Kolesarstvo

Odziv kolesarske zveze: Želeli bi da nastopita najboljši tekmovalki!

Ljubljana, 09. 07. 2024 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
332

"Kar 90 športnikov in športnic je na seznamu potnikov, ki se bodo za odličja borili v 17 športnih panogah," se glasi zapis Olimpijskega komiteja Slovenije. A na njem denimo ni po vseh merilih najboljše slovenske kolesarke letošnje sezone, Urške Žigart. Selektor Gorazd Penko se je odločil, da je ne uvrsti na seznam, Kolesarska zveza Slovenije želi le, da na OI nastopita najboljši dve.

Kdo bo na olimpijskih igrah v Parizu zastopal slovenske barve? Najštevilčnejša zasedba do sedaj! Zgodovinski trenutek za slovenski šport. Panogo, ki uči, usmerja (tiste, ki to želijo), kaže pot mladim in starim, začetnikom, izkušenim in tistim, ki se spogledujejo s koncem kariere, na seznamu so tudi takšni, ki v športu rešitev ne bodo videli nikoli, pa bi jih morali. Ljudem, ki se znajdejo v brezizhodni situaciji, pogosto slovenska športna zgodba o uspehu 'prižge' luč na koncu tunela. To je šport! Zato so krivice, ki se dogajajo športnikom, (vsaj) neskončno boleče. Zabolijo tistega, ki ostane brez olimpijske vozovnice in sprožijo pomislek. Pomisleke. 

Urška Žigart je državna prvakinja v kronometru in v cestni vožnji ter najboljša slovenska kolesarka na lestvici Mednarodne kolesarske zveze.
Urška Žigart je državna prvakinja v kronometru in v cestni vožnji ter najboljša slovenska kolesarka na lestvici Mednarodne kolesarske zveze. FOTO: Luka Kotnik

Slovenci smo zelo posebni, pogosto od športnikov zahtevamo (pre)več. Uvrstitev na veliko tekmovanje je premalo, čeprav je že to nekaj znanstvenofantastičnega, zahtevamo vsaj drugi krog. Na tekmovanjih, kjer je Slovenija sposobna osvojiti medaljo, naenkrat ni več vseeno, kakšnega leska je. Da ne govorimo o stavkih, da je nekdo zamočil, ker je 'samo drugi na svetu'. Sledijo gostilniške debate, kdo mora iti, kdo si ne zasluži mesta v izbrani vrsti, označevanje za turiste in še kaj ... Priznam, zgodbice, ki me ne zabavajo. Prej žalostijo, sploh tiste o tem, kako je bilo nekoč in da ti, ki delajo danes, 'pojma nimajo'. Danes so stvari zelo drugačne, poznavanje okoliščin je nuja, da bi razumeli, zakaj je danes nekaj tako, kot je, in ne drugače. Ampak so primeri, ki potrebujejo bolj poglobljeno analizo. In so vezani na aktualni trenutek – tistega z začetka teksta. Najštevilčnejša zasedba do sedaj! 

Gorazd Penko, odgovorni za izvedbo Maratona Franja, sicer tudi selektor ženske reprezentance, na seznam potnic na OI ni uvrstil Urške Žigart.
Gorazd Penko, odgovorni za izvedbo Maratona Franja, sicer tudi selektor ženske reprezentance, na seznam potnic na OI ni uvrstil Urške Žigart. FOTO: Damjan Žibert

Moje vprašanje vsem vpletenim – ali tudi najboljša? Odgovor bi morali dobiti z rezultati na olimpijskih igrah, ampak osnovno težavo predstavlja dejstvo, da tam ne bo vseh najboljših slovenskih športnikov. Delno zaradi kvot, določenih od Mednarodnega olimpijskega komiteja, delno zaradi neuspelih kvalifikacij, očitno pa je tudi trenerjem/selektorjem včasih vseeno, ali je na tekmovanju resnično najboljši v danem trenutku ali ne. In tu štejejo rezultati. Gorazd Penko, selektor ženske kolesarske reprezentance, je na seznam potnic uvrstil Eugenio Bujak in Urško Pintar. Ne pa denimo Urške Žigart, ki je pred kratkim slučajno dobro pripravljenost potrdila na tekmi državnega prvenstva, ko je bila najboljša v vožnji na čas in cestni dirki. Torej absolutno najboljša. Zanimivo, Pintarjevo je premagala na cestni dirki za približno 10 minut. Jasno, cestno dirko je izkoristila za pripravo na žensko različico Dirke po Italiji, v letošnji sezoni pa je odpeljala še nekaj izjemno zahtevnih dirk, kot denimo Dirko po Švici. 

Urška Žigart je razočarana, da niso merilo rezultati.
Urška Žigart je razočarana, da niso merilo rezultati. FOTO: Instagram - Urška Žigart

In če rezultati niso merilo, potem ne vem, kaj je? Zagotovo bo kdo rekel: Ne bi delali cirkusa, če ne bi bila zaročenka Tadeja Pogačarja, ampak tu ne gre za to, kdo je čigav, tu gre za rezultate, ki so edino merilo. Urška Žigart je dekle, ki dirka za Jayco AlUla, trenira pod nadzorom vrhunskih strokovnjakov, na vsakem koraku uživa podporo partnerja, najboljšega kolesarja na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI) Pogačarja, dnevno napreduje in je podpisana pod rezultate, ki so jo pripeljali najvišje med vsemi Slovenkami na svetovni jakostni lestvici (114. mesto).

Tadej Pogačar je razočaran nad odločitvijo stroke.
Tadej Pogačar je razočaran nad odločitvijo stroke. FOTO: Instagram - Tadej Pogačar

Ali resnično obstaja mobilno sporočilo, v katerem je selektor Žigartovo obvestil, da se je že pred dvema letoma odločil, kateri dekleti bosta nastopili na olimpijskih igrah, je ta hip res nepomembno. Zaskrbljujoče pa je, da je Odbor za cestno kolesarstvo pri Kolesarski zvezi Slovenije potrdil njegov izbor in da nekdo pri OKS ne preveri vseh dejstev. Cilj mora biti poslati na igre resnično najboljše, kot mora biti vselej cilj, da v reprezentanci igrajo najboljši v danem trenutku. In na olimpijskih igrah vseh najboljših očitno ne bo. Ker se je pač nekdo tako odločil ...

Agent Urške Žigart se je odzval

"Slovenska kolesarska šola sodi med najboljše na svetu, rezultat pa so številni šampioni kot denimo Tadej (Pogačar), Rogla (Primož Roglič), Matej (Mohorič), Domen (Novak), (Jan) Tratnik, Luka (Mezgec) ... in mladi talenti, kot denimo (Jakob) Omerzel in (Erazem) Valjavec. Vse zasluge za to gredo stroki in letom dobrega dela strokovnjakov, kot so Andrej Hauptman, Gorazd Štangelj in Martin Hvastija. Ampak žal smo včeraj znova razumeli, zakaj žensko kolesarstvo v Sloveniji ni na tej ravni. Urška (Žigart) je ena najboljših športnic, državna prvakinja s cestne dirke in v vožnji na čas. Ampak selektor je ni izbral zaradi kriterijev, ki nimajo veze s športom? Zakaj? Bolje, da vprašate njega, čeprav sem prepričan, da vam bo znal odgovoriti. Žal mi je slovenskih navijačev, saj na olimpijskih igrah ne bodo imeli možnosti navijati za najboljše športnike. Selektor je povzročil škodo kolesarstvu in Olimpijskemu komiteju Slovenije zaradi lastnih interesov. Nesprejemljivo," je na našo prošnjo, kako vidi situacijo, v izjemno pomembnem delu sezone za Žigartovo, odgovoril agent številnih mojstrov vrtenja pedal in največjih športnikov v zgodovini kolesarskega športa, Alex Carerra

Na izbor kolesarjev za OI so se odzvali tudi pri Kolesarski zvezi Slovenije 

Odziv kolesarske zveze objavljamo v celoti:

Vodstvo oz. predsedstvo Kolesarske zveze Slovenije in tudi Olimpijskega komiteja Slovenije nimata vpliva na izbor reprezentanc, ki bosta zastopali Slovenijo na Olimpijskih igrah v Parizu. Izbor reprezentančnih tekmovalk in tekmovalcev je v popolni pristojnosti selektorjev, je pa njihova odgovornost, da izberejo najboljše.

Tekmovalne kvote na OI so omejene. Pri moških imamo na voljo maksimalno kvoto štirih tekmovalcev za cestno dirko in enega tekmovalca za vožnjo na čas, ki pa mora biti potem eden izmed štirih udeležencev na cestni dirki. Pri ženskah imamo kvoto dveh tekmovalk, tako na cestni dirki kot vožnji na čas.

Trenutno poteka Dirka po Franciji, na kateri vsi naši kolesarji, ki tam tekmujejo, igrajo zelo pomembne ali celo ključne vloge in kar nas veseli je, da so vsi v odlični formi. Ker je dirka še dolga in se marsikaj lahko zgodi, v tem trenutku ne moremo vedeti, kakšna bo forma, izčrpanost oz. nasploh stanje kolesarjev. Zato bo moška reprezentanca dokončno potrjena po koncu Dirke po Franciji.

Lahko pa povemo, da sta se Primož in Tadej vožnji na čas na OI odpovedala, saj bo na programu komaj 6 dni po Touru in se na to disciplino ne bosta mogla kvalitetno pripraviti. Poleg tega je proga ravninska, kar jima ne ustreza za doseganje najvišjih mest. Jan, ki je v vožnji na čas na taki trasi odličen, pa se bo lahko pripravljal tudi za to olimpijsko disciplino. Ne glede na dokončen izbor moške reprezentance, ki bo v Parizu zastopala Slovenijo, bomo imeli izjemno močno ekipo in cilj je osvojitev kolajne.

Ženska ekipa, za razliko od moške, v Parizu ne bo najštevilčnejša in pričakovanja glede rezultata so žal nižja. Ogrodje slovenske reprezentance sestavljajo načeloma samo štiri kolesarke: Eugenija Bujak, Špela Kern, Urša Pintar in Urška Žigart, ki trenutno dirka na Dirki po Italiji. Od teh bosta na OI lahko nastopile samo dve. Na Kolesarski zvezi zagotovo želimo, da bi Slovenijo na olimpijskih igrah zastopali trenutno naši najboljši tekmovalki, je pa končna odločitev na strani selektorja."

 

KOMENTARJI (332)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rob3rt
13. 07. 2024 10.06
+1
Najbolj pametno bi bilo, da nobene ne pošljejo v Pariz, pa Penkota tudi ne.
bojst
10. 07. 2024 09.37
+9
Penku so verjetno od vročine vse svečke pregorele pa mu..... Ne deluje več. To je zavestno tlacenje najboljše navzdol. Tak človek na takem položaju nima več kaj iskat
aple2014
10. 07. 2024 08.03
+13
Pintarji so segli v žep za svojo hčerko... zdaj pa naj Penko pove kolk je cena za nastop,da vidimo kolk lahko svojemu otroku privoščim
Narkodefinkica
09. 07. 2024 21.17
+18
Malo se svita kaj se je dogajalo med smučarkami za časa Vogrinca enaka zgodba..??
nikagaja
09. 07. 2024 21.13
+15
taksen selektor zna biti vsak bedak.
WAYNE.ROO
09. 07. 2024 21.03
+15
Naj raje popravi še predno bodo OI in se bosta naši dve obrukali.
Švejk 123
09. 07. 2024 21.02
+2
Slovenija je s kuštravcem na čelu na vseh nivojih globoko v brezno iz katerega bomo težko spet pogledali v beli svet!
petka5
09. 07. 2024 20.47
-4
Dej o sodit po merilih, če so merila izpolnjena je odločitev krivična in mora nastopiti... Koliko je pa ob tem razburjen Pogačar ali ne, pa pri tem nima veze, ker njegove intime z Zigartovo nimamo tukaj kaj mešati. In tudi nobene druge se ne sme. Pogačar je tukaj tekmovalec in nima veze koliko je on razburjen ali ne. Ko bo pa selektor bo pa imel on besedo. Tako dA mi sploh ni jasno zakaj se njega v to zgodbo vpleta. Če ji je narejena krivica je prav da se popravi, in omenjanje Pogačarja tukJ nima veze.
Šestka6
09. 07. 2024 20.57
+6
ja pa kje si ti petka smetka? Veš te prov pogrešamo ko se komentira tdf. Si bila na dopustu ali kaj?
poper00
09. 07. 2024 21.07
+14
Pogačar je rekel kaj si misli in to je njegova stvar in pravica.Prav tako bi lahko rekel ,da ne bo tekmoval za reprezentanco.Ne vem kaj ti je Pogačar naredil ampak si malo bolna.
Narkodefinkica
09. 07. 2024 21.16
+3
To če je Dražgoški partizan izbral svojo ljubico pač ne spada med profesionalni odnos. Zato mora pobrati šila in kopita.
Dr.Rugelj
09. 07. 2024 20.35
+10
Urška mu ni dala ležat in evo ,...
Miran1960
09. 07. 2024 20.34
+6
Sej je v vseh športnih panogah podobno, če nisi od ta prave sorte, te ni.
Monster_cat
09. 07. 2024 20.25
+0
Konckoncev pa...al gre al pa ne....v vsakem primeru neu blestec rezultat...ce smo realni
mahar123
09. 07. 2024 20.32
+5
tle gre za čast in izpolnitev otroških sanj
Podlesničar
09. 07. 2024 20.22
-17
Dokler se ni Pogi oglasil ,je bila to precej nepomembna novica, ker se take odločitve sprejemajo dosti prej in je bilo že pred DP jasno kdo bo šel na OI... Zdaj so pa kolesarski znalci to kost pobrali, kot, da se žigartovi godi huda krivica... sami iz sebe delate norca. Pa veselo komentiranje še naprej 😂
mahar123
09. 07. 2024 20.34
+15
Pogačar je bil še preveč vljuden in prav je da svetovna javnost vidi te svinjarije
poper00
09. 07. 2024 20.35
+11
Ja ti si edini pameten.Po nadutosti si kot Penko.
WAYNE.ROO
09. 07. 2024 21.01
+5
Me zanima če bi bil ti tudi tiho ko bi se tvojemu domačemu zgodila krivica. Še glasnejši bi bil od teh ki jim je kompas skenslav dopust.
sseebbaa
09. 07. 2024 20.11
+16
Penkota odnest z položaja in ga nikoli več ne spustit h koritu da se napaja
slovenka62
09. 07. 2024 20.11
-1
Neurejena država na vseh področjih tudi v športu.To je to.Sramota.Čisto levaško razmišljanje ni treba nič delat saj bom po vezah prišel noter.
oježeš
09. 07. 2024 20.52
+1
Še čudno, da nisi zapisala, da sta Golob in vlada kriva zato, da Urška ne gre na OI.
slovenka62
09. 07. 2024 21.48
-4
Sredinc
09. 07. 2024 20.11
+7
treba je poslat trenutno dve najboljsi! ne pa nekoga ki je na vrhu in ni trenutno najbolsi. simple as that
JJ11
09. 07. 2024 20.08
+17
To je skoraj kot, da bi Kristjanu Čehu rekli...sorry, si najboljši ampak žal ne
Podlesničar
09. 07. 2024 20.16
-12
Tommy Shelby
09. 07. 2024 20.05
+8
isto k pr košarki, ne spomnim se kdaj smo bili tako slabi
patogen
09. 07. 2024 20.05
+10
Penko utemeljuje državno prvenstvo s tem, da je Pintarjeva imela vročino, pa je vseeno bila druga z 11 minut zaostanka. Kaj bi bnilo šele brez vročine...
poper00
09. 07. 2024 19.59
+13
Penko ni nikoli v življenju bil pomemben in se sedaj počuti pomembnega tu.Njegovo zagovarjanje zakaj ne bo nastopila Urška pa je idiotsko ,da bolj ne more biti.Belgijci bodo zgleda Eddya Merkcx-a poslali.
MasteRbee
09. 07. 2024 20.06
+8
Očitno mu je k srcu prirasla 38 letna Urška. Tak je to naš profesionalizem
ZIPPO
09. 07. 2024 19.58
+8
Banda kravatarska nešportna!!!