Slovenija

Kdo je kriv za zamudo pri začetku gradnje mariborske onkologije?

Maribor, 04. 10. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
71

Po mesecu dni, ko sta se predsednik vlade Robert Golob in ministrica Valentina Prevolnik Rupel vendarle pojavila na onkologiji v Mariboru, kjer onkološke bolnike zdravijo ob velikem hrupu in celo na hodnikih, je premier izjavil, da je zadovoljen. "Stroji so na gradbišču, spor s stanovalci ne vpliva več na gradnjo," pravi. V isti sapi pa dodaja, da bodo izgubljeni čas, ko je gradnja zaradi spora zastala, nadoknadili. A stroji bi na onkologiji lahko brneli že leto dni, če bi na ministrstvu za zdravje dosegli dogovor o ceni kvadratnega metra stanovanja s stanovalci Masarykove, ki so se ravno zaradi tega pritožili na gradbeno dovoljenje za gradnjo onkologije. Kaj na vse to pravi zdravstvena ministrica Valentina Prevolnik Rupel?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z ministrico Valentino Prevolnik Rupel
    12:14
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z ministrico Valentino Prevolnik Rupel
  • Iz 24UR ZVEČER: Razmere na mariborski onkologiji
    04:45
    Iz 24UR ZVEČER: Razmere na mariborski onkologiji

Zakaj se ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, ki je bila gostja v oddaji 24UR ZVEČER, ni takoj odzvala na opozorila onkoloških bolnikov in zdravnikov, da bolniki prejemajo terapije sredi gradbišča? Po mesecu dni opozoril zdravnikov in onkoloških bolnikov o nevzdržnih razmerah sta s premierjem Golobom le prišla na mariborsko onkologijo.

 Zdravstvena ministrica zagotavlja, da se je z direktorjem UKC Maribor srečevala že dlje časa ter da dogajanje z onkologijo spremljajo že ves čas. "Zdaj smo pridobili gradbeno dovoljenje in z veseljem smo se oglasili na lokaciji ter si ogledali, kako gradnja napreduje," pravi. Prepričana je namreč, da njen obisk v preteklem mesecu ne bi imel učinka, investicija pa se ne bi pospešila.

Gradnja nove onkologije Maribor
Gradnja nove onkologije Maribor FOTO: Luka Kotnik

Poudarila je tudi, da je bil na terenu direktor urada za investicije na ministrstvu za zdravje Tomaž Pliberšek, na ministrstvu za zdravje pa da so se redno srečevali, spremljali razmere ter bili obveščeni o vsem, kar se je dogajalo.

Začetek gradnje bi se lahko sicer odvil že pred letom dni, če bi na ministrstvu za zdravje dosegli dogovor o ceni kvadratnega metra stanovanja s stanovalci Masarykove, ki so se zaradi tega pritožili na gradbeno dovoljenje za gradnjo onkologije. "Parcelna dokumentacija ne vsebuje parcele, na kateri stojita zgradbi na Masarykovi 24 in 26. K pogovorom za odkup stanovanj na Masarykovi pristopamo resno, tako kot smo resno pristopali pri pridobitvi gradbenega dovoljenja. Tega smo pridobili prejšnji teden in gradnja se je takoj tudi začela," pravi Prevolnik Ruplova.

'Postopki so trajali, dlje pa so trajali zaradi pritožb sosedov'

Pa bi moral Pliberšek vnaprej predvideti možnost pritožbe stanovalcev in morebitno težavo razrešiti, še preden je do nje prišlo? Ministrica je jasna: gre za dve ločeni stvari. Ena je gradnja onkološkega inštituta, ki ga, kot poudarja, gradijo na državni zemlji. Za začetek gradnje so morali pridobiti gradbeno dovoljenje. "Vsi postopki so trajali, a dlje so trajali zaradi pritožb sosedov, lastnikov sosednjih zgradb na Masarykovi," pravi.

Izpostavila je tudi, da ima v pravni državi vsakdo možnost izkoristiti vsa pravna sredstva. To so storili tudi lastniki sosednjih stanovanj. "V pogajanja z njimi smo šli resno in tudi zdaj resno pristopamo k nadaljnjim pogajanjem. Je pa res, da zemljišče z njihovimi stanovanji ni državna last in gradnja onkologije tako od njega ni odvisna. Ta dva projekta moramo torej ločiti."

Dodaja, da se tudi o cenah odkupa stanovanj pogovarjajo zelo resno: "Sredin sestanek je potekal v dinamičnem vzdušju. Pogovori pa bodo prek odvetnikov potekali tudi v nadaljnje. Glavna skrb je, da zadeve razrešimo čim prej." V interesu jim je namreč, da se gradnja onkologije zaradi skrbi za bolnike začne čim prej. 

Prevolnik Ruplova: Sredstva so zagotovljena

Ministrica poudarja še, da so sredstva za gradnjo onkologije v Mariboru zagotovljena. "Država je poskrbela za sredstva, poskrbela pa je tudi za sredstva za odkup stanovanj na Masarykovi in poskrbela je za sredstva za nakup linearnih pospeševalnikov." Krivde za zamudo v začetku gradnje sicer noče pripisati nikomur. Prepričana je, da se je direktor urada za investicije potrudil po svojih najboljših močeh, da je dosegel sporazum o cenah in odkupu stanovanj.

Gradnja nove onkologije Maribor
Gradnja nove onkologije Maribor FOTO: Luka Kotnik

 Verjame, da bodo pogovori tudi v prihodnosti potekali dobro in da bodo odkup stanovanj v čim krajšem možnem času razrešili. "Naša primarna skrb je gradnja onkologije na državni zemlji. Vso energijo moramo zdaj usmeriti v to, da se bo gradnja onkologije začela čim prej in da bo čim prej tudi končana."

"Denar za ljubljansko onkologijo v proračunu za leto 2024 ni zagotovljen. Načrtovali smo ga za naslednje leto, torej za leto 2025," pravi Prevolnik Ruplova.

Prva gradbena faza gradnje mariborske onkologije bo po besedah Prevolnik Ruplove predvidoma zaključena spomladi 2025, zaključek druge gradbene faze – gradnja prizidka oz. stolpiča – pa je predviden v sredini leta 2026.

Kaj pa pravi glede obsevalnikov? Da bodo k njihovemu naročilu pristopili takoj, tehnične specifikacije so namreč že pripravljene, zagotovljena pa so tudi tehnična sredstva. "Skupaj s strokovnjaki iz UKC Maribor smo ugotovili, da je treba k naročilu zaradi same umestitve linearnih pospeševalnikov v bolnišnico pristopati postopoma. Na začetku bomo tako začeli z dobavo enega, nato pa še z dobavo drugega linearnega pospeševalnika. Prvi sestanek na to temo je že v ponedeljek, nato se bo zadeva zelo hitro odvila," je prepričana.

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Julijann
04. 10. 2024 09.29
Kot sem napisal, važno da državna podjetja kot so GEN, ELES, Telekom, Triglav in druga lepo skrbijo za zaposlene. Nakazujejo jim prispevek za zdravstveno zavarovanje in to v tiste grde zasebne zavarovalnice, ki so si na račun prej naših prostovoljnih prispevkov kovale dobičke. Je dejala vlada stop in plačujemo sedaj ZZZS. Zaposleni v omenjenih državnih podjetjih si lahko takorekoč zastonj iščejo storitev v zasebnem zdravstvenem sektorju.
zmerni pesimist
04. 10. 2024 09.28
Po vsej verjetnosti sem jaz kriv oni že ne
Francelj Biberi
04. 10. 2024 09.23
+0
A ni nič nerodno tem iz te podrtije???
Hribovito2020
04. 10. 2024 09.22
+1
A ni dovolj strokovnjakov v javni upravi, da se morajo pogovarjati z odvetniki
Castrum
04. 10. 2024 09.21
+3
Kdo je kriv? Kriv je "menefregizem" (orig:"menefreghista")...To je poseben, z dolgoletnimi izkušnjami vgrajen "čip" zaposlenim javne uprave, javnega sektorja, državnih uradnikov. .....Projekt je bil zasnovan leta 2009 in nihče ni takrat razmišljal o povsem realni možnosti, da se bo sosed (kateremu "ropotate" pol metra od hiše), na gradbeno dovoljenje pritožil? In šele po 15 letih je tem "menefregistom" padlo na pamet , da bi pa stavbo odkupili? .....Grozljivo!
peresni
04. 10. 2024 09.26
-1
Čip, ki ga vam je JJ vcepil ima samo tri cilje...zdraharija, laži, plenjenje. To je grozljivo.
Castrum
04. 10. 2024 09.29
+1
Kljukec, to je tvoj domet. Razmišljnje o stanju, situacijah, dogajanju - je zate preveč. Namesto da bi na aktualno situacijo gledal zdravo kritično, se ideološko samo-ponižuješ in si tarča posmeha.
roten
04. 10. 2024 09.18
+2
Zakulisne igre
peresni
04. 10. 2024 09.18
+2
Tole onkologijo je ja že zgradila SDS pred 10 leti? A ne...takrat je gradila teš6.
Castrum
04. 10. 2024 09.22
+1
peresni
04. 10. 2024 09.29
kala 09
04. 10. 2024 09.15
+2
Ne moreš ,da verjameš kje je to najdu
medekmali medekmali
04. 10. 2024 09.14
+3
kriva je vlada . VLADA ODSTOPI.
iziizi
04. 10. 2024 09.14
+0
Ehhhh stanovalci so krivi ker nočejo podarit državi svoje imetje sami pa it šotoriratt da bi elita lahko nabavila se ene računalnike in bi priviligiranci prodali se eno sodno palačo
Julijann
04. 10. 2024 09.13
+1
Ko vemo, da je vlada tako rokohitrsko nakazala 7, 9 milijonov za Litijsko, pa še pogledat jo ni šel nihče, potem ne razumeš, da sedaj ponuja stanovalcem odškodnino, s katero si je nemogoče kupiti primerno veliko stanovanje v katerega se lahko takoj preselijo.
Groucho Marx
04. 10. 2024 09.21
+1
Tukajšnji lewaci podpirajo oboje. Prevaro z Litijsko in prebukiranje lastnikov tehle stanovanj.
Julijann
04. 10. 2024 09.11
+2
A infekcijska pa čaka. Seveda, ker so bili prepočasni in smo spet zamudili evropska sredstva. Vsi vemo, da stanovanjski objekti nimajo kaj početi v tako neposredbi bliùini bolnic. In, če je bil načrt širitve bolnice, se stanovanjski objekt odstrani, stanovalcem pa izplača odškodnina, da si lahko kupijo drugo stanovanje primerne velikosti, kot so ga imeli. Nihče ne govori, da hoče novega. S ponujejo vsoto je težko kupiti stanovanje. A ne poslušamo kar naprej kako visoke so cene , v večjem kraju še toliko bolj. Notranjost hiše je lepo urejena, kritina je praktično nova, torej so lastniki poskrbeli, da jim ne zamaka, v lepšo zunanjost pač niao vlagali, če je bila hiša že leta na seznamu odstranitve. Je sedaj pač Golobova vlada naletela na to, da se ljudem plača odškodnina , da si kupijo drugo stanovanje in odidejo. Stavba pa se podre .
razumi če lahko
04. 10. 2024 09.05
+8
Najbrž hišnik ali pa čistilka !! Glavni krivec je vsekakor zakonodajalec torej vlada tako trenutna kot vse ostale pred njo in to brez izgovora ,da se ne da v 2 letih vse uredit saj so v politiki vedno eni in isti ljudje ,ki se samo selijo iz stranke v stranko !! Zakon o javnih naročilih je zanič in sistem je za nič vzamemo vedno najcenejšega nato pa plačamo več kot , če bi vzeli najdražjega seveda z razlogom ,da si lahko politiki napolnijo žepe !! V državi imamo na 1000 uradnikov ,ki dostikrat samo zavirajo projekte iz (neznanih) razlogov in prelagajo papirje iz kupa na kup !
Vlahek
04. 10. 2024 08.58
-4
Vse org že leta nazaj ter zdj vse zaigrano😀😀
janezdollar
04. 10. 2024 08.56
-6
Na žalost stanovalci, ki bi radi za podrtijo 2000€ na m2…
Groucho Marx
04. 10. 2024 09.24
+1
Lewaci podpirate vsako zadevo, pri kateri svojo kraco pusti kuštrava troživka. Prevaro s podrtijo na Litijski, neuporabne prenosnike, imetnike stanovanj bi s polovičnim zneskom poslali pod most...
Banion
04. 10. 2024 08.54
-1
tisti ki stanujejo v razpadajoči stavbi so pač zadovoljni s tem kar imajo. Za novo stanovanje v vzdrževanem objektu pač ne morejo dobiti a sami tudi niso pripravljeni nič primakniti. Ja hudo je pri nas ko vsi mislijo da je država vreča brez dna in bo vsem kar delila, zraven se pa zgražajo ko je treba plačati davek.
mackon08
04. 10. 2024 09.01
+6
Banion saj si sam napisal, da so zadovoljni s tem kar imajo, za to naj jim plačajo kot se spodobi in zakaj bi kaj primaknili.
misekmali
04. 10. 2024 09.15
+2
Idiotizem, če računajo vrednost po 3 cenitvah, kot pri poplavljenih. Slednji so zaradi višje sile izgubili imetje in pač vzamejo tisto, kar jim država ponudi. V tem konkretnem primeru, pa je dolžnost države, da zagotovi primerno stanovanje v ENAKI velikosti. Torej če ima oseba 100 m2 veliko stanovanje, mu naj država poskrbi drugo 100 m2 stanovanje. Starost objekta tu ne igra bistva. Država sporoča, "češ imate staro 3 sobno stanovanje, tu imate denar za malo novejšo garsonjero in bodite tiho." Nateg države!!
misekmali
04. 10. 2024 08.50
+8
TEŠ6 ima dolgo brado in njegove rabote še nismo sprocesirali do sodnega epiloga. Vsak teden v Tarči prikazujejo kako neučinkovita je slovenska zakonadaja. Zdaj si politika pripravlja novo pojedino z imenom JEK2. Ustavite konje!!!
PEPINA
04. 10. 2024 08.49
-5
Samo JJ je sposoben reševat probleme v SLO. On si je vzel Slovenijo za lastnino, ni ga boljšega tako menijo SDS-ovci. Bil, je in bo!!!!
janezdollar
04. 10. 2024 08.54
-1
Še dobro, da smo se ga za vselej rešili…za Slovence (razen neskončne škode) ni nikoli naredil kaj dobrega… 🤮🤮🤮
Groucho Marx
04. 10. 2024 09.26
Kuštrava troživka je neskončno boljša. To dokazuje na vsakem koraku. 🤪😅🤣
Duh8
04. 10. 2024 08.48
+5
Onkološki bolniki. Butale. Enega projekta ni več kjer bi se nekaj naredilo kot se spodobi. Same obljube,nasmeski in polna mala. Krivda pa vedno drugje. Fuj
jozefStefan
04. 10. 2024 08.47
+3
Jaz ne smem graditi, dokler nimam vseh papirjev. Oni se pa pogovarjajo brez, da sploh imajo parcelo.