Slovenija

'Reforma reforme ni potrebna'

Ljubljana, 26. 02. 2007 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zveza svobodnih sindikatov je pripravila predloge za dopolnitev zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Dušan Semolič pravi, da lahko pride do sprememb zakona le ob soglasju s socialnimi partnerji
Dušan Semolič pravi, da lahko pride do sprememb zakona le ob soglasju s socialnimi partnerji FOTO: POP TV

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je na poziv ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pripravila 16 predlogov za morebitne spremembe in dopolnitve zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. "Želimo, da gredo vse morebitne spremembe, zlasti v pokojninskem sistemu, v smeri ohranjanja solidarnosti in pravičnosti sistema," je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik ZSSS Dušan Semolič. Do sprememb zakona sicer lahko pride le ob soglasju s socialnimi partnerji, opozarja ZSSS.

Reforma pokojninskega sistema v Sloveniji, glede katere je država leta 1999 s socialnimi partnerji sklenila dogovor, še teče, je opozoril Semolič in dodal, da "reforma reforme pač ni potrebna". So pa spremembe po njegovem mnenju morebiti potrebne zaradi demografskih trendov. Pri razmišljanju o prihodnjih spremembah sistema je treba upoštevati pozitivne trende, ki jih je prinesla zadnja reforma pokojninskega sistema.

Kasneje v pokoj

Med pozitivnimi trendi je Semolič navedel dejstvo, da se starostna meja ljudi, ki gredo v pokoj, dviguje. Od leta 1992 se je povprečna starost dvignila za štiri leta. "To je izjemno pomemben podatek," je dodal. To po njegovem mnenju pomeni, da obstajajo zdravstveni in ekonomski pogoji, da ljudje delajo dalj časa. Naslednji pozitivni rezultat je bilančno stanje pokojninske blagajne, "ki je izrazito pozitivno", je povedal Semolič.

Sporazum o razmerju med plačo in pokojnino

Zveza sindikatov predlaga tudi možnost predčasne upokojitve, ki bo primerljiva z drugimi državami Evropske unije. V Sloveniji od leta 2000 namreč ni več mogoča predčasna upokojitev, medtem ko je ta v razvitih državah prevladujoča oblika upokojevanja, še opozarjajo na ZSSS.

Zveza sindikatov sicer za prihodnje spremembe sistema med drugim predlaga, da vlada, sindikati in delodajalci podpišejo socialni sporazum o sprejemljivem razmerju med višino povprečne plače in povprečne starostne pokojnine, je povedala izvršna sekretarka ZSSS Lučka Boehm.

Po mnenju ZSSS bi bilo treba pripraviti ekonomske vzpodbude za vključitev vsega aktivnega prebivalstva v drugi pokojninski steber. Ker se je kolektivno zavarovanje v primerjavi z individualnim izkazalo za tisto, ki omogoča dodatno zavarovanje tudi za dohodkovno šibke sloje, v zvezi sindikatov predlagajo, da se razvija prav ta pokojninski steber.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rijad Proši?
26. 02. 2007 18.36
Mene samo zanima, ali bo Semolič držal obljubo in začel oster boj proti agencijam za posredovanje delavcev ( DELAVSKI LIZING ).
ivo55
26. 02. 2007 18.11
Davčna nesvoboda dobiva konkretne rezultate v presežkih blagajn. Mae že ni čas za znižanje prispevnih stopenj, da se bo delati spet splačalo, oziroma bo imel posameznik še za časa delovne aktivnosti nekaj zase.