuhali da so ljudje koncno sli na ulice pa ste bozabli...tako kot vedno vse hitro pozabite. Vasa zelja pa je, da bi napumpali ljudi in rekli , da so tudi zdaj ljudje na ulici...😂 revcki cvilite v prazno
kr en 123
24. 10. 2024 18.00
+3
Že v študiji je 50milijard, 70 milijard... in ko to pomnožiš še s 4, da dobiš po vsej korupciji pravo številko, bo bankrotiralo še kaj več, kot samo Slovenija...
Matejv1983
24. 10. 2024 17.58
+4
zanimivo začeli so z nekje 10-15miljardami in ko še niti vemo ne ali bomo ali ne bomo gradili smo že pri 25 milijardah -.
Rumpi
24. 10. 2024 17.57
+2
V analizi niso ločeni stroški države in gospodinjstev, čeprav bomo vse skupaj plačali vsi. Npr hranilniki za državo in gospodinjstva 3 milijarde in še nekaj. Koliko država, koliko posamezniki?
zmerni pesimist
24. 10. 2024 17.55
+3
Tole o poljski pa ne razumem mi plačujemo kupone oni ne
Heprk
24. 10. 2024 18.00
+4
Oni so drzava, mi pa vazali ursule in bruslja