Šport

Zmaga za Savjalovo, Majdičeva 16.

Saporo, 25. 02. 2007 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Rusinja Savjalova je zmagovalka dvojnega zasledovanja (2 x 7,5 km) na SP v nordijskih disciplinah v Saporu.

Olga Savjalova
Olga Savjalova FOTO: Reuters

Rusinja Olga Savjalova (41:27,5) je zmagovalka dvojnega zasledovanja (2 x 7,5 km) na svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v Saporu. Štiriintridesetletna ruska smučarska tekačica je v ciljnem sprintu le potrdila premoč s proge in na drugo mesto potisnila Čehinjo Katerino Neumannovo (+0,5), tretja pa je bila Norvežanka Kristin Stoermer Steira (+2,1). Edina slovenska predstavnica Petra Majdič je osvojila 16. mesto (+1:35,1).

Že tretja preizkušnja smučark tekačic po sprintu in ekipnem sprintu je pokazala utrujenost nekaterih tekmovalk. Tako tokratne tekme ni končala vodilna v skupnem seštevku Finka Virpi Kuitunen, ki je kmalu po polovici proge ugotovila, da nima možnosti za preboj na najvišja mesta, dobitnica že dveh kolajn na tem prvenstvu je odstopila.

Tekmo, ki je najprej postregla s klasično tehniko, je med najboljšimi začela odlična Slovenka Petra Majdič. "Profesorica klasičnega koraka" je skoraj vseh prvih 7,5 km tekla v ospredju, narekovala tempo in kazala, da znova misli resno. Smuči so tekle hitro, celo tako zelo, da se je na spustih z manjšim naklonom zlahka odpeljala mimo tekmic. Šele po šestem kilometru je padla na 12. mesto, vendar pa je bila kljub vsemu še vedno povsem v igri za najvišja mesta, saj je bila vodilna skupina kakih 15 tekmovalk zelo zgoščena.

Zatem je sledila menjava in prestop na smuči za drsalno tehniko. Kmalu so pobudo prevzele drobne tekmovalke, še najboljše je tekla Norvežanka Steira, Majdičeva pa je bila okrog 15. mesta, saj se je vodilna skupina nekoliko odlepila. Majdičeva je tako ostala sama, saj je bila prva skupina prehitra, zasledovalke pa prepočasne. Na 10. kilometru je bila Slovenka na 11. mestu, za vodilno Steirovo pa je zaostajala 20 sekund. Prvi naslednji vzpon je pokazal prednosti drobnejših tekmovalk, zaostanek Majdičeve se je po slabem kilometru več povečal že na 40 sekund.

V ospredju so vodilno skupinico štirih tekmovalk oblikovale Steirova, Čehinja Katerina Neumannova, Nemka Evi Sachenbacher Stehle in Rusinja Olga Savjalova. Slednja je vse bolj pričela diktirati tempo in narekovati oster ritem. Četverica se je držala skupaj vse do ciljne ravnine, kjer je Rusinja pokazala, da še vedno sodi v sam vrh, osvojila svoj drugi naslov svetovne prvakinje v karieri in prvo zlato za Rusijo na tem prvenstvu, medtem ko je iz boja za kolajne izpadla nemška tekmovalka. Majdičeva je s poldrugo minuto zaostanka v cilj pritekla kot 16.

Petra Majdič
Petra Majdič FOTO: Reuters

"Problem, ki ga je opazilo tudi veliko drugih reprezentanc, je bila utrujenost od sprinta. Videli smo, da tako Norvežanka Marit Bjoergen, kot tudi Finka Virpi Kuitunen, ki sta bili uspešni na sprinterskih preizkušnjah, nista mogli držati priključka z najhitrejšimi, enako velja tudi za Petro. Petra je dejala, da je imela super smuči v klasični tehniki, da se je odlično počutila, da je bila dovolj močna. Potem pa je v tretjem krogu začutila utrujenost, začelo jo je zmanjkovati, videla je, da je Kuitunenova odstopila in je padla v ritmu. Zdaj bomo poskusili, da bi si čim bolj odpočila za 30 km v klasiki, kjer pričakujemo novo dobro uvrstitev, saj na torkovi tekmi na 10 km v drsalni tehniki ne bo nastopila," je povedal pomočnik glavnega trenerja Ivana Hudača Marko Gracer.

V ponedeljek je v Saporu prost dan, v torek bosta na 10 km v prosti tehniki za ženske nastopili Katja Višnar in Vesna Fabjan, medtem ko bo Majdičeva zbirala moči za sobotno preizkušnjo na 30 km v klasični tehniki s skupinskim startom. V sredo bo v Saporu edini Slovenec Nejc Brodar tekel na 15 km, četrtkova in petkova štafetna preizkušnja ter 50 km za moške v nedeljo pa bodo minili brez slovenskega zastopstva.


Izidi:

- ženske, dvojno zasledovanje (2 x 7,5 km):

||1. Olga Savjalova (Rus) | 41:27,5
2. Katerina Neumannova (Češ) | + 0,5
3. Kristin Stoermer Steira (Nor) | 2,1
4. Evi Sachenbacher Stehle (Nem) | 4,6
5. Riitta Liisa Roponen (Fin) | 24,0
6. Aino Kaisa Saarinen (Fin) | 24,9
7. Charlotte Kalla (Šve) | 25,1
8. Marianna Longa (Ita) | 25,7
9. Justyna Kowalczyk (Pol) | 32,0
10. Kristina Šmigun (Est) | 39,5
...|
16. Petra Majdič (Slo) | 1:35,1||

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.