Šport

Španci prvič prvaki

Tokio, 03. 09. 2006 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Svetovni prvaki v košarki so Španci, ki so za 23 točk premagali Grke. Američani so osvojili bron.

Španci so prvič v zgodovini postali svetovni prvaki
Španci so prvič v zgodovini postali svetovni prvaki FOTO: Reuters
Iskrene čestitke mojim igralcem in strokovnemu štabu. Opravili so izjemno delo. Igrali smo z veliko samozavesti in z izjemo tekme proti Argentini, ko nismo igrali naše značilne igre, smo odigrali izjemno kvalitetno prvenstvo. Videlo se je, da igralci želijo zmagati in to je bilo po mojem mnenju odločilno na poti do zlata. Pepu Hernandez, selektor Španije

Košarkarji Španije so prvič postali svetovni prvaki, potem ko so v finalu na Japonskem povsem deklasirali reprezentanco Grčije s 70:47(18:12, 43:23, 54:34). Grki so sicer v polfinalu premagali ZDA, ki so na prvenstvu po zmagi nad Argetino osvojile bronasto medaljo.

Španija je prvič v zgodovini postala svetovni prvak. Čeprav je pred začetkom prvenstva sodila v najožji krog favoritov za zlato, pa ji po poškodbi Paua Gasola v polfinalu proti Argentini strokovnjaki niso pripisovali večjih možnosti proti močni in kolektivni zasedbi Grčije.

Španec Pau Gasol je moral zaradi poškodbe finalno tekmo spremljati s klopi
Španec Pau Gasol je moral zaradi poškodbe finalno tekmo spremljati s klopi FOTO: Reuters
Španija je dosegla drugo najvišjo zmago v finalih v 56-letni zgodovini svetovnih prvenstev. Z višjo razliko so zmagali le Američani v finalu Toronta 1994 proti Rusiji, ko je bilo 137:91.

A kot je žoga okrogla, so tudi napovedi nehvaležne in Španije je dosegla enega največjih uspehov v zgodovini španskega športa. Grki so bili po finalu upravičeno razočarani, a tudi oni so dosegli zgodovinski uspeh, saj so v drugem nastopu na svetovnih prvenstvih osvojili prvo medaljo.

Psihološki moment je bil na strani Španije, ki je bila pred finalom po poškodbi Paua Gasola (počena kost v levem stopalu) v močno podrejenem položaju. Stavnice po svetu so po objavi novice, da zvezdnik Memphis Grizzlies ne bo nastopil v finalu, postavile Grčijo za absolutnega favorita. Vendar Grki tega pritiska niso zdržali.

Nismo videli lepe tekme, a vseeno čestitke Španiji. Igrala je s srcem, s strastjo in predvsem z glavo. Moji igralci pa so si preveč želeli zmage. Pri zaostanku desetih točk so izgubili glavo in potrpljenje, tako da ni bilo več poti nazaj. Mislim, da če bi igral Pau Gasol, bi imeli lažje delo. Panagiotis Janakis, selektor Grčije

Tekmo so začeli z "zvezanimi rokami in nogami", brez agresivnosti in pozitivnega naboja, ki jih je krasil na tem prvenstvu, na drugi strani pa so bili Španci povsem neobremenjeni, saj niso imeli česa izgubiti. Prve težave za grške košarkarje so se začele proti koncu prve četrtine, ko je Španija pobegnila na 16:9.

Nadaljevanje pa je bilo zanje še bolj stresno in frustrirajoče neobetajoče. Španci so namreč prek Jorgeja Garbajose, Juana Carlosa Navarra in Fernanda Reyesa zadevali z vseh pozicij in pospešeno višali razliko. 28:12 v 14. minuti se je dve minuti kasneje spremenilo v 33:16 in tudi minute odmora grškega stratega Panagiotisa Janakisa niso pomagale vrniti Grčije v igro. Španija je v 17. minuti povedla s 35:16 in odšla na odmor z ogromnimi dvajsetimi točkami prednosti.

Španci se veselijo prve zmage na svetovnem prvenstvu
Španci se veselijo prve zmage na svetovnem prvenstvu FOTO: Reuters
Za najboljšega igralca prvenstva je bil proglašen Pau Gasol, v najboljšo peterko prvenstva pa so bili uvrščeni: Pau Gasol, Jorge Garbajosa (oba Španija), Carmelo Anthony (ZDA), Manuel Ginobili (Argentina) in Theodoros Papalukas (Grčija).

Pričakovati je bilo, da bo trener Janakis med odmorom vendarle razbremenil svoje igralce in da bo Grčija v drugem polčasu pokazala drug obraz. Toda nič od tega se ni zgodilo. Španija je še naprej igrala svojo igro, Grčija pa je bila tako nebogljena, da so celo njeni igralci začeli dvomiti v uspeh. Po osemindvajsetih minutah je bila Grčija pri borih 30 točkah, medtem ko je Španija dosegla svojo 50. točko in še vedno trdno držala razliko iz prvega dela.

Videli smo izredno tekmo. Moji soigralci so napravili izjemno delo in pravi užitek jih je bilo gledati. Najprej sem mislil, da bom trpel na klopi, toda ko so stvari začele teči v pravi smeri, sem se sprostil in občudoval njihovo predstavo. V zadnjih minutah sem bil tako vesel, da nisem mogel zadržati solz. Zelo sem srečen, da so zmagali brez mene. Španija je velika ekipa tudi brez Paua Gasola. To je velik dan zanje, zame in za vso Španijo. Pau Gasol, MVP svetovnega prvenstva

Ne samo igralci na parketu, tudi grški novinarji, ki so pred finalom kipeli od samozavesti, in navijači na tribunah so izobesili belo zastavo. Španija je imela v zadnji četrtini odprto pot do zlata. V 32. minuti je razlika prvič na tekmi presegla mejo dvajsetih točk (57:36), v naslednji minuti je Garbajosa zadel trojko za 60:36, ko pa je Navarro točno pet minut pred zaključkom zadel prosti met za 63:36, je bil finale odločen in zapečaten.

Dvorana Super Arena, gledalcev 20.000, sodniki: Jungebrandt (Finska), Estevez (Argentina), Moore (ZDA)
Grčija: Papalukas 10 (1:4), Schortsanitis 2, Spanulis 4 (2:2), Fotsis 7, Dikudis 1 (1:2), Diamantidis 4, Papadopulos 2, Kakiuzis 17 (2:2)
Španija: Cabezas 1 (1:2), Navarro 20 (2:4), Calderon 7 (2:2), Reyes 10 (0:1), Jimenez 4, B. Rodriguez 6 (1:2), M. Gasol 2, Garbajosa 20
Prosti meti: Grčija 6:12, Španija 6:11
Met za dve točki: Grčija 13:34, Španija 14:31
Met za tri točke: Grčija 5:21 (Kakiuzis 3, Papalukas, Fotsis), Španija 12:30 (Garbajosa 6, Navarro 4, Calderon, B. Rodriguez)
Skoki: Grčija 34 (24 + 10), Španija 42 (27 + 15)
Osebne napake: Grčija 19, Španija 12
Pet osebnih: Diamantidis (37.)

________________________________________________

Litvanci sedmi

Po končanem petnajstem svetovnem prvenstvu na Japonskem je Mednarodna košarkarska zveza (FIBA) objavila lestvico reprezentanc, ki temelji na štiriletnem obdobju. Slovenija je pridobila dve mesti, tako da se je z 22. mesta povzpela na dvajseto. Na vrhu ostajajo ZDA, na drugo mesto se je prebila Argentina (prej 3.), novi svetovni prvaki Španci so se s petega mesta dvignili na tretje, Jugoslavija, kakor jo še naprej imenuje FIBA, pa je z drugega mesta nazadovala na četrto.

Košarkarji Litve so v tekmi za sedmo mesto na svetovnem prvenstvu v Tokiu premagali Nemčijo s 77:62 (30:17, 47:41, 58:54).

Uvertura v finale petnajstega svetovnega prvenstva v Saitami je bila tekma za sedmo mesto, ki so jo dobili košarkarji Litve. Tako so z izjemo zlate in srebrne medalje že znane vse uvrstitve tega prvenstva. Bron pripada ZDA, četrta je Argentina, peta Francija, šesta Turčija, sedma Litva in osma Nemčija. Od 9. do 16. mesta so se zvrstile reprezentance Slovenije, Italije, Nigerije, Avstralije, Angole, Kitajske, Nove Zelandije ter Srbije in Črne gore, ekipe, ki se niso prebile iz predtekmovalnih skupin, pa so zasedle mesta od 17. do 24. - Libanon, Venezuela, Japonska, Panama, Brazilija, Katar, Senegal in Portoriko.

Nemec Steffen Hammann (levo) v napadu proti Litvancu Dariusu Lavrinoviču
Nemec Steffen Hammann (levo) v napadu proti Litvancu Dariusu Lavrinoviču FOTO: Reuters

Zmaga Litve je povsem zaslužena, saj je vodila od začetka do konca. Najvišjo prednost je imela ob koncu prve četrtine (30:17), zmagovalec pa je bil odločen v zadnjih desetih minutah. Nemci so bili po treh četrtinah igre le štiri točke v zaostanku (58:54), toda v zadnjem delu so potrebovali skoraj osem minut, da so dosegli prvi koš iz igre. Tedaj pa so bili evropski prvaki iz Stockholma 2003 in četrti z olimpijskih iger v Atenah že daleč stran (75:56) na poti do zanesljive zmage.

Dvorana Super Arena, gledalcev 16.000, sodniki: Rush (ZDA), Voreadis (Grčija), Chiti (Argentina)
Litva: Macijauskas 6, D. Lavrinovič 18 (1:2), Gustas 8 (0:1), Songaila 13 (6:8), Kalnietis 2, Kleiza 16 (1:3), K. Lavrinovič 6, Jasaitis 2, Javtokas 6 (0:2)
Nemčija: Okulaja 10 (0:1), Garrett 4, Herber 6, Hamann 1 (1:2), Greene 2, Roller 8 (2:2), Gruenheid 4 (2:4), Femerling 4 (2:2), Nowitzki 18 (8:10), Jagla 5
Prosti meti: Litva 8:16, Nemčija 15:21
Met za dve točki: Litva 27:43, Nemčija 13:31
Met za tri točke: Litva 5:17 (D. Lavrinovič 3, Songaila, Kleiza), Nemčija 7:24 (Roller 2, Herber 2, Okulaja 2, Jagla)
Skoki: Litva 31 (25 + 6), Nemčija 34 (24 + 10)
Osebne napake: Litva 22, Nemčija 16
Pet osebnih: /

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
03. 09. 2006 19.23
mperko1,.. problem je v tem da sem dobil stavo ,..narobe sem se izrazu mislu sem napisat svetovni podprvaki bodo grki,.. padu je dobr dnar,....hvala(())
mperko1@siol.net
03. 09. 2006 16.44
kaj pa zdej pravš "ekonomist"???
vbccbcvbc
03. 09. 2006 14.18
Vse čestitke Špancem za naslov.
doki007@email.si
03. 09. 2006 09.12
svetovni prvaki bodo Grki,.... zadnji odgovor. --ekonomista--