Slovenija

Ob napetostih se na Kočevskem in Ribniškem širijo lažne informacije

Ljubljana, 06. 09. 2024 21.34 | Posodobljeno pred 9 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Policija se v zadnjem času sooča z več neverodostojnimi informacijami o domnevnih kaznivih dejanjih na območju Kočevja in Ribnice, pa tudi o samem delu Policije. Širjenje takšnih informacij krni zaupanje v Policijo, ki pa je ključno za zagotavljanje varnosti, opozarjajo.

Po družbenih omrežjih je zaokrožil posnetek, na katerem policistka in policist policijske postaje Kočevje ponoči izvajata postopek za osebo, ki v policijskem postopku poplesuje ob vozilu. Posnetek je naletel na komentarje, da sta policista ravnala manj strogo, ker naj bi šlo za Roma.

Kot je v današnji izjavi pojasnil direktor policijske uprave Ljubljana Tomislav Omejec, gre za policista, ki delujeta v lokalnem okolju in poznata osebo, ki sta jo obravnavala, saj gre za mladoletnika, ki spada v kategorijo še posebej ranljivih oseb. Prav tako ta oseba ni šla za volan, ampak se je usedla na sovoznikov sedež. "Po oceni policistke in policista nista bila ogrožena, zasledovala sta načelo sorazmernosti in nujnosti policijskega postopka, je pa policistka na ustrezen način opozorila osebo, ki je poplesavala in prepevala, na spremembo obnašanja, kar je oseba v policijskem postopku, kot je vidno na posnetku, tudi upoštevala in se po opozorilu usedla v vozilo," je pojasnil Omejec.

Kot je izpostavil, policisti policijske postaje Kočevje najbolje poznajo varnostno situacijo v Kočevju. "Zaupanje v delo Policije policijske postaje Kočevje je ključno za upravljanje z varnostnimi tveganji v specifičnem okolju," je dejal. Želi si, da bi se strasti na teh območjih umirile, zaupanje med deležniki pa okrepilo.

Informacije o kaznivih dejanjih, ki se niso zgodila

Podobno so v današnji objavi že popoldne opozorili tudi na generalni policijski upravi. V zadnjih dneh se je namreč za območje Kočevja v javnosti pojavilo več informacij o kaznivih dejanjih, za katere se je po preverjanju Policije izkazalo, da ne držijo. Na primer, da je bilo v preteklih dneh na območju Kočevja s sekirami napadeno zdravstveno osebje. Preverjali so tudi informacijo, da v eni od trgovin izvršujejo tatvine, a ugotovili, da so bile trgovine takrat zaprte in da v njih ni prišlo do tatvin. Pri preverjanju informacije, da je prišlo do streljanja med osebami, pa so ugotovili, da so ljudje slišali poke, a do samega streljanja po do sedaj znanih podatkih ni prišlo. Policisti o tem dogodku sicer še zbirajo obvestila.

V javnosti so se pred kratkim pojavile nekatere neresnične informacije o delu Policije. Tako je na primer zaokrožila zgodba o tem, da so se policisti zaklenili na policijski postaji in da zaradi groženj odhajajo s postaje.

Slovenska policija
Slovenska policija FOTO: Bobo

"Navedba, da so se policisti zaklenili pred Romi, je popolnoma neresnična. Policijske postaje so, zlasti v nočnem času, vedno zaklenjene skladno s 116. členom pravil Policije, in sicer zaradi zagotavljanja varnosti objektov in zaposlenih, kar je del standardnega varnostnega protokola na vseh policijskih postajah po vsej Sloveniji. Dejstvo je, da so se na policijski postaji zglasili oškodovanci kaznivega dejanja, ki jim je policist omogočil vstop v prostore enote. Zaradi zagotavljanja varnosti postopkov je bil vstop na postajo omejen, zato policisti dodatnim osebam, ki so prišle nekaj minut kasneje, vstopa niso dovolili," so pojasnili na generalni policijski upravi.

Pomanjkanje kadra

Število policistov v Kočevju je višje kot v drugih primerljivih enotah, v tem letu pa pričakujejo zaposlitev dodatnih policistov, ki bodo zaključili šolanje. "Naj dodamo, da Policijska uprava Ljubljana redno spremlja in analizira stanje na terenu ter temu primerno izvaja ukrepe za razporejanje kadrov na območja, ki so varnostno bolj obremenjena. Tako v zadnjem obdobju tudi na območje Kočevja in Ribnice napotuje policiste drugih enot, ki skrbijo za varnost na tem območju, intenzivno preiskujejo kazniva dejanja in zagotavljajo višjo stopnjo varnosti policijskim postopkom," so navedli na generalni policijski upravi.

Se pa Slovenska policija že nekaj let sooča z izzivom kadrovskega pomanjkanja, saj delovne sile primanjkuje na celotnem trgu dela. "Iz navedenih razlogov smo v zadnjih letih posebno pozornost posvečali tudi pridobivanju novih kadrov in povečanju vpisa na Višjo policijsko šolo ter promociji policijskega poklica," so izpostavili.

Ključno zaupanje

Glede policijskih pooblastil in napadov na policiste ter groženj policistom pa poudarjajo, da v Policiji dnevno spremljajo uporabo policijskih pooblastil v praksi ter napade na policiste in konstantno izvajajo ukrepe za izboljšanje stanja na tem področju. "Namerna sprevračanja o delu Policije so ne le izrazito krivična do policistov, ki na terenu vsak dan predano opravljajo svoje delo, rešujejo življenja in zastavljajo svojo varnost, da bi poskrbeli za varnost drugih, temveč so takšna sprevračanja škodljiva tudi za zaupanje v delo Policije," svarijo.

Prav zaupanje med policisti in občani pa je ključno, da bodo ljudje takrat, ko potrebujejo pomoč, poklicali policiste, jim posredovali pomembne informacije in z njimi delili svoje težave. "Poskusi, da se takšno zaupanje naruši, ne koristijo nikomur. Na družbenih omrežjih se z nepreverjenimi informacijami po nepotrebnem ustvarja panika in ruši občutek varnosti," so navedli.

Namesto tega si želijo več sodelovanja z občani: "Vsaka prijava in informacija nam bo namreč lahko pomagala preiskati in preprečevati nedovoljena ravnanja, končni rezultat takšnega sodelovanja pa je vedno višja raven varnosti za vse." Občani lahko kazniva ali sumljiva dejanja prijavijo na telefonsko številko 113 ali pokličejo najbližjo enoto Policije. Če želijo ostati anonimni, lahko pokličejo tudi na anonimno telefonsko številko policije 080 1200.

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

U1710078208286
10. 09. 2024 13.24
Delate vi v skladu ja, 18letnike pa v vinjenem stanju podrete na tla, date v lisice, špricate s solzilcem in vržete v prtljažnik avta (niti ne pokličete marice), ker je 4x vprašal kdaj bo dobil osebni dokument. Da vidim če to naredite Romu.
Smuuki
08. 09. 2024 13.48
+2
Veliko je lažnih informacij sem opazil. Res je da težave obstajajo. Žrtve so večinsko okoliško prebivalstvo. Kraje so vsakodneven pojav, kurjenje plastike v naravi je reden pojav. Naj stroka to spravi v pisno obliko in prikaže kot nekaj lepega dobrega. Ne pričakovanja so drugačna. Ljudi zanima živlhenju v sožitju in miru. Samo to je naloga vladajočih. Samo to morajo urediti. Leporečenje kar preskočimo. Pojdimo kar h končnemu rezultatu to pa je mir in sožitje.škoda časa za sestankovanje, leporečenje, tiskovne konferece. Kar s predlogi in rezultati na plano
odpisani zasedli vlado
07. 09. 2024 16.58
+1
Ob izbruhu virusa Covid golobići je slovenija bila upostošena in uničena za vedno.Nobena vlada je več ne bo dvignila v normalo,ker taka ne obstaja. .Tako gledano je za časa komunizma bilo milijonkrat bolje dokler se ni stegnil enonogi tito kateri je takoj vedel narediti red.Golobova perjad jih pa podpira z raznimi obljubami samo za pridobitev volilnih glasov z obljumami pa seveda ni nič hehehe.
Wolfman
07. 09. 2024 15.18
+3
Za EU so Romi enako pomembni kot migranti in naša država dobiva pošteno plačilo, da le ostanejo kjer so. A sedaj končno uvidite, kje je težava?
frenk707
07. 09. 2024 15.13
-4
Slovenija ne potrebuje nobenega zunanjega sovražnika, dokler ima janševce, ker tako temeljito, kot lahko janševci uničijo to državo in to počnejo že trideset let, kolikor se pacient svaljka po slovenski politiki, je ne bi nihče zunanji.
?rnogled
07. 09. 2024 20.07
+3
Frenki, poskusi pri kakem dobrem psihiatru, očitno je, da na podstrešju nimaš zloženih vseh desk.
frenk707
07. 09. 2024 15.11
-2
Slovenija ne potrebuje nobenega zunanjega sovražnika, dokler ima sdss sekto, ki želi zanetiti čimveč sporov, da bo lahko opravičila ustanovitev vaških straž, beri domobranske vojske.
Jimi1
07. 09. 2024 14.43
+1
Tile romi samo pi_zdarije počno... Plačujemo pa državljani drzavi za varnost imetja in glave... Seveda pa policija ščiti kriminal in one ki davkov ne plačujejo... Narobe svet iz katerega bežijo še oni redki pošteni policisti... Civilna sfera naj se pa neoborožena brani kot ve in zna! Smo. 41 videli do kje je podobno stanje pripeljalo... Da ne bo še enkrat cviljenja Gospodje!
Polde22
07. 09. 2024 14.38
+4
Glede na izjavo g. Tomislava Omejeca, da se je oseba usedla na sovoznikov sedež in glede na video posnetek, kjer je jasno razvidno kam je oseba sedla, so možne le naslednje razlage: 1. G. Omejec ni videl videa, 2. g. Omejec laže, 3. vozilo je bilo prilagojeno za trg v Združenem kraljestvu, 4. oseba je pripadnik LGBT+ skupnosti in je sedla vozniku v naročje.
ArkaMast
07. 09. 2024 13.40
-1
SDSu najbolj uspeva širjenje laži na Dolenjskem. Dolenjčki pa že sami po sebi pretiravajo in nabijajo. ....... 95 % kaznivega dejanja je DOMAČEGA. Žal.
frenk707
07. 09. 2024 15.33
+0
na Dolenjskem imajo janševci domicil,.... in zvesta volilna baza
Miha1999
07. 09. 2024 13.22
+3
Demokratično izvoljeni voditelji države, z obljubami o boljšem življenju, dobrih plačah, rastočem gospodarstvu, praktično se bosta cedila med in mleko....realnost: nizke plače, visoki davki, večina na robu revščine, zaščiteni kriminalci in vsega v izobilju za lenuhe in manjšine. " Gre za posebej ranljivo osebo" .....ne morem tega sprocesirati.
iskriv
07. 09. 2024 12.28
+1
In kdo širi te lažne informacije in komu koristijo in kdo lahko to izkorišča v boju za politične točke SDS !
Julijann
07. 09. 2024 10.11
+14
Komu bo pa še sploh do varovanja javnega reda in miru? Karkoli naredi policist je narobe. Če vrne z ukrepi je to nedopustno, če mirno gleda, je to nedopustno, če je tepen je pa to dobro.
Maastrion
07. 09. 2024 10.08
+18
Če ni tako, zakaj pa je 8 policistov pp Kočevje dalo odpoved? Stvari so ušle iz rok, zaradi dolgoletnega popuščanja tem zaščitenim manjšinam. Ko bodo policisti začeli delat s trdo roko, bodo še večje probleme delali ti "brazilci", ker nad njimi ni zakona, kriva je pa država!
zoran pušenjak
07. 09. 2024 10.08
+14
Pridni, delovni, pošteni Slovenci dejansko temu Golobnjaku ne pomenimo popolnoma nič. Pa kdo je to sploh volil ali pa je bilo to tako tako
O.F.
07. 09. 2024 10.12
-1
Preden karkoli očitaš Golobnjaku se spomni, da je pred njim bil 3x na oblasti vaš ljubljenji vodja. Kaj je pa on naredil v zvezi te problematike?
kiropraktik
07. 09. 2024 10.16
+4
On se ni bal Romov! Takrat se policaji niso zaklepalij pred njimi!
Maastrion
07. 09. 2024 10.17
+5
oježeš
07. 09. 2024 10.06
+7
'Mladoletniki v kategoriji posebej občutljivi skupin', hojla, ti iz posebej občutljive skupine, se tega predobro zavedajo in delajo verjetno tudi po naročilu starejših, ki so kazensko odgovorni. In s tem, da so v skupini posebej občutljivih, se naučijo kriminala, ki se ga kot starejši, kazensko odgovorni ne znajo več znebiti. In tako se krog kriminala samo vrti, ostali pa iščejo vse mogoče izgovore, tudi na račun policajev na terenu. Kakor jemlješ pooblastila policistom, tako hitro potem narašča tudi kriminal, ki ne deluje pod nikakršnimi zakoni, ampak se izvaja prosto po potrebi kriminalcev.
Lojze Biber
07. 09. 2024 09.52
+21
Zakaj uničujete ugled policije in netite nemir med ljudmi z dvojnimi merili?!? Zakaj je v Sloveniji tujec s katerim so zgolj težave ter finančni stroški vreden več, kot slovenec, ki pošteno dela in plačuje davke?!?
Aijn Prenn
07. 09. 2024 09.49
+20
Se mi je enkrat zgodilo, da so me ustavili policaji, denarnico pa sem imel v prtljažniku v torbi. Odprem vrata, da bi izstopil, pa me policaj opozori, naj ne izstopam in to prav nič prijazno. Šele, ko sem razložil zakaj hočem izstopiti, mi je dovolil. Dvomim pa, da bi mi dovolil plesati pred njim. Morda zato, ker nisem dost zapalen.
BAJADERA
07. 09. 2024 10.04
+8
ha ha. Res je, a sem se moral nasmejati sedaj.
Lojze Biber
07. 09. 2024 09.48
+10
Alkotest za slovenca je na prvem mestu. Ostalo so pa laži. Vse pohvale!
plejadanka
07. 09. 2024 09.45
+10
Kaka že,so se policaji "spravili"nad mladoletne civile na obali?!
Hitri Zigi 78
07. 09. 2024 09.44
+14
Zdaj jih pa še kar zagovarjajte. Dejmo jih en avtobus pripeljat k vam na obisk, pa da vidimo kako boste o njih pisali. Aja neboste ker neboste imeli s čim. Če ne druzga bo tudi elektrike zmanjalo pa ne zaradi izklopa ampak ker bo bakra zmanjkalo