Šport

Zmagovita francosko - norveška naveza

Pokljuka, 11. 03. 2006 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Na Pokljuki sta slavila Francozinja Baillyjeva in Norvežan Bjoerndalen. Teja Gregorin je končala na odličnem 13. mestu.

Sandrine Bailly
Sandrine Bailly FOTO: Reuters

Lanskoletna kraljica Pokljuke Francozinja Sandrine Bailly, ki je v predhodnem letu na tem prizorišču svetovnega pokala vknjižila kar tri zmage, se je vrnila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra na Rudnem polju.

Potem ko je v četrtek na šprinterski tekmi zasedla drugo mesto, je svojo kakovost dokazala v zasledovanju in se v soboto povzpela na prvo mesto. Iz ozadja sta se na stopničke z odličnim streljanjem prebili dve nemški tekmovalki. Z desetega je na drugo mesto prišla Nemka Kati Wilhelm, ki je s tem verjetno tudi že potrdila skupno zmago v svetovnem pokalu, na 3. pa z 18. Nemka Katrin Apel s 100-odstotnim strelskim izkupičkom.

V slovenskem taboru je spet blestela tudi Teja Gregorin, ki je v primerjavi s šprintom uspela napredovati za štiri mesta in dosegla novo uvrstitev med najboljših 15 (13.), nove točke svetovnega pokala je s 27. mestom osvojila tudi Tadeja Brankovič, Dijana Grudiček (38.) s šestimi in Lucija Larisi (50.) z devetimi zgrešenimi streli pa sta bili premalo uspešni na strelišču, da bi resno lahko računali na kakšno točko.

Gregorinova zadovoljna z nastopom

Ob dobrem nastopu Gregorinove ne gre prezreti, da je naša najboljša tekmovalka na zadnjem streljanju zgrešila en strel, ki jo je stal nekaj mest, prav na koncu pa se je v šprintu z Nemko Katjo Beer borila za 12. mesto, a se ji želje niso povsem uresničile.

Gregorinova je zgrešila le en strel
Gregorinova je zgrešila le en strel FOTO: Dare Čekeliš

"V šprintu sem si izbrala napačno smer in nepravilno prišla iz ovinka, zato nisem uspela. Ne glede na to sem z nastopom seveda lahko zelo zadovoljna. Škoda morda le za drugi zgrešen strel, a kaj. To je pač biatlon. Tudi strelski nastop je bil dober, saj je znano, da sem stoje nekaj slabša, vesela pa sem, ker sem dobro nastopila v teku, saj mi v četrtek prav v teku ni šlo."

Malo manj vesela je bila Tadeja Brankovič, ki je zgrešila tri strele in glede na gostoto izidov zapravila debelih 10 mest v končni uvrstitvi. "To je sestavni del tega športa in vedno lahko preračunavamo, kaj bi bilo. Glede na ostale tekme na strelišču niti nisem grešila več kot sicer. Tekaško sem bila slabša, kot si želim. Upam, da se bom do konca sezone lahko spočila in na preostalih tekmah pokazala še kakšen lep nastop. Rada bi se zahvalila tudi navijačem in vesela sem, da je bilo na tekmi toliko gledalcev."

Brez možnosti za točke sta bili pred dobrimi 5.000 gledalci, ki so pokazali do zdaj nevideno navijanje v slovenskem biatlonu, ostali Slovenki, ki sta bili prepogosti obiskovalki kazenskega kroga.

Baillyjeva pokazala odlično formo

Tekma se je v ospredju začela po enakem scenariju, kot se je zaključil šprint in po prvem streljanju so bile v vodstvu četrtkova zmagovalka Norvežanka Linda Tjoerhom, 22 sekunde pred Baillyjevo, ki se je morala enkrat zavrteti v kazenskem krogu in 45 sekund pred drugo Francozinjo Florence Baverel, ki je tekaško zaostajala za tekmicama. Baillyjeva je v smučini kljub težkim razmeram, saj je sonce dodobra zmehčal sneg, dokazala, da je tekaško izjemno pripravljena in se počasi bližala, zato so bile razlike po drugem streljanju, kjer je vodilna trojica opravila stoodstotno, manjše.

Predodločitev o zmagovalki je padla na tretjem streljanju, kjer je Baillyjeva, ki je danes slavila jubilejno 15. zmago, spet podrla vseh pet tarč, tekmici pa sta morali dvakrat v kazenski krog. Glede na tekaško formo Francozinje je bilo jasno, da zmago lahko zapravi le z neverjetno napako. Zato pa je do obrata prišlo v boju za stopničke. Nemke Katrin Apel, Simone Denkinger in Kati Wilhelm, ki so bile praktično že odpisane, so se z odličnim strelskim nastopom močno približale Thjoerhomovi, Baverelovo pa že debelo prehitele.

Zmagovalke zasledovalne tekme na Pokljuki
Zmagovalke zasledovalne tekme na Pokljuki FOTO: Reuters

Na zadnjem streljanju je Baillyjeva kljub dvema zgrešenima streloma, ki sta jo močno ujezila, še vedno mirno nadaljevala do cilja in se na Pokljuki veselila še četrte zmage v karieri. "Bilo je težko. Posebej zadnji spust, ki ni bil najboljše pripravljen. Seveda pa sem zadovoljna z zmago, posebej po dveh zgrešenih strelih na koncu, saj nisem povsem točno vedela, kje so tekmice," je menila zmagovalka.

V boju za stopničke pa sta morali v kazenski krog Thjoerhomova in Denkingerjeva, Wilhelmova, ki je tekaško precej močnejša od Aplove, pa si je priborila drugo mesto in ima pred zaključkom sezone v svetovnem pokalu zdaj 183 točk prednosti pred Baillyjevo. "Vesela sem uspeha po napornem poolimpijskem tednu, ko nismo imeli časa ne za trening ne za počitek. S svetovnim pokalom pa se ne obremenjujem. Upam, da bo na koncu moj, vendar moram paziti, saj je na sporedu še kar nekaj tekem in ob slabem nastopu med predvsem Sandrine lahko kaj hitro prehiti."

Med moškimi slavil Bjoerndalen

Norveški biatlonec Ole Einar Bjoerndalen (33:45,8/3) je zmagovalec zasledovalne tekme svetovnega pokala na 12,5 km na Pokljuki. Bjoerndalen je po dramatičnem fotofinišu za malenkost ugnal vodilnega v skupnem seštevku, Francoza Raphaela Poireeja (+0,1/1), tretji pa je bil brez zgrešenega strela Šved Carl Johan Bergman (+1,2).

Dramatičen fotofiniš v moški konkurenci
Dramatičen fotofiniš v moški konkurenci FOTO: Reuters

Sobotna moška zasledovalna tekma je imela razburljiv razplet in na koncu je bil vrstni red najboljših treh enak kot na sredinem obračunu v sprintu. Razlika in čar zasledovalne tekme sta bila vidna na koncu, ko so Bjoerndalen, Poiree in Šved Carl Johan Bergman zmagovalca odločili v dramatičnem finišu, o prvih dveh je odločal celo fotofiniš, ki je pokazal, da je smučko preko ciljne črte prvi potisnil Norvežan.

Slovenski tekmovalci si niso zagotovili nastopa na tekmi.

"Nisem vedel, kdo je zmagal. Zdelo se mi je, da bi to lahko bil jaz, vendar je to pri tako majhni razliki težko vedeti," je pokomentiral Bjoerndalen in napovedal, da bo moral v bodoče kar malo potrenirati tudi sprint, saj se vse več biatlonskih tekem dobiva na ta način.

Obenem je najboljši biatlonec zadnjih let pohvalil tudi pokljuške prireditelje, ki so po včerajšnjem obilnem sneženju, skupaj je zapadlo 40 centimetrov novega snega, spet uspeli pripraviti odlično progo. "Res je bila lepa in zanimiva tekma. Pomagalo nam je tudi krasno vreme, za nameček pa sem z nekaj zgrešenimi streli moral tudi sam trepetati za zmago, saj sem v zadnjem krogu vseskozi ob sebi čutil Raphaela in Carla Johana. Na srečo sem malo slabše streljanje uspel kompenzirati z dobrim tekom."

Na 12,5 kilometra dolgi tekmi je Bjoerndalen spet dokazal svojo moč v smučarskem teku. Že pri prvem streljanju stoje si je privoščil kazenski krog, pa kljub temu obdržal vodstvo pred Poireejem in Bergmanom, ki sta streljala stoodstotno, na drugem streljanju leže pa je vodilna trojka podrla vseh pet tarč in jasno je bilo, da bodo med seboj odločili zmagovalca, saj so zasledovalci, ki so na strelišču grešili, zaostajali že minuto in več, pa tudi Bergman je za vodilnima zaostajal že 25 sekund.

Olimpijski poraženec Bjoerndalen neizprosno dokazuje, da je najboljši biatlonec sveta. Na prvi poolimpijski postaji svetovnega pokala na slovenski Pokljuki je Norvežan dosegel še drugo zaporedno zmago, 59. v karieri in četrto v letošnji sezoni, s katero se je v skupnem seštevku svetovnega pokala Francozu Raphaelu Poireeju približal na vsega tri točke zaostanka.

Vodilni dvojec se je združil v trojec na tretjem streljanju, kjer sta prva tekmovalca po enkrat obiskala dodaten 150-metrski krog, Norvežan je nato v smučini spet dobil prednost, a kaj, ko je moral po zadnjem streljanju še enkrat v kazenski krog, Poiree in Bergman pa sta bila natančna in v zadnji krog je prvi odšel Bjoerndalen, 3,3 sekunde za njim Poiree in 6,7 sekunde za njim Bergman. Že kmalu pa so bili vsi trije skupaj. Poiree in Bjoerndalen sta v zadnjem krogu v vodstvu dvakrat zamenjala mesti, Šved pa je vseskozi tekel na tretjem in imel pred zadnjim ovinkom najslabši položaj za zaključni sprint.

"Res se je razpletlo nekoliko nesrečno. Imel sem slabo izhodišče, spet smo se prerivali in IBU bo morala razmisliti o uvedbi ločenih prog za zaključni sprint, kot imajo to urejeno tekači, da bo zadeva še bolj poštena," je po nastopu povedal Šved, ki pa se ni hudoval na Poireeja, ki ga je malo odrinil, ampak na pravilnik, ki to dovoljuje.

Ole Einar Bjoerndalen
Ole Einar Bjoerndalen FOTO: Reuters

Njemu je pritrdil tudi Francoz: "Tekme so vse tesnejše in nekaj bo treba spremeniti. Ne gre le za boj za končno zmago, ki je najbolj na očeh, ampak tudi za vsa ostala mesta. Opravičujem se Bergmanu, ampak vsak se bori za svoj položaj in to v teh razmerah tako pač je." Tudi zmagovalec je izpostavil to tematiko in pri tem opozoril, da je šel z zasledovanjem in skupinskim startom v smer, kjer odloča sprint.

Med ostalimi tekmovalci velja omeniti še Nemca Svena Fischerja, ki je dokazal, da sodi v sam svetovni vrh, saj se je s 35. prebil na visoko deveto mesto, za več pa je imel preslabo izhodišče.

Tekma je zapletla tudi skupni seštevek svetovnega pokala, kjer ima Bjoerndalen glede na pokazano formo lepe možnosti, da prehiti Poireeja, ki je le še tri točke pred njim. "Sam se s tem ne ukvarjam. To počnejo drugi namesto mene. Res je, da pred sezono o svetovnem pokalu sploh nisem razmišljal, saj sem vse podredil olimpijskim igram, zdaj pa je položaj drugačen. Iskreno povedano pa mislim na vsako tekmo posebej in se skušam skoncentrirati na nastop, na optimalen tek in streljanje in točke pri tem niso pomembne, čeprav je vse skupaj seveda povezano," je še povedal Bjoerndalen. Pa tudi Poiree je potrdil, da je Norvežan trenutno zelo močan in v prednosti za skupno zmago, ampak: "To bomo videli po zadnji tekmi."

Izidi:

Moški:
||1. Ole Einar Bjoerndalen (Nor) | 33:45,9 (3)
2. Raphael Poiree (Fra) | + 0,1 (1)
3. Carl-Johan Bergman (Šve) | 1,2 (0)
4. Frode Andresen (Nor) | 1:21,8 (2)
5. Tomasz Sikora (Pol) | 1:42,6 (2)
6. Andreas Birnbacher (Nem) | 1:52,5 (3)
7. Vincent Defrasne (Fra) | 1:52,6 (4)
8. Michael Roesch (Nem) | 1:53,9 (3)
9. Sven Fischer (Nem) | 2:09,5 (0)
10. Halvard Hanevold (Nor) | 2:10,6 (3)||

Ženske:
||1. Sandrine Bailly (Fra) | 31:44,8 (3)
2. Kati Wilhelm (Nem) | + 16,5 (1)
3. Katrin Apel (Fra) | 17,4 (0)
4. Florence Baverel-Robert (Fra) | 41,0 (2)
5. Simone Denkinger (Nem) | 48,9 (3)
6. Andrea Henkel (Nem) | 50,3 (1)
7. Linda Tjoerhom (Nor) | 1:01,7 (3)
8. Michela Ponza (Ita) | 1:20,3 (3)
9. Martina Glagow (Nem) | 1:35,5 (1)
10. Anna Carin Olofsson (Šve) | 1:36,5 (4)
... |
13. Teja Gregorin (Slo) | 2:12,9 (2)
27. Tadeja Brankovič (Slo) | 3:17,6 (3)
38. Dijana Grudiček (Slo) | 4:46,5 (6)
50. Lucija Larisi (Slo) | 7:45,7 (9) ||

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.