Gospodarstvo

Sedem ponudnikov v drugi krog

Ljubljana, 26. 10. 2007 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na razpisu za prodajo dela državnega deleža v Telekomu Slovenije se je v drugi krog uvrstilo sedem ponudnikov.

Na razpisu za prodajo dela državnega deleža v Telekomu Slovenije se je v drugi krog uvrstilo sedem ponudnikov, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal generalni direktor za elektronske komunikacije na gospodarskem ministrstvu in obenem član komisije za prodajo deleža Matjaž Janša. Tri ponudbe so bile po njegovih besedah neustrezne, dve pa sta dosegli premajhno število točk. Na razpis je sicer do izteka roka prispelo 12 nezavezujočih ponudb.

V drugi krog se je uvrstilo sedem ponudnikov
V drugi krog se je uvrstilo sedem ponudnikov FOTO: POP TV

Komisija bo v drugi krog, po abecednem vrstnem redu, povabila naslednje ponudnike - britansko-nemški konzorcij Bain Capital & Axos Capital, ki se mu je pridružilo še podjetje BT Globalne storitve, luksemburško-ameriški sklad CEP III/(Carlyle), hrvaški Hrvatski Telekom, avstralska Macquarie Bank, madžarski Magyar Telekom, Oger Telecom iz Združenih arabskih emiratov in islandski Skipti.

V drugi krog tako ne bodo šli britanski Apax, slovenski Engrotuš in ameriški SAC PCG LLP, ker niso izpolnili razpisnih pogojev. Ostaneta še britanska Providence Equity in Babcock & Brown, ki nista zbrala dovolj točk. Engrotuš po Janševih besedah ni predstavil virov financiranja tako, kot so zahtevali razpisni pogoji.

Kaj bo odločalo?

"Pri točkovanju je 70 odstotkov točk prispevala cena, 30 odstotkov pa izpolnjevanje ciljev," je povedal Janša. Komisija je število povabljenih ponudnikov v drugem krogu po pojasnilih ministrstva omejila tako, da bo skrbni pregled in sodelovanje pri dokončni izbira kupca omogočen le ponudnikom, ki izpolnjujejo cilje privatizacije in ki so v prvem krogu ponudili ustrezno ceno.

Z 2. novembrom se bo sicer odprla t.i. navidezna podatkovna soba (virtual data room), v kateri lahko za drugi krog izbrani ponudniki že začnejo opravljati skrbni pregled podjetja. Zavezujoče ponudbe pa bodo morali oddati do 18. decembra. "Pri tem pa bo pogoj, da podjetja, ki so večinsko kontrolirana s strani enega lastnika, lahko oddajo samo eno zavezujočo ponudbo," je izpostavil Janša. S tem je imel v mislih družbi Hrvatski Telekom in Magyar Telekom, ki sta obe v večinski lasti nemškega Deutsche Telekoma.

To naj bi omogočilo maksimiziranje prodajne cene, hkrati pa tudi zagotavljanje ustreznih pogojev za nadaljnji razvoj Telekoma Slovenije in telekomunikacij v državi ter družbeno odgovorno ravnanje izbranega ponudnika z zaposlenimi v Telekomu Slovenije.

Komisija pričakuje, da bodo v drugem krogu vsi ponudniki skozi pogodbena razmerja pristali na izpolnjevanje vseh ciljev "in glede na njihove ponudbe v prvem krogu ocenjujemo, da je to možno".

Janša sicer ni želel komentirati točnosti ugibanj v nekaterih medijih, kakšno ceno naj bi v svoji ponudbi ponudili nekateri ponudniki, je pa med drugim dejal, da naj bi bil kupec znan do konca leta.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

killi-123@hotmail.com
29. 10. 2007 09.46
Kako lahko zavrnejo najboljso ponudbo? Kaksna logika.
warezovc@email.si
29. 10. 2007 09.36
sej ste jih izvolili.. zdej jih pa mejte heh
matrix28
27. 10. 2007 17.15
Če menite, da se bo TS poceni prodal, potem vam predlagam, da začnete kupovati delnice, če so že poceni. TS se itak ne bo prodal pod tržno ceno.
hinko.murovec@siol.net
27. 10. 2007 15.58
JJ mora pač pohiteti, če hoče lepo vse pošlihtat in poskrbet, da ne bomo imeli ob njegovem odhodu nič več svojega. Tako mesarjenje po družbeni - naši imovini je že absurdno, raje bo prodal za drobiž tujcu kot da ostane v naših rokah. Ob vsem začne človek razmišljat kako bi zbral dovolj denarja, da bi naročil Bin Ladna , drug teh maščevalnih križarjev očitno ne bo ustavil. LP
luka.6000000@gmail.com
27. 10. 2007 14.04
JJ in company vi ste totalni kmetje, marš u štalo ne pa u vlado.
damirg@email.si
27. 10. 2007 09.09
kak drugi krog? a zdej ko se je vrednost telekoma razpolovila? u picko. najprej 200 mio eur skode z mercatorjem zdej pa se 500 mio eur skode s telekomom? keri bolniki
toncek.bb
27. 10. 2007 01.54
Bravo Jansa, bravo nasa vlada!!! Se tisto malo kar imamo in je last drzave, je treba prodat....celo vlada je ze prodana...same prodane duse....bomo res hlapci nemcem, avstrijcem, ipd...sramota za drzavo in narod!!! Bo ostalo usaj se kaj slovenskega?? Dajmo za konc se zastavo sprement, sam da bodo nasi politiki meli zafilane riti! ..zgodovina se ponavlja pravjo...