Drugi športi

Verstappen v Mehiki do 16. zmage v sezoni

Ciudad de Mexico, 30. 10. 2023 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, A.M.
Komentarji
3

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Ciudad de Mexicu. Svetovni prvak je slavil že 16. v sezoni, premagal je Britanca Lewisa Hamiltona (Mercedes) in Monačana Charlesa Leclerca (Ferrari).

Max Verstappen
Max Verstappen FOTO: AP

V sobotnih kvalifikacijah je bil sicer najhitrejši Charles Leclerc, v prvi vrsti se mu je pridružil njegov moštveni sotekmovalec, Španec Carlos Sainz, na tretjem mestu pa je dirko začel svetovni prvak Max Verstappen. A start se je razpletel slabo za Ferrarija in še slabše za domačega aduta Sergia Pereza. Mehiški dirkač ekipe Red Bull, ki se z Lewisom Hamiltonom bori za drugo mesto v seštevku sezone, se je po nekaj zavojih prebil ob bok Leclerca in Verstappna, toda ob izhodu iz zavoja ni bilo prostora za vse tri. Mehičana je ob stiku z Leclercom vrglo v zrak in končal je ob stezi, pozneje pa predčasno končal dirko. Tudi Leclerc je imel poškodovan dirkalnik, a je lahko nadaljeval.

Verstappen, ki je v tej sezoni prevladoval na večini dirk in si že precej pred koncem privozil naslov prvaka, prejšnji teden pa v ZDA dosegel tudi jubilejno 50. zmago v karieri, se je izognil temu kaosu in pobegnil naprej na prvem mestu. Vodil je do prvih postankov, potem pa je načrte taktikom v ekipah prekrižal Kevin Magnussen. V 34. krogu je namreč danski dirkač ekipe Haas po težavah z dirkalnikom zapeljal s steze in se zaletel v zaščitno ogrado, avto pa je tudi zagorel. Dirkač se je nepoškodovan rešil, vendar so morali dirko za 20 minut prekiniti, da so popravili zaščito ob stezi.

Max Verstappen in Lewis Hamilton
Max Verstappen in Lewis Hamilton FOTO: AP

Ob novem startu je najbolje potegnil Verstappen, sledila sta Leclerc in Hamilton. V ospredju je Nizozemec spet pobegnil, tako kot ob prvem startu, v boju za drugo mesto pa je Hamilton že po nekaj krogih prišel mimo Leclerca in nato tega mesta do konca ni več spustil iz rok. Leclerc se je tako moral sprijazniti s tretjo stopničko, pod zmagovalnim odrom pa sta ostala Sainz in Britanec Lando Norris z McLarnom.

"Množica navijačev je bila sijajna, hvala vsem. Za mano je izjemna sezona, danes nam je načrte malo prekrižala rdeča zastava, a se je vseeno dobro končalo," je po zmagi za prireditelje dirke povedal Verstappen, ki je tako že 51. v karieri stopil na najvišjo stopničko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

london1982
30. 10. 2023 08.40
-3
joj spet Verstappen. Upam da bo naslednja sezona kaj bolj zanimiva
Eos_5
30. 10. 2023 08.55
+3
Sailer2
30. 10. 2023 15.25
Če je predober za ostale, še bolj so mi pa všeč zapisi "to je zarad RB-ja" 😂 ej pa ne sovražim Hamiltona ane, jaz pravim še vedno da je zdaleč najboljši takoj za Maxom, kompletno gledano!