Znanost in tehnologija

Zaradi Viste nov spor?

Bruselj, 29. 03. 2006 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Microsoftu zaradi domnevne zlorabe monopolnega položaja na trgu grozi nov spor z Evropsko komisijo.

Evropska komisarka za varstvo konkurence Neelie Kroes: Obstaja bojazen pred novo Microsoftovo zlorabo monopolnega položaja
Evropska komisarka za varstvo konkurence Neelie Kroes: Obstaja bojazen pred novo Microsoftovo zlorabo monopolnega položaja FOTO: Reuters

Obstaja verjetnost, da nov operacijski sistem Vista ne bo omogočal zadovoljivega izbora med različnimi programskimi paketi, meni Evropska komisija, medtem ko ameriški koncern tovrstne kritike zavrača.

Komisarska za varstvo konkurence Neelie Kroes je šefu Microsofta Stevu Balmmerju napisala pismo, v katerem izraža bojazen, da bo koncern ponudil Visto kot celovit paket, ki potrošniku ne bo omogočala izbire med programi različnih proizvajalcev.

"Zaskrbljeni smo zaradi možnosti, da bo prihajajoči operacijski sistem Vista vseboval različne elemente, ki jih tačas Microsoft in druga podjetja ponujajo ločeno," je povedal komisarkin tiskovni predstavnik Jonathan Todd. Kot primer je navedel digitalno iskanje po spletu in tekstovne formate, ki so primerljivi z Adobovim formatom PDF.

Kroesova je pismo napisala potem, ko je Microsoft zaprosil varuhe konkurence, naj predstavijo svoje morebitne pomisleke. Zdaj naj bi ameriškemu koncernu grozil nov postopek, čeprav na komisiji zagotavljajo, da pismo Kroesove še ne pomeni uvoda v ugotavljanje morebitnega kršenja zakonodaje s področja varstva konkurence.

Microsoft se je že odzval na očitke iz Bruslja. Tako naj bi podjetje "pravočasno in intenzivno informiralo konkurenčne ponudnike, da bi lahko pravočasno razvili proizvode, združljive z Visto", je danes sporočil Microsoft. "Naša prednostna naloga je, da informacijsko panogo in pristojne za varstvo konkurence tekoče seznanjamo o razvijanju naših produktov".

Microsoft pa je pred kratkim premaknil rok njenega izida, tako da bo Vista prišla na trg šele v začetku prihodnjega leta.

Zaradi zlorabe monopolnega položaja je Evropska komisija že marca 2004 kaznovala Microsoft z rekordno globo 497 milijonov evrov. Koncern je zoper odločbo vložil tožbo na Evropsko sodišče. Microsoft je s svojim Windowsom trenutno daleč najbolj razširjen ponudnik operacijskega sistema na svetu.

Težave pri rojevanju naslednika Windows XP

Microsoft je za razvoj naslednika Windows XP potreboval celega pol desetletja. Že v lanskem letu so prišle na dan podrobnosti o novem operacijskem sistemu. Sprva so njegov prihod napovedovali konec letošnjega leta. Toliko bolj je v javnosti odmevala novica, da je Microsoft časovni rok podaljšal na januar 2007.

Izdelek po mnenju izvedencev prihaja na trg prepozno, saj so naslednika XP-ja nekateri pričakovali že pred dvema letoma. Vmes se je zgodilo marsikaj novega, saj so svetovni splet osvojili 'blogi' in 'spyware', iPod in Blackberry sta računalniško namizje spremenila v mobilno orodje, Google pa se je iz komaj omembe vrednega iskalnika prelevil v resnega Microsoftovega izzivalca.

Zadnja preložitev Viste znova povezana z varnostjo

Vodilni svetovni proizvajalec računalniških programov se je na dogajanje odzival, vendar z velikimi težavami. Težave z XP-jevim naslednikom so se pričele že v začetku leta 2002, ko je ustanovitelj Microsofta Bill Gates priznal, da delovna različica vsebuje resne varnostne pomanjkljivosti.

Prav varnost naj bi bila namreč za Gatesa najpomembnejša prioriteta pri razvoju novega operacijskega sistema. Prehodni rezultat zagat z varnostnimi težavami je bila različica 'Service Pack 2' za Windows XP. Tudi najnovejše zavlačevanje z Visto je po doslej znanih podatkih povezano z zahtevami za izboljšanje varnostnih standardov.


KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zoran.artnak@hotmail.com
04. 04. 2006 15.57
Kakšna panika okoli Gatesa in operacijskega sistema. Pač tip je genij in ni zaman najbogatejši človek na svetu. Uporabniki bi z veseljem sprejeli kakšen oprecijski sistem iz EU-ja, če bi bili z njim zadovoljni. Normalno je, da ščitiš svoj patent in poskušaš z njim čim več zaslužiti. Verjetno bo spet panika ob novem operacijskem sistemu in se bo dobesedno razgrabil, še posebej če bo poudarek na varnosti. Osebno uporabljam XP Profesional, Norton antivirus in XoftSpy in se mi ni še nikoli zrušil sistem ali, da bi imel probleme z vdori, kljub temu da tudi ogromno sheram. Sem zadovoljen uporabnik in bom nedvomno ostal zvest Microsoftu.