Slovenija

Ljubljanskemu ZD za študente spet grozi ukinitev

Ljubljana, 25. 09. 2024 08.33 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V predlogu zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ga je vlada sredi septembra dala v javno obravnavo, je predvidena tudi ukinitev ZD za študente v Ljubljani kot samostojnega zavoda. To pa bi imelo resne posledice za študentsko skupnost v prestolnici in bi še dodatno obremenilo že tako dolge čakalne vrste, so opozorili v Študentski organizaciji v Ljubljani.

Zdravstveni dom za študente v Ljubljani
Zdravstveni dom za študente v Ljubljani FOTO: Bobo

"Zdravstveni dom za študente Univerze v Ljubljani se v skladu s spremenjenim 4. in 5. členom zakona pripoji k Zdravstvenemu domu Ljubljana, in sicer tako da ustanovitelj Zdravstvenega doma Ljubljana uskladi akt o ustanovitvi najpozneje do 30. aprila 2025, svet zavoda Zdravstvenega doma Ljubljana pa uskladi statut zavoda najpozneje do 30. junija 2025. Javni uslužbenci, zaposleni v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani, najpozneje do 1. julija 2025 sklenejo pogodbo o zaposlitvi z Zdravstvenim domom Ljubljana za delovna mesta, določena v aktih o organizaciji in sistemizaciji delovnih mest Zdravstvenega doma Ljubljana. Zdravstveni dom Ljubljana prevzame vse naloge, pogodbene obveznosti in pravice iz pogodb ter naloge, ki jih izvaja na podlagi posebnih pooblastil, ki jih je sklenil Zdravstveni dom za študente Univerze v Ljubljani. S 1. julijem 2025 Zdravstveni dom za študente Univerze v Ljubljani preneha delovati kot samostojni javni zdravstveni zavod, mandat direktorja in članov sveta zavodov pa prenehajo." To je besedilo četrtega odstavka 42. člena predloga sprememb Zakona o zdravstveni dejavnosti (ZZDje-N), ki ga je ministrstvo za zdravje posredovalo v javno razpravo 16. septembra. 

Na Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) odločno nasprotujejo predlaganim spremembam in vlado ter ministrstvo za zdravje pozivajo, da nemudoma umakneta sporni odstavek. Kot pravijo, bi ukinitev Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani (ZDŠ) imela resne posledice za celotno študentsko skupnost v prestolnici. "ZDŠ zagotavlja široko paleto preventivnih in kurativnih storitev, kot so splošno zdravstveno varstvo, zobozdravstvo, psihiatrija in ginekologija," so izpostavili. 

Prepričani so, da bi ukinitev še dodatno obremenila že tako dolge čakalne vrste in ogrozila zdravstveno oskrbo študentske populacije, ki prihaja iz vseh delov Slovenije študirat v Ljubljano in predstavlja eno najbolj socialno ranljivih skupin. "Brez ZDŠ bi študenti morali iskati zdravniško pomoč bodisi v domačem kraju bodisi v urgentnih ambulantah, kar bi lahko povzročilo dodatne težave v dostopu do nujne oskrbe," so poudarili. 

V ŠOU v Ljubljani so spomnili, da so se tovrstni poskusi ukinitve samostojnega ZD za študente Univerze v Ljubljani in njegove priključitve ZD Ljubljana pojavljali že v preteklosti. Leta 2017 je takratna vlada Mira Cerarja v navezi z Mestno občino Ljubljana imela enake načrte. Ljubljanski študenti so tudi takrat temu glasno nasprotovali in zbrali več kot 10.000 podpisov za ohranitev samostojnega ZDŠ. "Pristojni so takrat prisluhnili glasu uporabnikov ZDŠ in pripojitev opustili, začeli pa so se tudi pogovori o priključitvi ZDŠ Univerzi v Ljubljani, s čimer smo soglašali tako predstavniki študentov kot tudi predstavniki univerze. Po  sedmih letih ZDŠ še vedno ni postal pridružena članica Univerze v Ljubljani, namesto tega pa so  pristojni ponovno začeli kovati načrte o njegovi ukinitvi," so opozorili v ŠOU v Ljubljani. 

Od vlade in ministrstva za zdravje zato tudi zdaj zahtevajo, da sporni 4. odstavek 42. člena "nemudoma umakne iz predloga zakona in da se vlada začne ukvarjati z ukrepi, ki bi študentski populaciji izboljšali njihov položaj, namesto da ga dodatno poslabšujejo".

Za odziv smo zaprosili tudi ministrstvo za zdravje, na odgovor še čakamo. 

Pripojitvi ZDŠ Univerze v Ljubljani ZD Ljubljana ostro nasprotujejo tudi v krovni Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS), saj so prepričani, da bi s tem na dolgi rok zdravstvena oskrba ljubljanskih študentov prenehala obstajati. "S to potezo bi, ob pomanjkanju zdravnikov družinske medicine v Ljubljani, študenti ostali brez primarne zdravstvene oskrbe, ki jo trenutno ZDŠ UL nudi na področju splošne in družinske medicine (t.j. osebni zdravniki), ginekologije, zobozdravstva ter psihiatrije in klinične psihologije. Ob tem ZDŠ UL izvaja tudi podporne storitve, kot so zagotavljanje sistematskih pregledov in cepljenja, specializirane za populacijo študentov," so zapisali. 

"V kolikor se Ministrstvo za zdravje otepa ustanoviteljstva zavoda pa se bomo zavzemali za prenos na Univerzo v Ljubljani," je dejal Luka Mihalič, predsednik ŠOS.

Na ŠOS so delovanje ZDŠ UL izpostavili kot primer dobre prakse, ki ga je treba širiti tudi na druga študijska središča, še posebej v Maribor in v Slovensko Istro. Kot so zapisali, je bila ministrica za zdravje širjenju zdravstvenih dejavnosti v druga študijska središča doslej tudi naklonjena. Zato jih še toliko bolj preseneča napoved pripojitve ZDL.

Predlog zakona je v javni obravnavi do 16. oktobra. 

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 18
  • 20

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Protoc
25. 09. 2024 09.24
+6
Kako je bilo lepo živeti v Jugoslaviji..mladi pojma nimate, kako kakovostno življenje smo imeli..
Blue Dream
25. 09. 2024 09.55
+1
Juga je bla zakon. Boomerji so mel lepši lajf
pingvinislo5
25. 09. 2024 09.57
+3
čez 30 let bo današnja mladina o današnjih časih govorila enako. na preteklost ima človek zmeraj lepe spomine.
domokljun
25. 09. 2024 10.19
+1
No ta generacija, ki ste lepo živeli v jugoslaviji, dela odločitve zaradi mi ne moremo lepo živet.
Dragica Cegler
25. 09. 2024 10.45
Ja,seveda.Vsegs v izobilju ,potovanja ni da ni Mogoče nekateri,večina pa ne.
Pikaponca
25. 09. 2024 09.01
+2
Tudi tako imenovane študentske servise in študentsko delo je nujno potrebno ukinit. Poleg ROMOV so to največji razvajeni pooblaščeni izkoriščevalci družbe.
Uporabnik1888402
25. 09. 2024 09.10
+2
To govorijo tisti, ki so srednjo dokoncali
sapphireitaly
25. 09. 2024 09.10
-3
Res je. Nikjer v tujini nimajo studenti bonov.
pingvinislo5
25. 09. 2024 09.56
+1
Potouceni kramoh
25. 09. 2024 08.58
+5
Ura resnice .Študentom ukinjajo pravice.
Dragica Cegler
25. 09. 2024 10.50
Ha ha.Levaki ukinjajo pravice levakom Crkneš od smeha.Sicer pa ne morejo vsi študirati.A vsi pisarnah,fizična dela pa vam bodo opravljali tujci?,Kaj bo ,ko bodo tudi oni I naprej v Avstrijo,Nemčijo.Seveda Slovenci si nebi mazali rok s polaganjem ploščic ,ko pa ta Polalec zasluži 2 krat več kot nek profesor ,ste .u pa fauš.
St. Gallen
25. 09. 2024 08.52
+1
plesite, saj ste volili ples
Protoc
25. 09. 2024 09.26
-2
Kaj ima to koga so izvolili..če se ozreš od leta 91 so čisto vsi isti..janez je bil pa najhujsi,uničil je državo
Rdečimesečnik
25. 09. 2024 08.45
+5
Kaj zdej jokate plešite