Gospodarstvo

Zaradi krize vse več delavcev brez službe

London, 13. 11. 2008 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Finančna kriza se je dodobra 'zažrla' v gospodarski sektor. Številnim odpuščanjem iz dneva v dan sledijo nova. Bojazni pred izgubo službe je tudi v Sloveniji vse več.

Potem ko so v avtomobilski in tekstilni panogi začeli množično odpuščati delavce, se finančna kriza kaže tudi v drugih sektorjih. Iz Velike Britanije prihaja namreč vest, da bo več tisoč ljudi ostalo brez službe.

Vodilni upravljavec mrežnih storitev po celem svetu BT Global Services je namreč sporočil, da bo do konca marca 2009 odpustil 10 tisoč zaposlenih. Telekomski gigant je okoli štiri tisoč zaposlenih že odpustil, brez službe pa jih bo ostalo še šest tisoč. Odpuščanje bo prizadelo predvsem Veliko Britanijo, kjer nameravajo odpustiti do sedem tisoč uslužbencev.

BT Global Services
BT Global Services FOTO: Reuters

Novica o množičnem odpuščanju je v javnost prišla, ko je BT razkril enajstodstotni padec dobička v drugem četrtletju. Ian Livingston, izvršni šef podjetja, je povedal: ''Dobiček preprosto ni dovolj dober, zato moramo ukrepati.''  Odpuščanje bo najprej prizadelo posredno delovno silo, vključno z gradbeniki in bančnimi uslužbenci. Ta delovna mesta bodo zmanjšali za 12 odstotkov, medtem ko bodo druga delovna mesta zmanjšali za štiri odstotke.

V družbi so prepričani, da bodo načrtovane spremembe znižale stroške za okoli sto milijonov funtov na leto in izboljšale pokojninsko shemo družbe.

Kriza tudi v Sloveniji?

Telekom Slovenije bistvenih posledic gospodarske krize še ne občuti, je povedal tiskovni predstavnik Boris Ziherl in dodal, da je posledice vseeno treba ocenjevati dolgoročno.

Dejstvo, da projekcije poslovanja do konca leta kažejo na izpolnitev poslovnih pričakovanj, je med drugim tudi posledica stalnih ukrepov za zmanjševanje stroškov poslovanja, vključno s premišljenim zmanjševanjem števila zaposlenih. ''S temi ukrepi bomo nadaljevali tudi v prihodnje,'' je povedal Ziherl in dodal, da bodo v Telekomu še naprej pozorno spremljali vse spremembe v poslovnem okolju, od katerih je odvisno, če in kakšne ukrepe za izboljšanje poslovanja bodo v prihodnosti še sprejeli.

Ogrožena Koroška

V podjetjih na Koroškem je zaradi posledic svetovne finančne in gospodarske krize v naslednjih mesecih ogroženih okoli 300 zaposlenih, kažejo podatki slovenjgraške območne enote Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Predvsem gre za odpuščanje najetih agencijskih delavcev in nepodaljševanje pogodb za določen čas.

Po podatkih sindikata je v podjetju Johnson Controls NTU, ki je tretji največji regijski zaposlovalec, prek agencij zaposlenih okoli 100 delavcev, katerih delovna mesta so ogrožena. Poleg tega so v tem slovenjgraškem podjetju kot ukrep ob zmanjšanju naročil uvedli 36-urni delovni teden, tako da v podjetju ob nujnem koriščenju nadur in dopustov ne delajo noben petek do konca januarja prihodnje leto. V podjetju je sicer 750 zaposlenih, dela pa naj po zagotovilih uprave ne bi izgubil nihče od zaposlenih za nedoločen čas.

Raško je izpostavil tudi stanje v podjetju Livarna Vuzenica, ki ima 405 zaposlenih in spada pod okrilje Sindikata kovinske in elektro industrije. V vuzeniškem podjetju je po njegovih podatkih ogroženih 30 agencijskih delavcev, sicer pa so vsi zaposleni zaradi pomanjkanja dela prisiljeni koristiti nadure in dopuste. Okoli 30 zaposlenih agencijskih delavcev imajo tudi v podjetju SGP Kograd Igem.

Medtem na Koroškem močno prisotna lesna panoga zaenkrat ne poroča o zmanjševanju števila zaposlenih, le v podjetju Marles Podvelka je vprašljivih 20 delovnih mest z zaposlenimi za določen čas. Raško je izpostavil tudi že znan podatek, da slovenjgraško podjetje Prevent do sredine prihodnjega leta 80 zaposlenim za določen čas ne bo podaljšalo pogodbe. Trenutno dobro kaže ostalim panogam v regiji, kjer je delovno aktivnih okoli 27.000 ljudi, med drugim dodatno zaposlujejo v podjetjih Nova oprema in Koratur.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
13. 01. 2009 01.23
kriza ja ampak ka će banda nima nkol dost,bo kdaj konc tega
AnnaM
14. 11. 2008 17.24
resslovenka Ti zgleda, da si živela v nekem ovoju, enakopravni ha ha... , vrjetno si živela v takem okolišu, da nimaš pojma, do 70 leta so ljudje tudi izginili, če so rekli kaj napačnega, da ne govorim o drugih vsakdajih stvareh
etul
14. 11. 2008 15.37
resslovenka Pa ti res vrjameš da ste bli vsi v tistih časih enakopravni in enaki,jez bol tešk ker mislim da eni so bli bolj enakopravni kot drugi sam so vam pa že malim pral možgane.ti na kratko razložim moji starši niso nikol bili opravičeni do toplic,vožnje z galebom,službenih odsotnosti za privat namene vse plačan,izgradnje lastnih hiš,vikendov na račun proletarjata in radničke klase,bonificiranega staža...
brencl
14. 11. 2008 12.20
Za 3 sv. vojno pa pride 1 medplanetarna. Predsednik sovražnih vesoljcev bo pa prvič iz rodu klingonov. Potem bo pa zavladal mir in vsi bodo lahko jedli z srebrno žlico:)
Socrates
14. 11. 2008 12.15
Pa še nekaj vso industrija je pohlepna. Recimo živilska industrija, ko so se začeli umešavati v rastline in so začeli posegati v biološko predelavo živil. Sedaj so pa ugotovili, da biološko predelana živila povzročajo neplodnost in razne bolezni. Uničili so malega kmeta in naredili samo velike industrije za predelavo hrane. No sedaj nas bo pa ta pohlep uničil.
Socrates
14. 11. 2008 12.09
Za titovko, ki je tako brihtna glede Boga in cerkve. Prerokovano je bilo, da bo prišel čas, ko delnice ne bodo nič vredne in, da bo nastopila zelo huda kriza. Prerokovana je bila tudi 3 sv. vojna, ko bo predsednik ZDA črn. Prerokovano je bilo tudi, da bo veliko lažnih prerokov oz., da bo prišel na oblast Antikrist. Prerokovano je bilo, da bodo prišli tako hudi časi, da se bo vsako človeško koleno prepognilo in, da bodo vsi začeli moliti in prositi Boga naj jim pomaga. Prerokovano je bilo tudi naj bi 3 sv. vojna zdesetkala ljudi. In prerokovano je bilo tudi, da kdor bo vse to preživel bo jedel z zlato žlico. Tako titovka na tvojem mestu bi se jaz zamislil in se ne bi norčeval iz Boga. Sami smo si krivi, da je prišlo do tega, ker so nekateri preveč pohlepni: naftni lobiji, živilska industrija itd...
resslovenka
14. 11. 2008 08.20
Nepristeven In kdo je nabolj pohlepen? Sama sem hodila v šolo v tistih časih, ko smo imeli v šoli vsako jutro pred pričetkom pionirski pozdrav in smo prepevali partizanske pesmice. In veš kaj? Naučili so nas, da smo vsi ljudje enakopravni ne glede na raso, barvo in veroizpoved. Vcepili so nam neke vrednote, ki jih je novejši sistem poteptal do konca in so sedaj te stvari le prazna črka na papirju. Ker prevladuje individualizem, egoizem, pohlep, nestrpnost. In takšen vzorec imajo otroci od vrtca naprej. Torej ni čudno, da se dogaja kar se. Dobri in zli?
resslovenka
14. 11. 2008 08.10
tinie100 Ja, to je približno to kar si napisal. Novodbni sužnji, po kmečko rečeno. Brez pravic.
.eu.
14. 11. 2008 00.45
AJA IN VSE VEČ PRIVATNIKOV TUDI ??? JAAA KDO BO PA ZAME DELAL Ja privatniček dragi za 600 EUR nobedn cele dneve a veš!!! AJA!! JA JA
Nepristeven
13. 11. 2008 21.28
\"Poglejte, kakšno ljubezen nam je podaril Oče: Božji otroci se imenujemo in to tudi smo. Svet nas zato ne spoznava, ker ni spoznal njega. Ljubi, ZDAJ smo Božji otroci, ni pa še razodeto, kaj bomo, Vemo pa, da mu bomo podobni, ko se bo razodel, ker ga bomo gledali takšnega, kakršen je, in vsak, kdor ima upanje vanj, se OČIŠČUJE, kakor je tudi on čist.\" AMEN!
Buena Vita
13. 11. 2008 21.14
KAJ TO JE NOVI MINISTER V TRENJIH, auh,že so začeli, samo janša je veliko naredu za demokracijo,ti bimbiljni bodo vse to hitro zrovinali,
Nepristeven
13. 11. 2008 21.13
\"Otroci, poslednja ura je in kakor ste slišali, da prihaja antikrist, je veliko antikristov že zdaj tu. Iz tega spoznavamo, da je poslednja ura. Odšli so od nas, a niso bili od nas. Ko bi namreč bili od nas, bi ostali z nami, a niso, da bi se razkrilo, da niso vsi od nas.\" \"Ne pišem vam, ker bi ne poznali RESNICE, ampak prav zato, ker jo poznate in veste, da nobena laž ni iz RESNICE.\" AMEN!
Buena Vita
13. 11. 2008 20.53
tinnie100 neki podobnega,samo zanimivo bi bilo pogledat kdo so lastniki teh firm,ni protizakonito jaz vem,in se smejem,ker potrjena so moja nakladanja,moje resnice
Buena Vita
13. 11. 2008 20.50
etul bravo, v katerokoli cerkev zaideš,povsod so v prvih vrstah rdečke,bivše in sedanje,kkar slabo ti rata samo,poglejte ironijo,rdečkarji bi na vse pretege svojo zatrapanost vsilili drgam, in titovka bogeca morate molit da vam bog odpustke podeli za grdobije ki ste jih počeli-počenjate Martina Luthera ni več,Primože Trubarja tud ne,tako morate za otpostke prosit sami
Nepristeven
13. 11. 2008 20.15
Morda še v pojasnilo nekaterim, ki ne morejo brez omenjanja partijcev: kot so med \"vernimi\" samo redki resnično verni, so bili tudi med \"partijci\" samo redki resnično partijci. Človeka zaznamuje večni pohlep po dobrinah in ne njegovo prepričanje, kar je razvidno tudi iz predhodnega komentarja. Torej sploh ni več važen družbeni sistem: ljudje se delijo samo na eni osnovi: na DOBRE in ZLE, na otroke Boga in otroke hudiča. \"Kdor pa ravna grešno, je od hudiča, kajti hudič greši že od začetka. BOŽJI SIN pa se je razodel prav zato, da bi uničil hudičeva dela.\" AMEN!
etul
13. 11. 2008 19.47
titovka Tvoji partijci so si poosamosvojitvi stole nosli v cerkev da so mel kje sedet (pa v prve vrste)tak da smo tisti ki smo bili prej poigosti obiskovalci maš zmanjšali obiske saj se ti je obračal ko si vidu trideset ali več letnika ko je hotu h krstu.
Nepristeven
13. 11. 2008 19.32
Uporaba psevdonima nima vedno povezave s pravim stanjem ali prepričanjem osebe, ki uporablja ta psevdonim za javno nastopanje. Preprican sem, da oseba z imenom bivšega predsednika skupne države ni sposobna napisati besedila pozdrava, ko je učitelj vstopil v razred v teh zlatih časih. Ravno tako ne zmore napisati prve kitice Pionirske pesmi. Se je pa sposobna norčevati iz BOGA, ki naj ga uboge človeške duše kličejo tedaj, ko so same zavozile zadevo do skrajnosti. Zapomnite si: NASLEDNJA LETA BODO TAKO TEŽKA KOT ŠE NIKOLI DO SEDAJ. Mnogo bo LAŽNIH PREROKOV, na svetu se bodo vrstile nadloge, ljudje pa, ki jih niso pokončale nadloge \"niso nehali moliti demonov in malikov,... . Niso se odvrnili od svojih umorov in od svojih čaranj ne od svojega nečistovanja ne od svojih tatvin.\" \"Ta, ki pričuje za te reči pravi: Da, pridem kmalu\". \"Amen, pridi, gospod Jezus!\". Milost Gospoda Jezusa naj bo z vsemi! AMEN!
titovka
13. 11. 2008 18.01
POKLIČITE BOGECA NA POMOČ...ZAKAJ GA SAMO HVALITE KO VAM JE DOBRO...NAJ VAM SEDAJ POKAŽE SVOJO DOBRTO, KO VAM JE HUDO!!!!!
etul
13. 11. 2008 17.53
unikat.33 prav imaš tisti ki poslujemo s tujino smo zelo skeptični glede tega da nas pa ta kriza ne more fejst udarit,bojim se da še bolj kot tavelike sam pri nas bo prišlo z zakasnitvijo sa so vse pogodbe podpisane dolgoročno in večina se bo iztekla šele naslednje leto takrat bo šele pravi udar
unikat.33
13. 11. 2008 17.13
Da bodo izgubili službo samo zaposleni za določen čas, ni res. Poznam primer, ko so že povedali nekaterim zaposlenim v privatnem sektorju, da po novem letu dobijo sklepe o prenehanju DR za nedoločen čas. Pa še veliko podjetij je izgubilo pogodbe, tako da bo val brezposelnosti še večje kot tu opisujete.