Slovenija

Sredstva bodo razdeljevali župani

Ljubljana, 21. 08. 2008 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Za sanacijo po nedavnih neurjih je vlada iz proračunske rezerve skupno namenila dobrih 15 milijonov evrov.

V poletnih neurjih je bilo poškodovanih skupno 47.029 hektarjev kmetijskih površin.
V poletnih neurjih je bilo poškodovanih skupno 47.029 hektarjev kmetijskih površin. FOTO: Matjaž Mihelič

Vlada se je na današnji seji seznanila s poročilom o predhodni oceni škode ob nedavnem neurju z močnim vetrom in točo. Sprejeli so tudi sklepe v zvezi z nujnimi ukrepi za odpravo posledic neposredne materialne škode, ki sicer še ni dokončno ocenjena. Neposredna škoda naj bi presegala 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna, zato je v skladu z zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč oškodovancem možno pomagati s sredstvi proračuna. Za prvo pomoč in sanacijo bodo iz proračunske rezerve skupno namenili dobrih 15 milijonov evrov.

Za izvedbo prvih nujnih interventnih ukrepov pri odpravi posledic neurja bo vlada poškodovanim stanovanjskim objektom, gospodarskim objektom, kmetijam, javnim ustanovam, šolam in vrtcem namenila 7,8 milijonov evrov iz sredstev proračunske rezerve. Finančno pomoč bodo razdeljevale občine, katerim naj bi vlada sredstva nakazala že v naslednjih dveh dneh. Sredstva bodo posameznim upravičencem podeljevali župani občin.Vsi ukrepi, ki so jih sprejeli, so namenjeni odpravi posledic avgustovskih neurij, ukrepi za obnovo šol pa zajemajo še škodo iz julijskih neurij.

„Dokončnih ocen škode nedavnih neurij še ni, že sedaj pa je jasno, da bo ta presegla 0,3 promila načrtovanih prihodkov proračuna za tekoče leto, kar je meja za dodelitev pomoči iz proračuna,“ je po seji vlade povedal premier Janez Janša.

Najbolj prizadetim občinam, ki bodo glede na ugotovitve občinskih komisij pomoč razdeljevale, je vlada namenila skupno 7,83 milijona evrov, za pokritje stroškov gasilskih in reševalnih služb ter stroške materiala 400.000 evrov, za odstranitev azbestne kritine 1,9 milijona evrov, za tehničnoinformacijsko pisarno, ki jo bodo vzpostavili na Ptuju, 250.000 evrov.

Skoraj 2 mio evrov za sanacijo šolskih objektov

Za sanacijo šolskih objektov, ki so bili poškodovanih v neurjih julija in avgusta, je namenjeno 1,85 milijona evrov, za sofinanciranje odstranjevanja poškodovanega gozdnega drevja in sanacijo gozdnih cest 127.000 evrov, za pomoč pri sanaciji streh bolnišnic na Ptuju in v Murski Soboti skupno 150.000 evrov. Za solidarnostno pomoč, ki jo bosta Rdeči križ in Karitas skupaj z občinami razdeljevala najbolj prizadetim, bosta organizaciji prejeli po 1,5 milijona evrov.

Za sanacijo javnih, gospodarskih in stanovanjskih objektov bo vlada namenila 7,8 mio evrov.
Za sanacijo javnih, gospodarskih in stanovanjskih objektov bo vlada namenila 7,8 mio evrov. FOTO: Robert Kastelic


Vlada je obravnavala tudi predloge ukrepov, ki jih je po Janševem mnenju treba sprejeti za trajno na zmanjševanje posledic ob takšnih neurjih. Oblikovali so tudi medresorsko skupino ministrov, ki jo vodi okoljski minister Janez Podobnik, ki se bo do izvedbe sklepov sestajala tedensko in nadzorovala njihovo realizacijo.

Ministrstvu za finance je vlada naložila, naj davčnim zavezanem, ki so jih prizadele naravne nesreče, ali omogoči odlog plačila davčnih obveznosti ali te obveznosti odpiše. Službo vlade za razvoj so zadolžili, da pripravi načrt organizacije stalne svetovalne službe, ki bo pripravljala priporočila glede gradnje objektov in drugih posegov v prostor. Ministrstvo za delo so urgentno zadolžili za izdajanje delovnih dovoljenj za krovce in druge delavce iz tujine, ki sodelujejo pri sanaciji.



60 odstotkov škode bodo krili iz proračuna

V zadnjem neurjih je bilo po prvih podatkih uprave za zaščito in reševanje ter občin poškodovanih skupno 11.518 stanovanj objektov 14.439 gospodarskih objektov, 55 šol oz. vrtcev ter 163 ostalih javnih objektov (bolnišnic, zdravstvenih domov, gasilskih in kulturnih domov).

Največ škode je bilo v občinah Ptuj (dobila bo 1,11 milijona evrov), Destrnik (1,02 milijona evrov), Sveti Jurij ob Ščavnici (660.000 evrov), Kozje (470.000 evrov) in Podčetrtek (453.000 evrov).

Za sanacijo škode po neurjih julija in avgusta na šolskih objektih je vlada namenila 1,85 milijona evrov, pri čemer je bilo škode še za okoli milijon evrov več, je povedal šolski minister Milan Zver. Tako bodo iz proračuna krili okoli 60 odstotkov nastale škode, ostalo pa iz zavarovalnine. Poškodovane so bile šole in vrtci v Vodicah, Kamniku, Puconcih, Murski Soboti, Ilirski Bistrici, Brezovici, na Ptuju.

V julijskih in avgustovskih neurjih je bilo poškodovanih skupno 47.029 hektarjev kmetijskih površin, od česar je 1880 hektarjev popolnoma uničenih. Poškodovanih je tako okoli petina primerljivih kmetijskih površin v Sloveniji, je povedal kmetijski minister Iztok Jarc.

Poglavitni ukrep kmetijskega ministrstva je sofinanciranje premij za zavarovanje pridelka (trenutno sofinancira 40 odstotkov premije, za prihodnje leto je predlagano zvišanje sofinanciranja na 50 odstotkov). Vlada se je zaradi velikega obsega škode odločila za nekatere dodatne ukrepe, je dejal Jarc. Tako bo ministrstvo izplačalo akontacije za nekatere ukrepe kmetijske politike, septembra bo objavilo poseben razpis za obnovo trajnih nasadov in protitočne mreže ter razpis za obnovo gospodarskih objektov, skupaj z okoljskim ministrstvom bodo pripravili program, s katerim bi rešili problem izpada dohodka pri poškodbi trajnih nasadov.

Preglednica dodeljenih sredstev po neurjih

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eccentric
22. 08. 2008 21.49
Kot prvo, tudi mali mercedes, še posebej, če je na leasing, mora biti kasko zavarovan....Hiša, brez katere človek ne more biti, pa ne.... Zavarovanje stane okoli 400 EUR, za tem trdno stojim, tako in za toliko imamo mi polno in celo protivlomno zavarovano hišo, dodano tudi protipotresno zavarovanje za vrednost 230 000EUR...Halo, smo v Sloveniji in ob sebi imam polico, ki jo lahko vsakemu pokažem. Razen, če se ne pustiš zavarovalnemu agentu ofrnažiti...To je dejstvo, da so cene znosne. je pa res, da je veliko in vse več ljudi, za katere je tudi 400 EUR celo premoženje. Revščina je velika, še posebej v krajih, ki so jih ujme najbolj prizadele in vem, da je hudo! Strinjam se, da bi tukaj morali znati potegniti sredstva EU-ja...Vendar se o tem ne bo govorilo, ker bodo šla za kaj drugega v primeru, da ne bo nadaljnjih katastof, pa še v tem primeru verjetno...
Prvo Borec
22. 08. 2008 16.59
eccentric si pa res exscentric !! Za normalno hišo je letna premija cca 900 € in ne malo čez 400 €. Človek pri 65 letih je imel malega mercedesa, ki ga lahko kupiš na leasing, kar pomeni, da to ne more biti realno stanje. V 17 letih so spravili ljudi na kant in sedaj se čudijo, če nimajo zavarovano. Država naj oceni realno ŠKODO in jo naj posreduje ES, ker če je škode več, kot 0,3 % BDP, potem pa krije tudi ES škodo. Ne sedaj gledati na zavarovalnice !!! Poglejte na ljudi, če ste ljudje !!
eccentric
22. 08. 2008 16.39
Joj, joj, ljudje božji... najprej se ustavim pri županu iz vrst SDS. Ni kriv samo župan, on je zunanja lutka, na katero so vedeli vplivneži, ki so nagrabili tudi sebi zbran denar, da se nihče ne bo spravil...Vendarle je en župan železnikov in ne kaka vseslovenska javna osebnost. Kot drugo, govorite o ne vem kakih, pretiranih cenah zavarovanj, pa ja de... Za nekaj nad 400 EUR se hišo pošteno zavaruje in sicer do vrednosti okoli 230 000 EUR. To je kar nekaj, kajne.? Toliko stane zavarovanje c.c.300m2 velike površine plus vrtna uta in nadstrešek. Kdor si lahko privošči hišo, naj jo tudi zavaruje, če drugače ne, na račun dopustovanja ali česa podobnegga ( zavarovalnice preko spleta nudijo tudi okvirni izračun, pa malo lahko sam preračunaš, kaj se splača zavarovati, kaj ne in za koliko...lahko se igraš...). Zavarovanje hiše oz. imetja je veliko važnejše od zavarovanja avta, pa ga imamo vsi zavarovanega, ker ga moramo imeti. Ne vem, zakaj se to pod nujno ne uvede tudi za bivališče, pa naj nato država krije del škode le tistim, ki so imeli hišo zavarovano in pa ljudem, ki si dejansko niso mogli privoščiti zavarovanja. Torej, o cenah zavarovanj za točo, neurje, za povodni, meteorske vode, udar strele, potres, za notranjo opremo,itd... komplet paket najvišje klase materialov ni presrano drag, kot govorite, zelo ugoden je ( glede na vrednost, ki jo zavaruje). In če pomislim na to, kaj streha nad glavo pomeni in na vrednost bivališča, je znatno cenejše to zavarovanje, kot zavarovanje avta. In veliko nujnejše, saj brez strehe nad glavo težko živimo in smo zato, da jo imamo in obdržimo predvsem odgovorni sami. Kaj bi šele dejali pred leti, ko za naravne katastrofe hiše sploh ne vem kako zavarovati nisi mogel, ker je bila to višja sila in ni bilo storilca, ki bi iz drugega naslova zavarovalnici to plačeval. Zavarovanje lahko skleneš tudi preko spleta, pet do polnoči, če vidiš slabo napoved za naslednji dan. Vse kar moraš postoriti je, da klikneš tudi začasno zavarovanje, do veljavnosti sklenjenega in plačaš za to dodatnih 20 EUR. In to je to. zadnjič smo po TV lahko videli gospoda iz okolice Ptuja, ki je jokal in jamral, da je ostal brez strehe in nima zavarovanja. Ta gospod ima v lasti dve prestižni vozili, ki sta zavarovani in ne razumem, zakaj je štedil pa na zavarovanju za hišo... Kako pa država sploh lahko preveri in ali sploh preveri, kdo ima lastnino zavarovano in kdo ne? Namreč, če bi se to dalo, naj najprej pomaga tistim, ki jim kljub sklenjenemu in poštenemu ( da ni pisano, da ima v lasti le 90 m2, dejansko pa hoče, da bi mu nato zavarovalnica krila 300 m2) zavarovanju, ne more povrniti brez pomoči bivališča v normalno stanje. šele nato naj pomaga tistim, ki imajo, pa niso imeli zavarovane lastnine. Seveda naj pomaga tudi takim, ki imajo tehtne razloge za finančno stisko ( da ni v ozadju lenoba, alkohol, nasilje...), kot je recimo bolezen otroka, starša, samohranilec, pa vdovec, vdova...in res niso mogli plačati zavarovanja... Ne pozabite pa, da je pomoč države našim žrtvam naravnih nesreč nižja od sredstev, ki jih naša država namenja za pomoč tujcem in v tujino ...
exim@t-2.net
22. 08. 2008 16.02
PrvoBorec: si pri 50.letih, kot si sam navajal. In v vsem tem času nisi imel toliko denarja, da bi zavaroval imetje? Pa to ne velja samo zate, velja za vse, ki vsak dan živijo perfektno, nič ne šparajo, ko pa pride nesreča, pa tulijo: Država naj da, mora dati, saj mi pripada. Dobesedno mi gre na bruhanje. Polega tega pa ne vidijo, da jim še tajkuni kradejo. Za take slaboumneže bni prostora v demokarciji.
Prvo Borec
22. 08. 2008 14.49
exim ja spomni se Železnikov in župan je iz vrst SDS. Kaj pomeni milijon € v tem trenutku ??? V Slobeniji je € izgubil na vrednosti !! Kolega ma 35000 € škode in nič zavarovan. Celo leto moraš dati za hišo, da jo zavaruješ in to minimalno dve plači. Od kje naj ljudje vzamejo ?? In zopet bodo dali, kot plačilo stroškov pri pisanju škode.
exim@t-2.net
22. 08. 2008 09.18
Kjer imate tisti reveži, ki ste doživeli hude ure narave, župane iz vrst SDS ali NSi, se vam ni treba bati. Ostali, kjer vam županjujejo SD, LDS ali ZARES-ovci, pa morate vztrajno hoditi na občino in spremljati tok deanrja. Če ne, boste ob vse, župan in njegova žlahta bo pa kmalu imela novo sodobno tehnološko, avto, pohištveno, ..pridobitev.
bozobr
21. 08. 2008 20.07
Res se mi smilijo, kaj so prestali in kaj še bodo, pa vendar smo bili mi na istem, pardon na istem s točo ( totalno preluknjano streho na hiši ). Mi smo imeli vsaj vse "ful" zavarovano, pa smo dobili od zavarovalnici le 30%, od države pa nič. Ker nas je bilo veliko oškodovanih, tudi pomoči sokrajanov in gasilcev nismo bili vsi deležni. Sedaj pa ti v večini nso imeli niti zavarovano ( prišparali so kar dosti v vseh letih ), pa jim bodo vsi nudili pomoč, zavarovalnice, država, itd...pa tudi kot je že bilo rečeno - nepovratna sredstva za kmetijstvo.
ssvarun
21. 08. 2008 17.21
Da nem kozlal, ko se spomnim štorije o nepovratnih sredstvih za kmetijstvo .... imam občutek da je cela slovenska administracija ena VELIKA ŽLAHTA.