Gospodarstvo

Manjša dokapitalizacija Zavarovalnice Triglav

Ljubljana/Zagreb, 19. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delničarji Zavarovalnice Triglav so na skupščini izglasovali dokapitalizacijo zavarovalnice v višini 7,5 milijarde tolarjev, kar je za deset milijard manj od predlaganega zneska uprave. Nameravane naložbe v tujini ostajajo v načrtih.

Za predlog uprave, da se osnovni kapital zavarovalnice poveča za 17,5 milijarde tolarjev, je glasovalo 2 odstotka glasov premalo, delničarji pa so z 91,75 odstotki podprli predlog dokapitalizacije odvetnikov Stojana Zdolška in Bojana Pečenka, katerega je navsezadnje podprla tudi uprava.

Ker sta jim zmanjkala dva odstotka glasov, se je zasebni kapital danes povečal za 10 milijard tolarjev manj kot so načrtovali. Za to so poskrbeli predstavniki državnih podjetij, neopredeljeni in tisti, ki jih je uspel prepričati minister Rop. Ta sicer ocenjuje, da ima 196 delničarjev v zavarovalnici le 30 odstotni delež, medtem ko ti trdijo, da so lastniki 80 odstotkov zavarovalnice. Tudi po današnji skupščini razmerje med zasebnim in neolastninjenim deležem v Triglavu ni nič bolj jasno.

Po skupščini, na kateri je bilo navzočega 87,57 odstotka kapitala, je predsednica uprave Zavarovalnice Triglav Nada Klemenčič dejala, "da je uprava podprla nasprotni predlog, saj je bil ta še sprejemljiv". Neizglasovan predlog uprave po njenem mnenju ne pomeni nezaupnice upravi. "V zavarovalnici moramo novo nastali položaj preučiti," je povedala Klemenčičeva in dodala, da bodo po vsej verjetnosti nadzornemu svetu predlagali ustrezne sklepe, delničarjem pa novo dokapitalizacijo. "S sprejeto višino dokapitalizacije bo pokrit primanjkljaj razpoložljivega kapitala na dan 31. marec 2002, znesek pa ne bo zadoščal za realizacijo načrtovanih in nekaterih že pričetih projektov," je dodala in nadaljevala: "Nakup Croatie osiguranje bo zahteval ponovno dokapitalizacijo. To je samostojni projekt, ki bo večji od danes obravnavanega."

Zavarovalnica Triglav ima poleg nameravanega prevzema hrvaške Croatie osiguranje še načrte v Bosni in Hercegovini ter Srbiji.

Dokapitalizacijo v višini 17,5 milijarde tolarjev je januarja Zavarovalnici Triglav naložila agencija za zavarovalni nadzor, ki pa je marca znesek znižala na 4,6 milijarde tolarjev. V Triglavu so sicer poskusili že dvakrat dokapitalizirati zavarovalnico, a jim to zaradi nasprotovanja države ni uspelo.

Zavarovalnica ni povabljena k oddaji ponudb

Po pisanju Jutarnjega lista pa Zavarovalnica Triglav ni povabljena k oddaji zavezujočih ponudb za nakup Croatie osiguranja.

Hrvaška vlada bo v četrtek najverjetneje sprejela odločitev o nadaljnjem postopku privatizacije zavarovalnice Croatia osiguranje, saj mora najpozneje do 22. marca uradno odgovoriti ponudnikom, ki so oddali nezavezujoče ponudbe za nakup večinskega deleža te največje hrvaške zavarovalnice. Katerih pet investitorjev bo izbrala vlada, sicer še ni odločeno, še piše časnik.

Zavarovalnica Triglav je za 51-odstotni delež Croatie osiguranje ponudila 130 milijonov evrov, poleg nje pa je nezavezujoče ponudbe za nakup večinskega deleža Croatia osiguranja do izteka roka, 7. marca, poslalo še šest ponudnikov: avstrijski zavarovalnici Grawe in Uniqa, nemška Allianz, ameriška Leucadia, izraelski TBI Holding in konzorcij domačih družb, po izteku roka pa še madžarska zavarovalnica OTP Garancija.

Po pisanju Jutarnjega lista bo hrvaška vlada k oddaji zavezujočih ponudb za nakup Croatia osiguranja zagotovo pozvala konzorcij domačih podjetij, po neobvezujočih ponudbah in drugih dejstvih sodeč pa bodo v boju za nakup zavarovalnice najverjetneje ostali še TBI, Allianz, Uniqa in Grawe. Končna odločitev o privatizaciji Croatia osiguranja je v rokah vlade, pred četrtkom pa je predviden tudi koalicijski sestanek.

SORODNI ČLANKI