Slovenija

Paš: Zbornica se strinja

Ljubljana, 25. 10. 2007 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zbornica za zasebno varovanje je pripravljena sprejeti Matejev kompromis, če sprejme še enkatere njihove zahteve.

Prav tako bodo lahko inšpektorji takoj zapečatili prostor, če bodo ugotovili, da varovanje neke prireditve ne poteka po predpisih," je dejal Mate.
Prav tako bodo lahko inšpektorji takoj zapečatili prostor, če bodo ugotovili, da varovanje neke prireditve ne poteka po predpisih," je dejal Mate. FOTO: POP TV

Notranji minister Dragutin Mate je na seji odbora DZ za notranjo politiko povedal, da so na torkovih pogovorih z vodstvom Zbornice za zasebno varovanje našli kompromisni dogovor o noveli zakona za zasebno varovanje. Po Matejevih besedah dogovor predvideva, da bo lahko zbornica še naprej avtomatično opravljala usposabljanja varnostnikov, če bo za to izpolnjevala vse zakonsko predpisane pogoje.

Sekretar zbornice za zasebno varovanje Ingo Paš je povedal, da se zbornica strinja s predlogom, ki ga je predstavil notranji minister. Kot je povedal Paš, se z ministrovim predlogom strinjajo, vendar le če bo minister oziroma državni zbor v zakonu vključil tudi nekatere njihove dodatne zahteve.
Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je okoli 22. ure začel razpravo o noveli zakona o zasebnem varovanju, je za 24ur.com povedal član odbora Aleš Gulič in dodal, da je pred člani dolga razprava, ki se bo najverjetneje zavlekla v noč.

"Te zahteve so, da se zbornici dovoli, da še naprej vodi postopke za pridobivanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij; da se omili pogoje, ki določajo merila, po katerih je zbornica še reprezentativna predstavnica panoge; imamo pa tudi nekatere druge manjše zahteve," je dejal Paš. Po njegovih besedah bodo zdaj vse predloge v obliki dopolnil vložili k noveli zakona o zasebnem varovanju, pri tem pa seveda pričakujejo, da bodo sprejeta.

Kot je znano, je minister Mate na jutranji seji odbora za notranjo politiko povedal, da jim je z zbornico - ta je prvotno nasprotovala določilu, po katerem bi lahko usposabljanja varnostnikov izvajala predvsem Policijska akademija -, na sredinih pogovorih uspelo doseči kompromisen predlog, po katerem bi lahko usposabljanja izvajala tudi zbornica, če bo izpolnjevala za to predpisana zakonska merila.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ana.cebelica@gmail.com
25. 10. 2007 15.27
naj gre vse v tri krasne... Pa sem že upala, da bodo to drhal od zbornice res ukinli. Da bi vi vedli, kaki loleki so to... da bi Mate vsaj bil bolj "pokončen" ...
Breda Plahutnik
25. 10. 2007 13.45
Ker prihajam iz varnostne službe,vam iz prve roke povem,da je to velika svinjarija.Včasih so bili kandidati za varnostnika vsaj spoklicno,če že ne z srednjo šolo.Danes pa vzamejo vso drhal.Oprostite izrazu! Varnostniki niti ne govorijo slovensko,kaj šele,da bi razmišljali s svojo glavo!!!!!! Dokler bodo plače pod kritiko bodo tudi zaposleni pod kritiko.Morate vedeti,da je bruto plača varnostnika,ki dela po 12ur dnevno,mesečno imamo po190-200ur,540eur,BRUTO!!!! Sedaj veste,da se vsem fučka.
komentar
25. 10. 2007 13.07
Tresla se je gora podgana živi naprej. Ali res niso sposobni napisat korekten zakon. Bravo Paš ! Še vedno boš imel službo.