Slovenija

Se bo kirurg Vodiškar pridružil programu otroške srčne kirurgije?

Ljubljana, 09. 06. 2023 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko sta program otroške srčne kirurgije zapustila dva vodilna strokovnjaka, je UKC Ljubljana obiskal priznani srčni kirurg Janez Vodiškar, ki trenutno deluje v Nemčiji. Kot so poudarili v ljubljanskem kliničnem centru, je Vodiškar izrazil pripravljenost sodelovati pri zdravljenju otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Dejal je, da bo preučil možnosti sodelovanja s kliniko v Stuttgartu, kjer je zaposlen.

Strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn, generalni direktor UKCL Marko Jug, kirurg Janez Vodiškar, strokovni direktor UKCL Gregor Norčič in predstojnik NO za kirurgijo srca in ožilja Nikola Lakić
Strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn, generalni direktor UKCL Marko Jug, kirurg Janez Vodiškar, strokovni direktor UKCL Gregor Norčič in predstojnik NO za kirurgijo srca in ožilja Nikola Lakić FOTO: UKC Ljubljana

Kot so sporočili z UKC Ljubljana, jih je danes obiskal srčni kirurg Janez Vodiškar, ki je trenutno zaposlen v Nemčiji. Seznanil se je s trenutnim stanjem na programu zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami, ki sta ga nedavno zapustila dva vodilna strokovnjaka. 

Vodiškar je, kot so zapisali v ljubljanskem kliničnem centru, ocenil, da program poteka dobro in da ga je treba nadaljevati. Predlagal je tudi izboljšave, med drugim formalizacijo in nadgradnjo že potekajočega sodelovanja na področju otroške kardiologije in intenzivne medicine z nemško kliniko Deutsches Herzzentrum München (DHM). 

Na področju otroške srčne kirurgije pa predlaga oz. bo preučil možnosti sodelovanja s kliniko v Stuttgartu, kjer trenutno deluje. 

Potem ko je marca zaradi nerazumevanja vodstva sodelovanje s programom otroške srčne kirurgije na UKC Ljubljana prekinil vrhunski češki strokovnjak Roman Gebauer, je maja odpoved dal še kirurg Miha Weiss. Na programu tako vztraja le še en kirurg, to je Igor Šehić iz Beograda, ki je v Ljubljani zaposlen za polni delovni čas. 

Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug je po odhodu Weissa zagotovil, da je Šehić enako usposobljen kot Weiss, ki se je uril tudi pod Gebauerjevim mentorstvom in ki naj bi bil, kot je marca poročalo Delo, edini v Sloveniji sposoben opraviti določene operacijske posege. 

Jug je maja izrazil željo, da bi se Vodiškar vrnil v Ljubljano. Slednji je trenutno eden najboljših otroških kardiokirurgov v Nemčiji, ljubljanski klinični center in program otroške srčne kirurgije pa je zapustil zaradi neurejenih razmer."Želeli bi, da bi se dr. Vodiškar vrnil v Slovenijo in bil nosilec te dejavnosti ob dr. Šehiću," je takrat dejal Jug.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr--en
10. 06. 2023 08.32
Njegov predhodnik, vajen razmer pri nas, ni zdržal. Koliko časa bo zdržal Vodiškar, ki je vajen delat v normalnih razmerah?
Alenka ?en?a
09. 06. 2023 21.45
-1
Zanimivo, predvidevam, da je fakulteto delal v Sloveniji, potem pa šel ven na specializacij. Pravilno bi bilo, da bi oddelal pri nas najmanj toliko časa kolikor se je šolal, tudi za čas specializacije.
Slavko BabIč
09. 06. 2023 18.32
+2
kaj imate to reklamne spote za UKC LJ?
Anion6anion
09. 06. 2023 16.26
+2
A zaradi te slike so en teden a novo pleskali beton na pročelju ukcja?
Čriček mali
09. 06. 2023 15.31
+1
In spet bojo na polno korupcije 🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑 idiotolizm nimaš kaj