Slovenija

Boštjančič: Slovenija je sposobna finančno izpeljati projekt Jek 2

Ljubljana, 21. 10. 2024 10.55 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predloga za začasno zadržanje odloka o razpisu referenduma o izvedbi drugega bloka krške nuklearke, ki sta ju skupaj s pobudo za presojo ustavnosti vložila stranka Vesna in Mario Plešej, sta po mnenju vlade neutemeljena. Ker je posvetovalni referendum nezavezujoč, ne more posegati v ustavne pravice, ocenjuje vlada. Slovenija je po prepričanju finančnega ministra Boštjančiča v primeru odločitve za izgradnjo Jeka 2 sposobna finančno izpeljati projekt. Ta bi se lahko financiral delno z lastniškim kapitalom in delno z dolgom.

Ustavno sodišče bi moralo po mnenju vlade predloga zunajparlamentarne stranke Vesna in Maria Plešeja zavrniti, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Posvetovalni referendum ne posega v ustavne pravice državljanov, prav tako ni mogoče utemeljiti škodljivih posledic, ki bi jih lahko povzročil, so zapisali.

Posvetovalni referendum je v slovenskem pravnem redu urejen z zakonom o referendumu in o ljudski iniciativi. Gre za vrsto referenduma, ki omogoča državljanom, da izrazijo svoje mnenje o določenem vprašanju, vendar pa DZ na izid ni vezan. Posvetovalni referendum zato po mnenju vlade pojmovno ne more ustvarjati pravnih posledic.

"V obravnavanem primeru ni podanih elementov, ki bi kazali na to, da bi razpis referenduma lahko povzročil kakršnekoli škodljive posledice. DZ je s posvetovalnim referendumom zgolj postavil vprašanje državljanom, vendar bo dokončna odločitev o gradnji JEK-a 2 sprejeta v obliki zakona," so navedli v vladi.

Krška nuklearka
Krška nuklearka FOTO: Bobo

DZ je odlok o razpisu referenduma o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo sprejel 10. oktobra, sedaj pa je pobudo poslal vladi in jo zaprosil za podajo mnenja.

Vesna je pobudo za presojo ustavnosti in predlog za začasno zadržanje odloka o razpisu referenduma o JEK-u 2 vložila zaradi po njihovem zavajajočega referendumskega vprašanja o projektu, ki omejuje svobodno odločanje volivca. Pobudo so nato na ustavno sodišče vložili še profesor Dušan Plut, gimnazijec Lovro ter organizaciji Focus in PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, ki menijo, da je referendumsko vprašanje sugestivno in nejasno.

Državljani se bomo o izvedbi projekta Jek 2 izrekli na posvetovalnem referendumu, ki bo 24. novembra. V petek bo stekla referendumska kampanja, prav vprašanje izjemnega obsega investicije v novo nuklearko - ta po izkušnjah iz tujine pogosto preseže ocenjeno vrednost - in dilema, ali si Slovenija to lahko privošči, pa bo verjetno med glavnimi v kampanji pred referendumom. Po zadnjih podatkih je celoten strošek izgradnje Jeka 2 brez stroškov financiranja ocenjen na med 9,6 in 15,4 milijarde evrov.

Boštjančič: Slovenija je sposobna finančno izpeljati projekt Jek 2

Kot je na drugi javni tribuni v organizaciji ministrstva za okolje, podnebje in energijo poudaril Klemen Boštjančič, bo treba finančno konstrukcijo izgradnje drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem (Jek 2) pripraviti na najvišji ravni s sodelovanjem strokovnjakov in mednarodnih institucij ter jasno definirati odnose med večinskimi in manjšinskimi partnerji v lastniškem kapitalu.

Najprimernejša se mu zdi ideja o javno-zasebnem partnerstvu, po kateri bi se država zadolžila na trgu in projektnemu projektu posodila potrebna sredstva za izgradnjo Jeka 2. Odnose bi bilo treba v izogib kakršnikoli kasnejši slabi volji natančno opredeliti, država v tem primeru tudi ne bi smela ponuditi nižje obrestne mere od tiste, po kateri se zadolžuje sama.

Boštjančič ob sicer že znanih nekaterih predpostavkah glede dolžniškega financiranja višine obrestne mere ni želel napovedovati, poudaril pa je, da je projekt kot tak zanimiv, o njem so že opravili tudi pogovore z investicijskimi bankami, ki so za sodelovanje zelo zainteresirane. "Slovenija lahko zagotovi potreben obseg dolžniškega financiranja brez poslabšanja položaja na mednarodnih dolžniških trgih," je poudaril.

Ob tem je izpostavil nujnost vzpostavitve ustreznega, učinkovitega sistema upravljanja projektnega podjetja na način, ki bo zagotavljal skrbnost, odgovornost, preglednost, gospodarnost in integriteto ter omejeval tveganja za korupcijo.

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pig Brother
21. 10. 2024 13.31
+1
Še ene stvari nismo upoštevali, dragi prijatelji! Krčani bodo dobili 1000 metrov od hiš zračne linije še en objekt, referendum pa hočejo izpeljati na državnem nivoju. Si predstavljate, da bi Posavje odločalo o tem, kar boste imeli v Kopru, Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Slovenj Gradcu 1000 metrov od hiše, objekt, ki ob izrednem dogodku pomeni hudo bolezen ali nasvidenje življenje ljudi, ki živijo zraven, takoj! O tem se sploh noben ne pogovarja. Vsi so kr prepričani da je to 100% obvladljiva zadeva. Japonci, geniji v tehnologiji, ste vidlo kaj se je zgodilo? Ste.
Jernej Sekirnik
21. 10. 2024 13.30
Golobova mafija je vse tu....Zakaj je pa zdaj kar naenkrat Borzen glavni za subvencije? kdo ga vodi oziroma obvladuje? Tak bo potem tudi s šeftanjem jedrske elektrike....
Teofil
21. 10. 2024 13.29
Boštjančič.ni bil sposoben izpeljati niti projekta Adrije ki je bila nezahtevna in veliko ceneja
PoldeVeliki
21. 10. 2024 13.29
-1
Zaradi tega Boštjančiča so podjetja hodila v stečaj.
PoldeVeliki
21. 10. 2024 13.28
-1
Bostjančič in Golob dva lopova.
Wyatt
21. 10. 2024 13.24
+1
Novi Teš6? Ali res rabimo to? Imamo ze jedrsko in nic cenejso elektriko kot ostala eu. Zakaj bi si ljudje zeleleli moznost se enega chernobyla?
Castrum
21. 10. 2024 13.24
+3
Je pa tukaj še en (velik) problem - Hrvati. Ali je naša politika/država sposobna pravno formalno izpeljati ta objekt tako, da se ne bodo Hrvati "pritaknili" zraven brez da bi kaj investirali? S Hrvati imamo vedno slabe izkušnje, vedno nas hinavsko in zahrbtno ( seveda s pomočjo "uslužnih" Slovencev) uspejo izigrati. Bo tokrat tudi tako?
Castrum
21. 10. 2024 13.25
+2
Ker - JEK je v solasti Hrvatov. Investicija v JEK2 in seveda LASTNIŠTVO mora biti samo Slovensko in nikakršnega tujega solastnika ne sme biti.
slovenka62
21. 10. 2024 13.23
+0
Ta prav se oglaša.Njemu še položnic za plačat ne bi zaupala.Poslušaj Kračuna kolk ste že pufa naredil in kolk ga še boste.
Primula1
21. 10. 2024 13.23
+1
Dragi Boštjančič. Dajmo najprej vrniti 40 milijard zunanjega dolga in se potem pogovarjati naprej, bo šlo? Mi trenutno nismo sposobni niti obresti vračati, za plače javnega sektorja se izdajajo obveznice in jemljejo krediti, ti pa razlagaš, kako lahko mi sami naredimo ta projekt. Zbudi se!
janez Kovač 1
21. 10. 2024 13.22
+2
Naj se naši strokovnjaki podpišejo pod svoje trditve in naj zanje kazensko odgovarjajo,saj so plačni zato da drži kar trdijo,da se ne bo zgodil veliko dražji projekt od TEŠ6,odgovarjal pa ne bi nobeden!!!
300 let do specialista
21. 10. 2024 13.22
+2
A se že ve kolk bo pokradenega a to pride z aneksi??
jurist
21. 10. 2024 13.21
+2
Pobudo so nato na ustavno sodišče vložili še ... gimnazijec Lovro ter ... Gimnazijec Lovro, naš bodoči politični ponos :)
patria
21. 10. 2024 13.21
+5
Vse bolj imam občutek, da je izgradnja pomembna za "vladarje". Kdo nam vlada in koga brezpogojno ubogajo skorajda vsi politiki si lahko odgovori vsak sam.
Defragment
21. 10. 2024 13.21
+4
G. Boštjančič ja, saj tudi Severna Koreja izdeluje rakete srednjega dometa, samo da med prebivalstvom pa ni ljudi s telesnim indeksom večjim od 25.
Nianana95
21. 10. 2024 13.20
+7
Boštjančič to govori... človek, ki kamorkoli je prišel, tisto firmo je spravil v stečaj. On je res ama zadnji na svetu ki bo kaj govoril.
dron
21. 10. 2024 13.24
+0
To si dobro opisala tvojega idola, kriminalec, da mu v EU ne seže do kolen nobeden😉
zdravilozavse
21. 10. 2024 13.17
+3
Ok.,naj mi nekdo odgovori na naslednja vprašanja? Ali na svetu še kje obstaja država z 2 milijona prebivalci ki ima JE in še 2.blok?Kaj bomo,imamo prebivalci Slovenije od JEK? Kakšna bo po izgradnji cena elektrike za prebivalce Slovenije? Pa še popravek tega kar je rekel Boštjančič,da je Slovenija finančno sposobna speljati ta projekt!!!!Nikoli in nikdar ni Slovenija sposobna speljati takšnega projekta,če kdo potem so to sposobni sedanji in bodoči prebivalci in rodovi Slovenije.Brez njih je država revna kot cerkvena miš,dokler pa državljane lupi vlada z raznimi davki pa je morda sposobna ampak samo z krediti!Boštjančič,Golob in elita bi imeli JEK-2 na način kot so kupovali Bavčar in podobni,tudi Boštjančič je enaka šola,je že sodeloval pri potopih večjih podjetij,sedaj bi očitno radi potopili celo Slovenijo.
Nianana95
21. 10. 2024 13.21
+3
dejansko imamo polovico jederske. Drugo polovico imajo hrčeki.
BWC Buyer
21. 10. 2024 13.16
+4
Mogoce nisem zasledil na tem portalu....obstaja en posnetek pogovora med strankami kako to izpeljati da bo v vsakem primeru slo skozi. Cemu torej zdej vse te novice? Dejmo se poglobit v medstrankarske dogovore raje
Izo M
21. 10. 2024 13.16
+4
Ni problem smiselnost ali ne, najbrz ja. Problem je, ker bodo mutili, lagali, kradli denar, podkupovali in se izgovarjali drug na drugega. Dejstvo je da pri nas transparentnosti NI!! Balkan dezela kjer je vse mogoce, nam smrtnikom se pa pobira denar...na koncu samo zaradi tega, da te bar..be ne bodo obremenili se nasih otrok sem proti!!
tv1206802
21. 10. 2024 13.16
+1
Finančno lahko projekt izpelješ, če imaš ustrezna finančna sredstva ali če se ti investicija povrne. Denarja za projekt nimamo, elektrika iz NEK2 pa bo predraga in ne gospodarstvo in ne zasebni uporabniki ne bodo zmogli plačevati cene.
Pikzigmar
21. 10. 2024 13.12
+2
Nismo neumni in ne nas "farbat" Investirate raje v ceste, javni prevoz, zdravstvo, šolstvo, vojsko,.... Vse bo zastalo propadlo, ker bo ves denar šel v JEK2, ki pa bo proizvajal zelo zelo drago elektriko. Nekako bo potrebno stroške investicije nazaj preliti v blagajno.