Slovenija

Zavračajo obtožbe, čudi jih, kdo je pripravil poročilo

Ljubljana, 25. 06. 2024 19.18 | Posodobljeno pred 6 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

S poročilom notranje revizije ministrstva za pravosodje o nakupu stavbe na Litijski ne v kabinetu predsednika vlade ne na finančnem ministrstvu niso seznanjeni. Na ministrstvu zavračajo očitke o nezakonitem ravnanju pri prerazporejanju sredstev, v kabinetu pa zavračajo trditve, da je bil premier Robert Golob o celotnem postopku podrobno seznanjen.

V kabinetu predsednika vlade in na finančnem ministrstvu so se danes odzvali na navedbe našega portala, da omenjeno poročilo, ki so ga pridobili neuradno, "zelo močno obremenjuje takratno ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ministra za finance Klemna Boštjančiča in predsednika vlade Roberta Goloba". Revizija po poročanju portala navaja, da so "nezakonito prerazporedili sredstva iz proračunske rezerve".

V kabinetu premierja so se odzvali tudi na zapis, da je bil premier Golob, "kot je lahko razbrati iz omenjene revizije, o vsem skupaj podrobno seznanjen". Kot so zapisali, te navedbe odločno zavračajo. Spomnili so, da so že januarja na vprašanja medijev glede domnevne vpletenosti premierja pojasnili, da ne drži, da je bil predhodno pred podpisom pogodbe seznanjen z vsemi dejstvi in okoliščinami nakupa. Predsednik vlade je imel po njihovih navedbah v fazi odločanja na seji vlade vpogled v uradno vladno gradivo, ki so ga tudi priložili sporočilu.

"Sklep vlade in priložena obrazložitev govorita o uvrstitvi projekta 'nakup poslovnih prostorov' v načrt razvojnih programov. V obrazložitvi je sicer naveden naslov Litijska 51 in velikost prostorov 5126 kvadratnih metrov, to pa je tudi vse, s čimer je bil premier Golob v omenjenem primeru seznanjen," so zapisali v njegovem kabinetu.

Dodali so, da v omenjenem gradivu sledi obširna obrazložitev nujnosti reševanja problematike zaradi prostorske stiske pravosodnih organov. Na koncu obrazložitve pa so navedeni še viri za financiranje nakupa. "Zato so trditve, da je bil premier Golob podrobno obveščen o čemer koli v zvezi s projektom ali celo vključen v postopek, v celoti neresnične in jih zavračamo," so poudarili.

"Obtožbe, ki se v tem trenutku pojavljajo v medijih, sklicujoč se na poročilo notranjerevizijske službe, katerega status, kot je razumeti poročanje medijev, sploh še ni znan in na katerega se ni bilo mogoče odzvati, je zavajajoče in poskuša preusmeriti pozornost iz tistih, ki so vsebinsko stali oz. odobrili navedeni posel, na tiste, ki so zagotovili denar v skladu z veljavnimi pravili," pa so v današnjem odzivu ocenili na finančnem ministrstvu.

Pojasnili so, da s poročilom notranje revizije ministrstva za pravosodje niso bili seznanjeni niti v fazi priprave osnutka. Prav tako nikoli niso bili pozvani, da se do kakršnih koli trditev opredelijo, "kot je to običajno in kot to zahtevajo pravila in standardi revizijske stroke, tudi notranje revizijske". Neobičajno se jim ob tem zdi tudi, "da je poročilo pripravila oseba, za katero je bil v javnosti izpostavljen dvom o konfliktu interesa".

Podobno izpostavljajo v kabinetu predsednika vlade: "Neobičajno se nam zdi, da se za verodostojno ugotavljanje dejstev smatra in tolmači osnutek poročila, ki ni dostopen javnosti, in ga je pripravila oseba, ki je po informacijah iz ministrstva za pravosodje spremljala in bila sproti seznanjena s postopkom nakupa in ni z ničemer reagirala, da bi pravočasno zavarovala javni interes."

Ob tem so poudarili, da Golob z osnutkom ni bil seznanjen, kljub nekaterim navedbam v medijih, da je bil osnutek poročila posredovan osebam, ki so v poročilu omenjene, da podajo pripombe in se do navedb izjasnijo.

Na ministrstvu za finance so ob tem ostro zavrnili očitke, ki se na podlagi neuradnih izsekov iz omenjenega poročila pojavljajo v medijih, da so pri zagotovitvi manjkajočih sredstev ravnali nezakonito in v nasprotju z zakonom.

"Ponovno pojasnjujemo, da je ministrstvo za finance na podlagi predloga vladnega gradiva za uvrstitev projekta, ki ga je pripravilo in utemeljilo ministrstvo za pravosodje, pripravilo vladno gradivo za razporeditev manjkajočih sredstev, in sicer skladno z 42. členom zakona o javnih financah," so navedli in dodali, da ministrstvo za finance na enak način ravna v vseh primerih, ko je potrebna prerazporeditev sredstev.

Sodna stavba na Litijski
Sodna stavba na Litijski FOTO: Bobo

Kot so zapisali, je pred prerazporeditvijo denarja ministrstvo za finance na sestanku ministrstvo za pravosodje jasno opozorilo o tesni časovnici za izpeljavo nakupa, pri čemer je ministrstvo za pravosodje zagotovilo, da na tem projektu delajo že več mesecev in imajo vse pravne podlage ter pripravljeno vso potrebno dokumentacijo za podpis pogodbe.

Na finančnem ministrstvu še opozarjajo, da je odgovornost za zakonito, učinkovito in gospodarno razpolaganje s proračunskimi sredstvi z zakonom o javnih financah naložena predstojniku resornega ministrstva, v tem primeru ministrstva za pravosodje. Preverjanje zakonitosti ali nezakonitosti posameznih dejanj pa je v pristojnosti organov pregona in sodišč.

V oddaji 24UR so medtem danes razkrili korespondenco, ki meče senco dvoma na ugotovitve revizorke. Dopisovanje med nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan in nekdanjim generalnim sekretarjem ministrstva Urošem Gojkovičem namreč vsaj deloma demantira ugotovitve revizorke, da naj bi Gojkovič ministrici odsvetoval nakup stavbe na Litijski, je poročala komercialna televizija.

Na Televiziji Slovenija pa so pridobili odredbo Okrožnega sodišča v Ljubljani za hišne preiskave, iz katere je razvidno, da je bila večina ključne dokumentacije za nakup stavbe na Litijski ponarejena. Osumljena Gojkovič in Simon Starček naj bi izrabila svojo moč na način, da sta Sebastjanu Vežnaverju in njegovi družbi SPR Rajski vrt pridobila veliko protipravno premoženjsko korist, izhaja iz odredbe.

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je sicer napovedala, da bo revizijsko poročilo, tako kot je že tudi vse ostale dokumente, ki jih je prejela s strani različnih organov, posredovala policiji oz. tožilstvu. Meni, da je s strani revizorke to končna revizija. Ker pa je revizorka trenutno na dopustu, bo počakala, da se vrne in jo povprašala, zakaj ni bilo vsem osebam, ki so omenjene v reviziji, dopuščeno, da se o tem izjasnijo. Katič je komentirala tudi očitke iz revizije o mobingu in slabih odnosih na ministrstvu ter jih ocenila kot zaskrbljujoče.

Vlada je za nakup pravosodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani konec decembra lani zagotovila 7,7 milijona, od tega je ministrstvo za pravosodje iz splošne proračunske rezerve zagotovilo 6,5 milijona evrov.

KOMENTARJI (199)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zajebant1
26. 06. 2024 17.59
+0
A bodo zdaj tile lopovi odstopili ali odstop velja samo, ko so desni na obkasti
Janez Bu?ar 1
26. 06. 2024 16.05
+1
Kriminalni predsednik Golob ( ki je leta in leta kradel naš denar iz Genija in ga pral v Romuniji ), financ minister Boštjančič ( ki je zafural že dve slovenski firmi in ki pere slovenski denar v davčni oazi) in odstopljena ministrica za pravosodje, so glavni krivci za preplačani nakup ruševine na Litijski cesti. Vsi trije RAZGLAŠAJO JAVNO, da niso seznanjeni o tem nakupu ruševine na Litijski, katero odobritev o izplačilu je podpisal sam minister za finance!! Pa tako sranje moramo požirati mi, slovenski davkoplačevalci! Zato Slovenci, združeni bomo vrgli to kriminalno, protislovensko, primitivno in butasto vlado na smetišče! TO BO PRAVO!! vendar čaka nas težak boj proti rdeći bandi! Za zgled naj nam bo neizprosen in veličasten boj naših slovenskih nogometašev proti Angležem na EU prvenstvu! ZMOREMO TO!
mamma mia
26. 06. 2024 17.57
-1
Ampak ne mi janshe podtikati.On je že pokazal kako se krade državo in je vse po PS.Zato mu še v službo ni treba hoditi v parlament.Ker dela od doma verjetno?
peresni
26. 06. 2024 14.43
-2
Poročilo iz kleti za kletarje...kaj čmo.
zajebant1
26. 06. 2024 18.00
+3
Grma53
26. 06. 2024 12.51
+6
Da ne bi kdo pomislil, da je imel naš fant od Tine kaj prste vmes. To je sigurno zakuhal tisti mafijec Robi Golob iz Romunije, ki ga naši in romunski pravosodni organi nikakor ne morejo izslediti že 3 leta.
Smuuki
26. 06. 2024 11.15
+3
Čas bi bil, da se uključi unija v to stanje. Mi smo vsak dan večji grdi raček. Na nobenem področju ne sledimo skupnemu cilju evrope
Smuuki
26. 06. 2024 11.13
+6
V državah kjer sodstvo deluje bi taki vladi že v prvem dejanju preprečili ponovitev naslednjih. Škoda besed za samostojno vejo oblasti kot se reče sodstvu ker ne opravlja svojega poslanstva. Čemu jih vzdržujemo če omogočajo to početje? Od tu dalje so soodgovorni za škodo, ki nastaja zaradi njihovega nedela.
zoran pušenjak
26. 06. 2024 11.08
+8
Pri nas pravna država od 24.04. 2022 več ne obstaja
Qwertzuiop
26. 06. 2024 19.17
+0
Zato pa smo, kjer smo... pravna država za vse nas, ki smo bili kadarkoli ujeti v kakšnem postopku v našem sodnem sistemu, vemo, da pravna država nikdar ni obstajala! Pa slava tvojemu Gargamelu!
vednokontra
26. 06. 2024 11.02
+6
Že leta 1945 so s prevaro prevzeli zasluge NOB in prevzeli oblast. Pokradli so premoženje, lastnike pa pospravili v jame, ostali so zbežali. 1991 so s figo v žepu čakali izid osamosvojitve, veliko njih ni hotelo urediti dokumentov, se preoblekli in vam in nam kradejo naprej. Vsi plesoči perutninarji, ali ste priviligiranci in vam puščajo drobtinice ali pa ste ovce, ki še zmeraj verjamejo v pravljico o enakosti in blaginji brez trdega dela.
patogen
26. 06. 2024 10.32
+4
Jutri za tole poročilo nihče več ne bo vedel.
Grma53
26. 06. 2024 10.27
+5
Ker je omenjn Golob, je sploh čudno, da je bilo poročilo objavljeno. A kljub temu, posledic ne bo. Se ve, kdo ima vse štrikce v rokah.
zoran pušenjak
26. 06. 2024 10.25
+10
Zato pa imamo najdražjo elektriko v Evropi, če kradejo bolj kot srake
brezveze13
26. 06. 2024 10.11
+1
jaz nič ne vem---stalnica politikov levih kot desnih
zmago56
26. 06. 2024 09.27
+14
Očitno je, da so si vpleteni v nakup denar razdelili tako, da s plenom niso vsi zadovoljni, zmanjkalo pa ga je tudi za preiskovalce, zato prihajajo na plano tudi podatki, ki glavne vpletene bremenijo.
Victoria13
26. 06. 2024 09.20
+9
Golob se je učil od Zokija, ko je bil njegov namesnik v PS! Dober ste Goloba prikazovali kot nov obraz a skoz je vpet v politiko!
zoran pušenjak
26. 06. 2024 09.17
+10
Če bi obstajala pravna država v Sloveniji bi vlada padla in večina vlade bi že bila tam kjer jim je mesto
zoran pušenjak
26. 06. 2024 09.15
+11
Če bi levaki pokradli celi proračun in bi bilo dokazano ne bi priznali.
Tomvojo
26. 06. 2024 09.09
+8
Zokija bi moral aganžirat pri tem, bi bilo BP.
Ombolo
26. 06. 2024 09.03
+7
Poročilo je verjetno pripravljeno tako, da zaščiti celoten vrh SD-ja.
Stane Adami?
26. 06. 2024 08.48
+11
Vsi kriminalci na Povšetovi so tudi zavračali obtožbe.
Covid 19
26. 06. 2024 08.41
+20
Mi bomo imeli težave že pri nakupu ali gradnji drvarnice.. Počasi prihajajo do moje rdeče črte in samo čakam, kdo bo tisti,ki mu bo žal,da me ni pustil na miru..DOVOLJ JE BREZZAKONJA ZA ELITE.. Nekdo bo moral to presekati..