Gospodarstvo

Sindikati napovedujejo opozorilno stavko

Ljubljana, 30. 09. 2009 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikati in vodstvo Slovenskih železnic bi se morali sestati, vendar pa je vodstvo odpovedalo sestanek. Generalni direktor pa je zadnji dan mandata tudi nezakonito ravnal, ugotavljajo sindikati.

Sindikati in vodstvo Slovenskih železnic (SŽ) bi se morali sestati ob 12. uri, ko naj bi jim vodstvo med drugim postreglo s pojasnili glede zaposlovanja svetovalcev. Začasni generalni direktor SŽ Aleš Tavčar je po pojasnilih predsednika Sindikata železniškega prometa Slovenije Damjana Raka sestanek zaradi poslovnih razlogov odpovedal ob 10. uri.

Železnica-2
Železnica-2 FOTO: Dare Čekeliš

Sindikati poudarjajo, da je Tavčar z odpovedjo vnaprej dogovorjenih pogajanj za rešitev problematike svetovalcev in ostalih ukrepov, ki jih vsebuje dogovor o varčevalnih ukrepih za izboljšanje poslovanja Slovenskih železnic, enostransko in brez utemeljenih razlogov prekinil socialni dialog.

Sprejemal nezakonite sklepe?

Goran Brankovič bo s četrtkom prevzel vodenje Slovenskih železnic.
Goran Brankovič bo s četrtkom prevzel vodenje Slovenskih železnic. FOTO: Slovenske železnice

Sindikati tudi ugotavljajo, da je Tavčar zadnji dan svojega mandata – vodenje železnic v četrtek prevzema Goran Brankovič – nezakonito sprejemal sklepe in dodatno nezakonito zaposlil zunanje kadre na pomembna vodstvena delovna mesta, pri tem pa nezakonito in brez kakršnih koli argumentov razrešil obstoječe vodstvene kadre.

Danes naj bi namreč vodjo službe za nepremičnine pri Slovenskih železnicah Borisa Zrimca zamenjali z Natašo Turšič, ki je na železnice nedavno prišla z Mestne občine Ljubljana, piše časnik Žurnal24.

Kot ugotavljajo reprezentativni sindikati (sindikat železničarjev, sindikat strojevodij, sindikat železniškega prometa, sindikat delavcev železniške dejavnosti, sindikat železniškega transporta in sindikat voznih preglednikov), Tavčar kadre očitno menjuje po nareku posameznih članov nadzornega sveta, imenovanih s strani vlade.

Stavka ni uperjena proti novemu direktorju

Reprezentativni sindikati bodo začeli priprave na opozorilno stavko, ki, kot poudarjajo, ni uperjena proti novemu generalnemu direktorju družbe Brankoviču, temveč bo izvedena v opozorilo vladi kot lastniku in njenih predstavnikom v nadzornem svetu družbe.

Skupaj z zaposlenimi bodo sindikati tako storili vse, da preprečijo morebitne težave pri izplačilu plač, nadaljnje zniževanje pravic zaposlenih, nezakonitosti pri vodenju Slovenskih železnic, upravljanje ozkih ekonomskih interesov posameznih skupin, povezanih s posameznimi člani nadzornega sveta, imenovanih s strani vlade, in morebitni stečaj družbe, so zapisali.

Zahtevajo sejo nadzornikov

Predstavniki delavcev v nadzornem svetu pa zaradi odpovedi današnjih pogajanj zahtevajo takojšen sklic seje nadzornega sveta Slovenskih železnic. Kot so zapisali, pobudo utemeljujejo z ugotovitvijo, da je Tavčar zadnji dan svojega mandata nezakonito sprejel sklep in dodatno zaposlil zunanji kader na pomembno vodstveno delovno mesto, s čimer je kršil določbe zakona o gospodarskih družbah in akta o ustanovitvi železnic.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marija Demec
30. 09. 2009 22.49
najprej razpustit sindikate....in ustanovit samo en sindikat... dokler bodo na železnici zaposleni osebki ,ki ne vedo kdaj grejo lahko domov iz službe jim ni pomoči...amen..
svetaKrava
30. 09. 2009 21.29
železnice prodati tujcem. SLO sama ni sposobna na "zeleno vejo" spraviti železnice. kajti ni vodstva, ki bi spodnesel sindikat, kateri je glavni krivec, da se zadeva ne obrne niti za milimeter in, da so SŽ še vedno v socializmu, plače pa imajo skoraj evropske. sicer pa za sanacijo SŽ, tudi če pozabimo na sindikat, SLO nima dovolj denarja.
proofreader
30. 09. 2009 21.10
To je ena od tistih stavk, ki jih sploh nihče ne bo opazil. Razen tistih par ljudi, ki se še vozijo s počasnimi vlaki.
brblica
30. 09. 2009 20.59
Mislim...vidim, da nekateri sploh ne veste o čem pišete...kdo pa mislite, da sestavlja upravo...kdo je na čelu poslovodstva...kdo izvoli to poslovodstvo oz. generalnega direktorja...kdo postavi nadzorni svet in ga potrdi...to je piramida, katere vrh se konča pri lastnici, se pravi državi in s tem pri vladi...država je slaba lastnica, ki vsako leto manj skrbi za železnice oz. za posodibitev le-te...namesto, da bi denar, ki ga sedaj zapravlja za razna ˇsvetovanjaˇ komisiji oz. nadzornemu svetu porabi za kaj bolj pametnega...
LujXV
30. 09. 2009 20.37
zeleznicar1 verjetno si član sindikata ki te dobro plačuje od naših plač. .Ki nič ne dela samo na račun davkoplačevalcev vleče plačo in se redi. Že zdavnaj bi potrebno razpustiti do državno vrečo vrez dna..Le od delovnih in poštenih državljanov dobivate bajne plače.
xes
30. 09. 2009 20.17
zeleznicar1: problem drzavnih firm kot naprimer zeleznica je v tem, da lahko tudi desetletje delajo z miljonsko zgubo pa se nobeden ne zgane.... podobno je s sodniki in se marsikom... zadevo se da enostavno uredit, tako kot v privatnem sektoru... ce delas slabo ali ne delas pac LETIS NA CESTO! Pri zeleznici bi se to moralo zacet izvajat od uprave navzdol sploh pa pri clanih sindikata, ki samo zavira kakrsen koli napredek ali posodobitev zeleznic ze vec kot desetletje....
xes
30. 09. 2009 20.14
odbogaposlan: ne ne... zeleznice je rinil v pogubo zelezniski sindikat! nobena vlada pa ni imela jajc obracunat z njim.....
odbogaposlan
30. 09. 2009 17.17
za to , da po železnicah potujemo s 29 km/h na uro so KRIVE vse prejšnje vlade! načrtno so rinili železnice v PROPAD IN IZGUBO! evropski krediti pa se talajo za izgradnjo hotelov, zdravilišč in avtocest!
odbogaposlan
30. 09. 2009 17.15
he,he,he. spet bo štala v ljubljani!
DeBill
30. 09. 2009 17.13
Železnice z povprečno hitrostjo 29km/h ne rabimo, še posebno, ker so jim hitrosti iz časov JŽ nedosegljive. Ta JJ-jev sindikat nagnat na cesto pa bol J spet zgagari!
b77
30. 09. 2009 17.00
1/2 delavcev-ki se delajo da delajo takoj na cesto !!!!!
pepar
30. 09. 2009 16.49
Ja ti fantje in dekleta v JŽ ops, v SŽ še pa kar uživajo v času socializma.Večja je zguba večje bomo meli plače!!! Tako se dela TOVARIŠI bravo.Škoda da smo ostali delavci v Sloveniji že v kapitalizmu,drugače bi tudi mi meli po 1000 i več evarčkov plače.Ja samo smo pa gospodje in ne več tovariši. Marš nekam vse skupaj.Naj lepo spustijo konkurenco v državo pol pa naj štrjkajo po mili volji.
zeleznicar1
30. 09. 2009 16.44
tron3 in LujXV vidva sta čisto navadna bebčeka in takih je v naši Sloveniji ogromno. Se vidi da sta brezdelneža in nimata kaj počet , zato pa pišeta same neumnosti. Po vajinem ne rabimo železnic ne rabimo zdravnikov , ne rabimo policistov niti učiteljev ničesar kar je plačano iz državnega proračuna. Po vajinem vse evropske razvite države to ukinjajo al?? Ampak ko dobro premislim , se niti ne splača odgovarjati takim kot sta vidva in še par vama podobnim !!!
P4T0
30. 09. 2009 16.34
LujXV se podpišem.
tron3
30. 09. 2009 16.32
Sindikati SŽ ne smejo ŠTRAJKATI, KER NJIHOVO ČLANSTVO NIČ NE DELA TO JE TO, SAMO POSTOPAJO PO ŽELEZNIŠKIH POSTAJAH, VOZIJO SE IZ KRAJA V DRUG KRAJ DA 8 UR ČIMPREJ MINE ITD,
LujXV
30. 09. 2009 16.27
Končno nekaj dobrega... naj kar stavkajo..takoj bo manjša izguba... Zadnji čas je da ukinejo to železnico....saj je tako zastarela da prej prideš peš kot z vlakom v Maribor... Sindikaliste na nagnat da malo začnejo delat za 420 € na mesec.