Pariz 2024

Penko vztraja pri izbiri Pintarjeve pred Žigartovo: Odločitev je popolnoma strokovna

Pariz, 26. 07. 2024 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Selektor slovenske ženske kolesarske reprezentance Gorazd Penko je na četrtkovi novinarski konferenci v Parizu pred začetkom olimpijskih iger ponovil razloge za izbiro Urše Pintar pred državno prvakinjo Urško Žigart za olimpijsko cestno dirko. Penko vztraja, da je odločitev strokovna, in trdi, da gre za načrtovano medijsko gonjo proti njemu.

Nekdanji kolesar, selektor moške reprezentance in idejni oče ženske poklicne ekipe BTC City se je znašel v središču pozornosti, potem ko je v olimpijsko reprezentanco postavil Uršo Pintar pred Urško Žigart, ki je junija osvojila naslova državne prvakinje tako v kronometru kot tudi v cestni dirki. Poleg tega je Žigartova tudi edina slovenska kolesarka med prvimi 100 na svetovni lestvici.

Urška Žigart
Urška Žigart FOTO: Luka Kotnik

Gorazd Penko je za medije pojasnil, da njegova odločitev temelji na dosežkih v celotnem preteklem letu in tudi na posebnostih trase olimpijske cestne dirke.

"Mislim, da je odločitev popolnoma strokovna," je dejal in ocenil, da se je Pintarjeva doslej izkazala za boljšo v sprintih skupine, kar bo po njegovem pomembno v Parizu. "Kadar sta prišli skupaj v cilj, je bila vedno Urša Pintar veliko mest pred Urško Žigart," je zatrdil.

"Jasno je, da bo tu dirka takšna, da v cilj lahko pride cela skupina ali pa recimo skupina v begu petih ali sedmih kolesark, za njimi pa skupina 25 kolesark. In vemo, kdo je močnejši v sprintu," je še pojasnjeval Penko.

Ponovil je, da bi njegovo odločitev spremenila uvrstitev Žigartove med najboljših 15 na kakšni od enodnevnih dirk svetovne serije. "Potem ne bi mogel reči ne. Ampak do zdaj nikoli v svoji karieri ni bila med najboljših 30," je še dejal.

Urška Žigart in Tadej Pogačar
Urška Žigart in Tadej Pogačar FOTO: Luka Kotnik

S svojo odločitvijo je Penko v javnosti dvignil veliko prahu. Nestrinjanje z njo sta na družbenih omrežjih izpostavila tako Žigart kot njen zaročenec Tadej Pogačar, sicer najboljši kolesar sveta. Ta je nato tik pred zdajci odpovedal olimpijski nastop, dejal je, da potrebuje počitek po zgodovinskem dvojčku zmag na Giru in Touru.

Da se ne strinja z odločitvijo, je za medije v preteklih dneh dejal tudi predsednik Kolesarske zveze Slovenije Pavel Marđonović, ob tem pa pojasnil, da na odločitev nima vpliva, niti ne more zamenjati Penka, saj je to v rokah odbora za cestno kolesarstvo.

Predsednik kolesarske zveze Slovenije Pavel Marđonović
Predsednik kolesarske zveze Slovenije Pavel Marđonović FOTO: Damjan Žibert

Na polemiko se je Penko odzval s trditvijo, da gre za naštudiran scenarij, tudi medijski ... "Tu druga stran sploh ni imela nikoli možnosti pojasniti, zakaj je bila 10 oziroma 15 minut zadaj na državnem prvenstvu. Zato ker je bila bolna."

"Ampak jasno mi je, zakaj ni nihče nič vprašal Pintarjeve ali pa mene ali pa kogar koli drugega iz tabora. Tako da Pintarjeva je bila bolna, zato je bila tako slaba na državnem prvenstvu, drugače bi bil rezultat bistveno drugačen," je Penko vztrajal v odgovorih za medije v Parizu.

"Olimpijska proga takšna, kot je, gre bistveno bolj na roko Pintarjevi, kar priznavajo vsi, ki se na kolesarstvo malo bolj spoznajo, kot se sam," je še pristavil selektor.

Kot je še povedal, se njega celotno dogajanje ni toliko dotaknilo. "Verjetno dekleti malo bolj. Na ene to vpliva pozitivno, na druge spet negativno. Jasno, mi, ki smo zraven pri ekipi, želimo zadevo utišati in na ta način pomagati. Ker ljudje smo si različni. Ampak bomo videli, kako bo to vplivalo."

Pred sobotno vožnjo na čas je ob tem ocenil, da je prvi slovenski adut na tej dirki Eugenia Bujak. "Ona je tudi privozila Sloveniji to kvoto (za dve kolesarki, op. STA), kar je uspelo samo 10 državam. In ona se je v pripravah osredotočala na kronometer. Če računamo, da imajo vse velike države po dve dobri kolesarki v vožnji na čas, ob dobrem nastopu merimo okoli 15. mesta. Kar bo višje od tega, bo razlog za veselje."

Najboljša cestna kolesarka Eugenia Bujak
Najboljša cestna kolesarka Eugenia Bujak FOTO: Damjan Žibert

Tudi za cestno dirko pravi, da bi proga znala ustrezati Bujakovi, katere cilj je izboljšati uvrstitev z iger v Tokiu 2020, za Pintarjevo pa je cilj uvrstitev v prvo polovico nastopajočih. Ob tem je dejal, da Slovenki ne sodita v širši krog favoritinj, kar pomeni, da ne bo toliko pozornosti na njiju, to pa bi lahko bila tudi voda na mlin slovenskih kolesark.

Pintar si 158 kilometrov dolgo cestno dirko želi končati v prvi skupini. "OI so sanje vsakega vrhunskega športnika, a zame osebno cilj ni le to, da rečem, da sem bila na igrah, ampak sem na igre prišla, da nekaj pokažem. Želim si nekega rezultata, bo pa dirka kar dolga, zato se lahko zgodi karkoli," je povedala novinarjem.

"V zadnjih tednih sem se uspela maksimalno dobro pripraviti in tudi dvigniti pripravljenost," je 38-letnica povedala o svoji pripravljenosti. Pintar se bo osredotočila na nastop na cestni dirki, 4. avgusta, medtem ko jo olimpijski krst čaka v soboto na 32,4 kilometra dolgem kronometru, na katerega se bo podala kot prva med vsemi kolesarkami. V vožnji na čas so sicer pričakovanja slovenskega tabora za Pintar manjša. Kot je pojasnil Penko, Slovenija v tej disciplini predvsem želi izkoristiti osvojeno kvoto dveh kolesark.

KOMENTARJI (177)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomahawk
01. 08. 2024 10.31
+1
Da so te odločitve totalno nerazumne škoda zgubljat besed, je pa tako da v vsakem športu je selektor glavni in nosi odgovornost za vse. Potrebno ga vprašat po zdravju, ali gre za kake osebne zamere ali razprtije v zvezi ker končno smo dolžni vedet za kaj gre, denar pač vemo od kod je. Od ljudi. To, da se Pogačar sam odloči in sabotira da ne gre zastopat slovenije na OI se mi zdi pa zelo nezrelo. Zastopati državo je čast. Ne zastopa tam Penka niti svoje drage, temveč državo. Tako se je odločil a primerjamo v nogometu so svetovni klubi Real, Barca, Psg, Bayern, City in tu ogromno zvezdnikov a nihče ni večji od kluba. Tako tudi Pogačar ni večji od SLO reprezentance. Bil bi car da je šel, naredil rezultat, verjetno bi zmagal kljub utrujenosti in potem javno spregovoril in zaprl usta marsikomu. Tako pa nimamo od kolesarstva na OI nič čeprav smo velesila.
borjac
29. 07. 2024 15.14
+0
Ma kaj si misli ta vaški selektor Penko, da smo vsi nori. Popolnoma so zafurali stvar Penko, predsednik KZS , predsednik OKS Bobinac ,pa tudi ministrstvo za šport, in sedaj nam nam Slovenskim davkoplačevalcem ta dva super inteligentna osebka Penko in Bobinac prodajata neke pravljice, zaribali ste stvar gospodje, v Olimpijski ekipi Slovenije nimamo nobenega Globalnega zvezdnika , ki bi ga vsi poznali, sponzorski denar se je zmanjšal itd. ...... pazite nisem rekel da nimamo šampionov, imamo Čeha , Gambretovo ...... ampak takih Globalnih zvezdnikov kot sta Pogačar in Dončič pa nimamo, Dončič z košarkaši se ni uvrstil, Pogačarja pa so vrgli ven vaški birokrati Olimpijske elite.
WAUKA
28. 07. 2024 14.22
+2
Kako nas ima tale Penko za norca. 38 let proti 25.........res je čmrlj.
jelow913
27. 07. 2024 16.10
+2
Zakaj za vraga je pomislil, da bo ciljnem šprintu pomislil, da bo v vodilni skupini ???
niktalop
26. 07. 2024 20.28
+2
Odločitev da je strokovna. Možakarju se je zareklo saj je mislil NEstrokovna.
mahar123
26. 07. 2024 20.02
+2
jasno je,da je to osebna odločitev,strokovnost pa je brezveze omenjati,če je cilj biti med prvih 100
murate
26. 07. 2024 19.25
+2
Obema želim varno in uspešno osebno izkušnjo. OI je nepomembno napihovanje in v kolesarstvu sploh pri dekletih rezultat ne pomeni dobesedno nič.Svetovni ali državni prvak sobi pravico do vožnje mauričnega dresa,kaj pa olimpijski prvak...
CDROM
26. 07. 2024 19.21
+7
G. Penko veste, da to kar ste izjavili, da ne drži, da selektorji izbirate kolesarje glede na to kaka je trasa/proga, če je za šprinterje gredo šprinterji, če je za hribolazce pa oni. Skratka same laži in zavajanje. To pa lahko z zagotovostjo trdim in podkrepim svoje izjave, saj prekleto dobro poznam ozadje vseh mahinacij in podlih iger zveze in vseh vpletenih na njej! Še enkrat jasno in glasno ponovim v ozadju na zvezi so zgolj in samo interesi, ker v veliki meri porivate določene kolesarje, kateri so starši bivši kolesarji ali pa s funkcijo v zvezi ali kakem klubu, politično ali intimno s kom povezani! Da celotno zvezo lahko postavimo, da so to zavajajoče in lažne izjave saj imate kolesarje v kategoriji elit in v U23, ki so zelo dobri šprinterji in jih ne peljete na njim pisane dirke. Gredo zgolj tekmovalci s predigre-jem! Skratka tolk ste kratkega dometa v svojih glavah, da se ne zavedate, da delate nepopravljivo škodo vsem tekmovalcem, predvsem za prihodnost tega športa, katero izjemno slabo luč mečete na vse skupaj! Kateri tekmovalec bo v prihodnje sploh videl perspektivo na vse te dogodke, ki smo jim priča in tudi oni sami vidijo kako je vse pokvarjeno in skorumpirano! Draga Urška sprejemljam te že od mlajših mladnik dalje in pupa zlata stran pojdi z dvignjeno glavo gor in tekmuj ter zastopaj drugo državo! Veseli te bodo in tudi nagrade bodo drugje bistveno večje, a kar je najbolj pomembno po rokah te bodo nosili in ti ne ubili sanje!!! Želim ti srečo na tvoji poti kot svojemu otroku in ne se jim pustit!!!!
frenk707
26. 07. 2024 19.12
-6
janševci Urški Žigart delajo medvedjo uslugo,.... sedaj še njo Slovenci ne bodo marali, tako kot ne maramo janševcev, ker jo tako goreče podpirajo in delajo dramo po ne potrebnem.
frenk707
26. 07. 2024 19.10
-8
janševci radi s tujim po koprivah tolčejo, tako tudi mislijo, da bi pogačarjeva osvojila medaljo...... ko jo bo pa Pintar bodo pa rekli, da je bil to splet okoliščin.
Hud Robin
26. 07. 2024 18.47
+3
Zdej pa bo pod drobnogledom tale Pintar.
murate
26. 07. 2024 19.29
Hud brez veze ,vemo da punca ni na ravni elitnih kolesark in vemo na kakšnih watih vozi.Drugo je pa ritem vožnje Zato kolesar ki pride iz kontinental v protour težko razen izjem konkurira takoj najboljšim
Poved
26. 07. 2024 18.43
+1
Treba bo prevzeti odgovornost, če v kolesarstvu ne bo medalje. V tem primeru je nekdo zelo zamočil.
petka5
26. 07. 2024 18.34
-8
Odločitev Penka je zanimivo podprla vrhunska kolesarka Annemiek Van Vlueten. Se zdi, da če ne bi bila Urška pogacarjeva partnerica, sploh nihče ne bi javno razpravljal o tem, če pa bi mediji gotovo Penka podprli
schrodingerScat
26. 07. 2024 19.13
+1
Po priimku sodec nam zeli obilno bero kolajn.
petka5
26. 07. 2024 19.17
-11
Realno tudi če bo zigartova bila namesto katerekoli od izbranih, ne bi prinesla medalje.
MasteRbee
26. 07. 2024 18.21
+0
Slaba bera medalj bo letos. Mogoče bom kakšne finale pogledal.
MasteRbee
26. 07. 2024 18.19
+6
Penko je itak odpenkal. Se ga bo pa ta packa držala do smrti.
misekmali
26. 07. 2024 18.19
+0
Penko je Sloveniji ukradel vsaj 1 medaljo. To imejte v mislih, ko se sklicuje na strokovnost.
frenk707
26. 07. 2024 19.07
-9
Strokovnost je doma v kleti,.... tisti, polni janšistične diareje, ki se raliva naokoli.
petka5
26. 07. 2024 19.18
-10
Nič je ni ukradel... Če jo je kdo ukradel (tvoj izraz ne moj) jo je Tadej, da ne gre je zgolj in samo njegova odlocitev
Oliguma
26. 07. 2024 18.19
+9
Penko in Tof sta za Franjo ok.ostalo pa pusti raje strokovnjakom.
frenk707
27. 07. 2024 12.44
Chaparral
26. 07. 2024 18.18
+4
Koliko nepotrebnega nakladanja, nakladanja, blabla.....
deltex
26. 07. 2024 18.13
+3
Aja, pa če držijo namigovanja, da Penko in Pintar nista samo v kolesarskih odnosih, bi moral pa selektor nemudoma odstopiti...
deltex
26. 07. 2024 18.11
+4
Odločitev ni strokovna, ker na OI ne bo nastopila najvišje uvrščena Slovenka na svetovni lestvici. Pintarjeva je več kot 200 mest za njo .... in če bi šla Urška bi šel tudi Tadej, prvi kolesar sveta...tako kot sta tam Djokovic in Nadal , na primer...
murate
26. 07. 2024 19.36
Deltex na tej trasi ima pogi zelo malo možnosti priti v 5,Je pa res da samo z štartom in vožnjo v skupini bi ponudil ogromno možnosti tratniku ali Mohorič u.dejstvo pa je da rabi telo počitek od stresa ,naporov....Če kdo misli da je Tadej zmagal z levo nogo se zelo moti, fant je moral konkretno garati.