Slovenija

Še ena pobuda za ustavno presojo referenduma o JEK-u 2

Ljubljana, 18. 10. 2024 13.06 | Posodobljeno pred 53 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na ustavnem sodišču je še druga pobuda za ustavno presojo odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o JEK-u 2. Vložili so jo dve fizični osebi ter nevladni organizaciji Focus in Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, ki menijo, da je referendumsko vprašanje sugestivno in nejasno.

Pobudniki menijo, da je vprašanje na referendumu, ki bo 24. novembra – ali volivci podpirajo izvedbo projekta JEK 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo – sugestivno in nejasno, zaradi česar posega v 2. in 44. člen ustave ter nasprotuje 37. členu zakona o referendumu in ljudski iniciativi.

Kot so danes sporočili iz PIC – Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja, je po njihovem mnenju vprašanje sugestivno, ker volivce zavaja k podpori projekta drugega bloka krške nuklearke (JEK 2) z navedbo predpostavke glede stabilnosti oskrbe z električno energijo JEK-a 2, čeprav takšne stabilnosti ne more zagotavljati.

Krška nuklearka
Krška nuklearka FOTO: Bobo

"Stabilnost elektroenergetskega sistema je odvisna od vseh virov pridobivanja električne energije, povezanosti v evropsko omrežje in infrastrukture za prenos električne energije," so zapisali in navedli mnenje zakonodajno-pravne službe DZ, da gre za nedopustno interpretacijo referendumskega vprašanja s strani pobudnikov referenduma.

Predlagatelji menijo, da DZ s takšnim vprašanjem posega v pravico volivcev, da svobodno izrekajo svojo voljo na referendumu, organizatorje volilne kampanje na strani proti JEK-u 2 pa postavlja v neenakopraven položaj. Vprašanje nasprotuje mednarodnim standardom glede referendumov, ki jih je vzpostavila Beneška komisija Sveta Evrope, so opozorili in navedli, da je tudi ustavno sodišče v preteklosti že izrecno prepovedalo postavitev takšnih referendumskih vprašanj.

Vprašanje po mnenju pobudnikov nejasno kombinira izrekanje volje glede izvedbe konkretnega projekta JEK 2 s splošnim vprašanjem glede podpore nizkoogljični in stabilni oskrbi z električno energijo. Opozarjajo, da lahko volivci pojem "nizkoogljični viri energije" razumejo drugače, kot je navedeno v novem energetskem zakonu. Po tem so nizkoogljični viri jedrska energija, vodik, sintetični plini in odvečna toplota. Ni pa med njimi navedenih obnovljivih virov energije.

Vprašanje tudi ne določa eksplicitno, kakšna bo konkretna posledica referenduma z vidika pristojnosti DZ, zaradi česar ni mogoče določiti, ali referendum sploh izpolnjuje sicer skope zahteve iz 26. in 28. člena zakona o referendumu in ljudski iniciativi, so zapisali in dodali, da iz referendumskega vprašanja ni mogoče ugotoviti, na katero področje urejanja iz pristojnosti zakonodajalca se nanaša, niti ni mogoče jasno opredeliti predmeta zakonskega urejanja, s čimer nasprotuje načelu jasnosti in določnosti predpisov ter načelu pravne države.

Pobudo so vložili zaslužni profesor Univerze v Ljubljani Dušan Plut, gimnazijec Lovro ter organizaciji Focus in PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja.

"Na posvetovalnem referendumu naj bi državljani odločali o investicijsko najbolj zahtevnem poosamosvojitvenem projektu, katerega vrednost naj bi po okvirnih ocenah celo presegla sredstva državnega proračuna," je po navedbah PIC opozoril Plut, ki meni, da bi bila za tako pomembno razvojno, okoljsko in medgeneracijsko odločanje potrebna časovno daljša, širša, večplastna in verodostojna informiranost. Referendum bi bilo treba odložiti in pripraviti neodvisno strokovno študijo, ki bi vsebovala energetska scenarija z jedrsko energijo in brez nje, je prepričan.

"Za glasovanje na referendumu sem še premlad, razumem pa, da bo odločitev o JEK-u 2 po vsej verjetnosti vplivala tudi na mojo prihodnost. V medijih ni vse v zvezi s tem zapisano preprosto, čeprav bi moralo biti. In vprašanj o tem je res veliko, kar verjetno pomeni, da je tudi veliko skrbi. Mene predvsem skrbi, da bi zaradi tega v prihodnosti zmanjkalo denarja za druge stvari, kot so šole, bolnice in za ljudi, ki potrebujejo pomoč," so v sporočilu povzeli besede dijaka Lovra.

Katja Huš iz Focusa je poudarila, da bi morali propagandisti ideje šele v javni razpravi argumentirati, kako bi lahko projekt pomagal pri zagotavljanju stabilne oskrbe z električno energijo, ne pa to postaviti kot dejstvo v referendumsko vprašanje. "V času, ko smo priča hitremu razvoju tehnologij obnovljivih virov, hkrati pa spremljamo zaton jedrske energije, je namreč to daleč od resnice in popolnoma neprimeren način zavajanja državljanov Slovenije," je opozorila.

Okoljski pravnik iz PIC Aljoša Petek je dejal, da ne more trditi, da politika z referendumskim vprašanjem spoštuje ali deluje v dobro ljudi. Civilna družba se mora odzvati ob vsakem poskusu zlorabe in zavajanja, vsako tovrstno prakso je treba takoj zaustaviti, je poudaril in izrazil upanje, da bo ustavno sodišče pobudo vzelo v absolutno prednostno obravnavo.

Luka Štrubelj, prav tako pravnik v PIC, je dodal, da so sugestivna vprašanja v pravnih postopkih prepovedana, zato tudi v tem postopku ustavno sodišče tega "ne bi smelo dopustiti politikom za svoj interes v primeru največje investicije v zgodovini Slovenije".

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Narkodefinkica
18. 10. 2024 14.02
Še vedno prepričujejo za to kriminalno dejanje lobiji, politiki, ki 44. let niso z Hrvati dosegli dogovora, da odpeljejo svojo svinjarijo, naj jo ti sedaj pojedo, odpeljejo sebi domov..44. let ti lažnivci, barabe vseh sort niso prihranili niti centa za zapiranje nimajo ne dogovora kam, kje in koliko z temu odpadki, ki so v KRŠKEM..in sedaj nas ta kriminalna banda prepričuje da Slovenija ki je dvomilijonska državica, predmestje Berlina ali ena četrt vele mesta potrebuje 2 jedrski centrali 4 plinske, 20 hidro in dve termo elektrarni res hočejo uničit Slovenijo z to vele kriminalno zgodbo. Največja laž, ki so jo pridelali pa je slika o malih stroških in čisti energiji..
JanezNovakJohn
18. 10. 2024 14.00
Milijonarji ki so nastali z TEŠ 6 naj z vračilom nakradenega, subvencionirajo elektriko naslednjih 15 let. Izgradnja JEK2 ali malih JE elektrarn.... pa mora imeti najprej vsebinsko in zakonsko zaščito zoper korupcijo, in seveda dokaz da bo način gradnje najcenejši.
Lion90
18. 10. 2024 13.58
Poglejte si včerajšnjo Tarčo! SDS dela skupaj s Svobodo!
Wolfman
18. 10. 2024 13.58
+2
Politika nam je še vsakič obrnila hrbet glede investicij v energije! Opazi se tudi, da se zelo grebejo za gradno oz. prodajo električne energije!
Banion
18. 10. 2024 13.58
+1
komur ni vse jasno po sinočnji tarči na rtv mu ni pomoči. Ona iz gospodaske zbornice je res odprte glave kadar zeva, državni sekretar se spreneveda in še laže, edini ki strokovno pozna to problematiko, Gregorič, je več ali manj proti. Smešno je da vsi vnaprej govorijo o korupciji, podražitvah in podalševanju roka izgradnje. Kako je možno da smo v oni diktaturi ki je bila totalno zanič sistem, JEK postavili v 7 letih brez nekih hudih podražitev. Tega res ne razumem, je demokracija popolnoma zanič sistem ali je popolnoma skorumpiran ali so izvoljeni politiki totalni de bili. takratni komunisti ki so sedaj predmet obsojanja so očitno bolj delali za državo kot svoj žep- Prepričlan sem da bi skupina podjetnikov bila v stanju izpeljati projekt v določenem času za določen denar. Kako se je izvijal oni državni sekretar ko ga je erika vprašala če jamči s svojim premopženejem in to je težava pri nas politiki ne odgovrjajo za nič. Ko nekega politika ujamejo in pripeljejo na sodišče se pa skorumpirana falanga dere, to je politični proces itd
penzic123
18. 10. 2024 14.02
Vsa politika in levi in desni so tukaj združeni v prpravo na največji rop Slovenije. Zato so načrtno začeli uničevati TEŠ, da lahko opravičujejo NEK. Za tak denar lahko TES dela do leta 2060.
Lion90
18. 10. 2024 13.57
+2
Hahah narod je res blesav… se ne veste da vsi politiki levi in desni skupaj drzijo. Seveda podpirajo projekti da bodo lahko spet kradli naslednih 20 let
kivzfccz
18. 10. 2024 13.54
+2
Če je nuklearna nujna in v dobrobit države je referendum proč vržen denar. Poslance smo izvolili zato naj opravijo svojo dolžnost ne pa, da prestavljo odgovornost na ljudstvo.,
Sokrates
18. 10. 2024 13.50
+3
Zato ta Slovenija nikoli ne bo drzava, vsaki bizgec se v vse razume, vsak se vtika v vse, nikoli se vecina ne spostuje. Sramota. Kje je pa tistih 80 evrov delnic Vzajemne? To bo moj vnuk dobil leta 2067? Odcepitev z napako, to je Slovenija
zvoneti
18. 10. 2024 13.44
+5
Poglejte si sinočno tarčo kako politiki vseh barv pridno sodelujejo in lažejo v zvezi z NEK2.
Banion
18. 10. 2024 14.02
Škoda s emi zdi da tarčo vodi nekdo ki nima niti malo domišljije in se drži vnaprej napisnaih vprašanje. Na razpravo one iz gospodarske zbornice se je kar ponujalo vprašanje če se zaveda kdo bo to plačal, gospodastvo preko davkov saj je to državni denar. Vse tiste strokrovnjake bi lahko tudi vprašala zakaj izključno jek kakašne so alternative. Joj koliko izpuščenih priložnosti za razjasnitev dogajanja.
mijavci
18. 10. 2024 13.41
+5
Slovenija ne rabi nobene nuklearke več, za 2 milijona ljudi imamo 12 hidroelektraren dve termo in še Krško za to ne prodajajte bučk da nismo samooskrbni z elektriko. Če pa jo je Golob prodajal za več let v naprej po 50€ za megavat, in jo moramo sedaj uvažati po 150 pa je problem jasen. Ko bo pa še ostalim ljudem ki imajo kmečko logiko, takrat bo pa revolucija do takrat nam bodo pa prodajali bučke. Kakšen referendum neki za kaj, če sploh ne vemo ne za ceno ne kašno moč., skratka nimamo pojma sploh pa bi radi da glasujemo, to je res burleska.
Razumnež
18. 10. 2024 13.36
+7
Toliko enega časa za POSVETOVALNI referendum, katerega ni nihče dolžan upoštevati.
Boogieweeed
18. 10. 2024 13.36
+1
Samo vdari gor po kapitalu in to kolko gre.
deltex
18. 10. 2024 13.34
+0
Gimnazijca Lovra naj raje skrbi, kam bo priklopil kup svojih elektronskih in drugih naprav, če bodo vtičnice brez štroma....na drva ne bo šlo.
deltex
18. 10. 2024 13.38
+1
Medtem, ko mi filozofiramo o referendumu, Nemčija resno razmišlja, da bi zopet zagnali ugasnjene jedrske elektrarne....
Boogieweeed
18. 10. 2024 13.40
+4
En mali solarni panel ček za 100eur pa reseno. Mislim v katerem stoletju ti živiš?
Stara Ma?ka
18. 10. 2024 13.33
+1
To ni več normalno... dejmo samo nadgraditi to defektno TEŠ, odpreti 5-10 rudnikov premoga pa podreti NEK in kupimo ostalo elektriko od Hrvaške pa bo mir
Arzen
18. 10. 2024 13.33
+2
lepo so povedali, referendum je samo kamuflaža goloba!! jek 2 bo ker drugače ne gre!!! vse ostale zgodbice in študije so razmetavanje davkoplačevalskega denarja!!!
Gutenberg
18. 10. 2024 13.31
+4
Glede na slišano sledi še en nateg davkoplačevalcev.
jutri_pa_res
18. 10. 2024 13.18
+11
NVO-ji so pa res zanimiva stvar. Da pridobivajo državni denar, morajo dokazovati svoje prispevke recimo varstvu okolja. Zato je normalno, da se na vse projekte vsepoprek pritožujejo, pa četudi njihove argumente pes na repu privleče... Se pravi, država sama plačuje in spodbuja NVO-je, da mečejo pod noge polena prav vsakemu projektu…