Slovenija

Nove hišne preiskave in vedno več osumljenih

Ljubljana, 26. 06. 2024 08.05 | Posodobljeno pred 5 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nika Kunaver
Komentarji
437

Na Policiji so tudi uradno potrdili naše informacije, da so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada konec prejšnjega meseca opravili nove hišne preiskave, povezane z zlorabami pri nakupu propadajoče sodne stavbe na Litijski v Ljubljani. Na sicer že precej dolgem seznamu preiskanih sta se, po naših neuradnih informacijah, tako znašla še sodna cenilka Breda Zorko in znani žalski avtoprevoznik in hotelir Enes Draganović.

Nova sodna stavba
Nova sodna stavba FOTO: Luka Kotnik

"V povezavi z vašimi vprašanji vam lahko potrdimo le, da so preiskovalci NPU konec maja izvedli štiri (dodatne) hišne preiskave in da se je povečalo število osumljenih oseb v preiskavi suma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti v povezavi z nakupom nepremičnine za potrebe pravosodnih organov."  

To je odgovor Policije na naša novinarska vprašanja, ali drži, da so pred kratkim izvedli dodatne hišne preiskave in da se je število osumljenih oseb, povezanih s spornim nakupom propadajoče sodne stavbe, razširilo.

NPU je preiskavo uvedlo le nekaj dni po razkritju spornega nakupa. Postopek sicer usmerja Specializirano državno tožilstvo.

Dodatne hišne preiskave po slabih treh mesecih

Dodatne hišne preiskave so se odvile slabe tri mesece po prvih. Spomnimo, takrat so te potekale prav na dan primopredaje med pravosodnima ministricama. Nekdanjo Dominiko Švarc Pipan, ki jo je ministrskega položaja stal prav podpis sporne pogodbe za Litijsko, in aktualno ministrico Andrejo Katič.

Takrat so kriminalisti NPU, tudi to so seveda neuradne informacije, kot glavna osumljenca preiskali nekdanjega vodjo službe za nepremičnine in investicije na ministrstvu Simona Starčka in nekdanjega generalnega sekretarja Uroša Gojkoviča. Poleg njiju pa še nekatere druge uslužbence ministrstva, denimo namestnico Gojkoviča Tinko Teržan. Pa Janjo Garvas, ki je v času nakupa vodila službo za finance in proračun in vodjo oddelka za pravne in splošne zadeve Matejo Žižek. Med osumljenimi sta bila že takrat tudi prodajalec nepremičnine Sebastjan Vežnaver ter sodni cenilec Anton Rigler

Kriminalistična preiskava je marca letos potekala tudi v prostorih ministrstva za pravosodje, medtem ko na ministrstvu za finance ne. Tam so dokumentacijo kriminalistom predali sami.

Na sprva seznamu 13 osumljenih na primer ni bilo nekdanje ministrice Dominike Švarc Pipan in takratnega državnega sekretarja, ki je prav tako sodeloval pri dogovorih o nakupu sporne stavbe, Igorja Šoltesa.

Konec maja pa so, kot že omenjeno zgoraj, preiskavo po naših zanesljivih informacijah razširili še na dva pomembna akterja – Bredo Zorko in Enesa Draganovića.

Prirejene cenitve?

Breda Zorko, sicer sodno zaprisežena cenilka gradbene stroke, je avtorica dveh cenitev Litijske. Tik preden je stavbo konec leta 2019 iz stečajne mase podjetja Nikom kupil znani koprski poslovnež Sebastjan Vežnaver, je tržno vrednost prazne in precej poškodovane stavbe postavila pri 2,9 milijona evrov. Spomnimo, stavbo je Vežnaver, kot smo razkrili v začetku leta, kupil za le 1,7 milijona evrov. 

Druga cenitev pa je nastala nekaj let pozneje, decembra 2023. Kot so razkrili kolegi iz Tarče, je cenilec Anton Rigler priznal, da je cenitev, pod katero je bil sicer podpisan, pravzaprav izdelala Breda Zorko. Isto stavbo, ki je ves ta čas samo še dodatno propadala, je le pet let pozneje ocenila precej višje, na 7,9 milijona evrov. Kar pa je kar pet milijonov evrov več. Slednjo cenitev je sicer Sebastjan Vežnaver državi predložil pred osemmilijonskim nakupom, ki se je odvil "na vrat na nos" zadnji delovni dan lanskega leta. 

V ponedeljek smo sicer razkrili vsebino končnega poročila Službe za notranjo revizijo na pravosodnem ministrstvu. Revizija, ki je tik pred javno objavo, zelo močno obremenjuje takratno ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ministra za finance Klemna Boštjančiča in predsednika vlade Roberta Goloba.

Mimogrede, javno je znano, da so bile v obeh cenitvah uporabljene iste fotografije. V zadnji, ki jo je državi dal Vežnaver, so bile te zgolj obrezane, da se na njih ni videlo šest let starega datuma, ko so bile fotografije dejansko posnete.

Večmilijonsko posojilo, ki je Vežnaverju omogočilo nakup Litijske

Da je eden glavnih akterjev spornega nakupa pa, neuradno, kriminalisti očitajo Enesu Draganoviću. Žalskemu podjetniku, ki je javnosti postal bolj znan pri aferi Dars. Je namreč najmočnejši avtovlekar pokvarjenih in poškodovanih tovornjakov z naših avtocest. Draganović ima sicer ob avtocestnem izvozu Žalec tudi svoj hotel in bencinski servis.

Draganović je, tako piše v odredbi, Vežnaverju za nakup Litijske, pred petimi leti, posodil dva milijona evrov. Pred pol leta, takoj po prodaji Litijske državi, pa naj bi Vežnaver, preko Draganovićevih podjetij, "vrnil" več kot štiri milijone evrov. 

Seznam, prvotno 13 osumljenih oseb, se torej širi. Kot je marca letos pojasnil direktor NPU Darko Muženič, jih kriminalisti sumijo, da so si nezakonito pridobili več kot 3,4 milijona evrov premoženjske koristi. "Tukaj mislimo na neustrezno prikazano uporabno površino, na napačno stopnjo izkazane energetske učinkovitosti, na samo cenitev, na projektno dokumentacijo in tako naprej," je našteval Muženič.

Poročilo notranje revizije bodo predvidoma ta teden javno objavili

Katičeva je ob prihodu na sejo vlade dejala, da bodo poročilo o notranji reviziji nakupa stavbe na Litijski predvidoma danes posredovali tožilstvu in Policiji, poroča STA. "Ne vem, kaj lahko dodatna zunanja revizija sploh prinese," pa je dejala na vprašanje, ali namerava odrediti zunanjo revizijo nakupa pravosodne stavbe. 

Potrdila je, da je končno notranje revizijsko poročilo prejela 14. junija. Vodjo službe za notranjo revizijo Suzano Hötzl je vprašala, zakaj ni kontaktirala vseh, omenjenih v poročilu. Odgovore še čaka, saj je revizorka na dopustu. Napovedala je tudi, da bodo poročilo predvidoma ta teden javno objavili. Pozno popoldne pa so z ministrstva za pravosodje za STA sporočili, da bodo to storili šele po prejemu dodatnih pojasnil revizorke.

Pozno popoldne so iz kabineta predsednika vlade za STA sporočili, da so, ker naj bi revizijsko poročilo omenjalo premierja, kabinet pa z omenjenim dokumentom ni seznanjen, na kabinet pravosodne ministrice naslovili dopis s prošnjo, da jim skladno z obrazložitvijo ministrice in v okviru pristojnosti posredujejo vse relevantne informacije, povezane s pripravo poročila, kot tudi poročilo samo.

V premierjevem kabinetu pa ob tem še izpostavljajo 100. člen zakona o javnih financah, ki govori o notranjem nadzoru javnih financ pri neposrednih in posrednih proračunskih uporabnikih, in med drugim določa, da notranji revizor ne sme opravljati nobenih drugih operativnih nalog in ne sme opravljati revizije v postopkih, v katerih je poprej sodeloval.

KOMENTARJI (437)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmerni pesimist
27. 06. 2024 14.30
+1
Take imamo tak je in nič boljše ne bo še 2 leti
rada imam Slovenijo
27. 06. 2024 14.12
+0
Pa kje mi živimo? Katičeva pravi, da ne ve kaj bi lahko dodatna zunanja revizija sploh prinesla. A to ona resno? Preiskujejo sami sebe. Absurd. Več kot očitno je, da krijejo hrbet operativcem na ministerstvu/ih, ki so posel izpeljali. Sedaj pa so prst usmerili v finančnega ministra, premierja in nekdanjo pravosodno ministrico, katero je stranka SD očitno z lahkoto žrtvovala, da zaščiti druge. Ne zagovarjam nobenega, če je finančni minister, predsednik vlade in Pipanova naredili kaj narobe naj odgovarjajo, ampak naj odgovarjajo tudi vsi ostali, ki so to šlamparijo izpeljali. Nekdo si očitno zelo želi predčasne volitve. In med njimi je, vse tako kaže tudi kolacijska SD. No, to je moje mnenje.
zibertmi
27. 06. 2024 13.11
+1
krog osumljenih se kar daljša,sedaj je na tnalu tudi avtoprevozniški mogotec .kako so eni sposobni na vseh področjih.če si v praven kardelu si bog,samo ,da znaš oprati dovolj materiala in pravično razdeliti.pa so ti vata odprta
Jožajoža
27. 06. 2024 11.47
-5
Cela slovenija stoji zaradi blokad janšistov,ki so še v sindikatih,v javni upravi,tožilstvu,policiji,Fides....smo žrtve peščice pokvarjenih komunistov,združenih v sekto sds
Hribovito2020
27. 06. 2024 09.01
+5
Luknja je vedno bolj globoka
iskriv
27. 06. 2024 08.26
+2
Pri tej aferi gre za načrtovano natego ali pa celo kaj več , glede na osebe udeležene v tem vrtiljaku visoko kvalificiranih prevarantov .
Mekenzi
27. 06. 2024 08.24
+7
Cela Vlada je, lopovska vsi kradejo kjer se da, ni financiranja da se ne ukrade, denar, dokler bo sodisce tako kot je, bodo kradli dokler bo kaj vzeti, za državo inprohodnost, otrok ne mislijo, szmo da imajo oni, szmo nevem če bodo lahko živeli v tej druzbi, eni milijonerji drugi pa za kruh nimejo, prej ko slej bodo prišli na vrata, pri vas ki imate denar. 😪😪😪🇸🇮
ceta69
26. 06. 2024 21.44
+6
strokovno izobražena javna uprava ................
Kod.
26. 06. 2024 21.38
+4
Naj enkrat prenehajo z tem,so zapravli za bedarije in konec.Najboljš da prinesejo prenosnike noter,ker itak jih ne bojo razdelili in se plačuje skladišče
lokson
26. 06. 2024 21.13
+4
Apak ga. Lena, ta ga pa zmaga. Če je ta ženska diht. Ne vem, ampak tsle pa ugasne tudi Žaubija in ponosnega naslednika Koprivca. In potem poslušam kolesariat o neki strpnosti. Katastrofa. Nikica 'Orleanska", pred seboj imaš referenčni primer sovražnega govora itd, itd.
Rudolf Maister
26. 06. 2024 21.04
+7
Hahahahahahaahah kopljejo in prevračajo,pa vedno znova izplavajo iz greznice golob,boštjančič in pipanca. Pa naj se še tako trudijo skriti. No levaki glede na to da so vas dobili z rokami v marmeladi je čas da na plano privlečete "afero Trenta"
mr.poper
26. 06. 2024 20.49
-4
-minkica 91-vrabcem je jasno ,saj se jim že noro zdi ,da eno in isto ponavljajo !
blackwizard
26. 06. 2024 20.48
+5
na pohodu je levičarski plenilski kriminal golobizem
1338go
26. 06. 2024 20.14
+0
Joža pa Golobu svetovalec ne bi bil?
G. Papež
26. 06. 2024 20.11
+2
Današnja seja odbora za pravosodje lepo pokaže stanje pri nas. Če vse ignoriraš pa nikakor ne moreš mimo odziva g. Šumija na Leno Gregurević. Če človek ne bi vedel kdo je dr. Šumi bi ga po njegovem odzivu sodeč dal v poslansko skupino SDS, ne pa na mesto predsednika KPK, z vsi vemo kakšnim pedigrejem - zgolj medklic. Ampak, ker ga Gregurević nastopa izven vseh meja normalnega in dostojnega, je celo Šumiju "dvignilo dekl ". Ni kaj dodati.
avgust.
26. 06. 2024 20.03
+4
Ampak to, da za dejanja te vlade obtožuješ prejšnjo pomeni je pa tista skrajnost, ko ni več nobenih argumentov. Golobu se pa že očitno vidi, da se mu niti truditi več ne da in se raje nastavlja Tinini kameri kot kakšen šolarček.
Kollerik
26. 06. 2024 19.38
-1
Sploh od umora Krambergerja naprej vsi vemo, da nam vlada naveza ,,desno-levih,, ki jim nihče ne more nič. Tri do tri in pol milijarde pokradenega denarja VSAKO LETO, to je njihov lik in delo. Slišijo na imena, kot so sds, sd, nsi, rkc.... in zelo lepo sodelujejo. Tako ti je to, ko imamo ugrabljeno državo.
Groucho Marx
26. 06. 2024 19.57
+7
'Pozabil' si na posebno skupino lažnivcev in goljufov, ki si vsaka 4 leta nadenejo drugo ime...
Kollerik
26. 06. 2024 20.50
-3
Nisem pa pozabil na stare partijce, ki so se prefarbali in špilajo nedolžne, operativne obraze.....
Dark Knight
27. 06. 2024 11.23
+2
Veliko bolj nedolžni so kot pa tvoji pastirji.
CelyCely
26. 06. 2024 19.38
+3
Kot vedno, se bo gora tresla, rodila pa miš.
Jožajoža
26. 06. 2024 19.21
-10
Sedaj veste,da so zadaj janšisti.glavnu akterji so pobegnili v Avstralijo,starček in gojkovič,za denarjem,iskali denar pa je pristal v trstenjakovi.seveda,so vse poti zakrili.po načelu od neznanih oseb,neznan znesek in seveda " znan znesek gotovine,"
Groucho Marx
26. 06. 2024 19.58
+7
apage
26. 06. 2024 20.03
+4
Seveda, levaki najbolj kradete in lazete, kriv je pa nekdo drug oziroma v tem primeru jansa. Ma dej zbudte se
Smuuki
30. 06. 2024 20.12
+1
Imaš srečo da si levak. Zakaj imaš srečo? Ker te ne morejo okrasti. Zakaj te ne morejo okrasti? Levak razen pufa nima. Če hoče preživeti mora biti v vladi. Če ne vlada in deli tujega denarja je na protestih. Ne na navadnih protestih. Na nasilnih protestih kjer si nakrade za preživetje. Zelo podobno ronskemu življenju. Gipsy life
Betuul
26. 06. 2024 19.11
+6
Kako ste se lahka šli sodno stavbo! Za čas ko slo poplavljenci nimajo vse zrihtan! In sram naj vas bo banda