Kolesarstvo

Tadeju sem povedala, da gre za mojo bitko!

Ljubljana, 16. 07. 2024 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
240

Nesojena potnica na olimpijske igre, kolesarka Urška Žigart (Liv AlUla Jayco) je pustila za sabo odločitev selektorja Gorazda Penka. Skrbi jo le, da manever, ki nima povezave s športnimi rezultati, meče temno senco na panogo, ki ima na sončni strani Alp nedvomno velik potencial.

Za vami sta dva vrhunca letošnje sezone, Dirka po Švici in Dirka po Italiji. Slednji je nekaj posebnega, po cilju v L'Aquili, prevoženih 876,7 kilometrih, končnem 12. mestu, ste postali ponosna lastnica naziva najuspešnejše Slovenke vseh časov na ženski različici Gira?

"V prvi vrsti bi želela poudariti, da je bil cilj uživati na tej znameniti ženski dirki, ob tem pa po najboljših močeh pomagati Mavi (kapetanka Mavi Garcia). Cilj je bil od začetka tudi bela majica z Ello (Wyllie), vloga pomočnice pa mi je povsem ustrezala. En dan so me celo ustavili, s ciljem, da sem klubski kolegici pomagala do cilja. Že uvodni dan sem bila zadovoljna z dobro odpeljanim kronometrom, kot pravim pa je bilo moje poslanstvo dostojno opraviti vlogo pomočnice. Ali je bilo dosegljivo še več, kaj bi bilo če bi, tam naredila tako, ali pa tako ... nepomembno. Veseli me, da sem ogromno napredovala, predvsem pa je bilo veliko zadovoljstvo, ko sem svojo vlogo opravila dobro. Bilo je zelo vroče, večino etap, preko 40 stopinj, zato sem neštetokrat prinašala bidone in muzete. Ob vsem tem pa sem seveda izjemno vesela tudi osbnega rezultata na koncu, saj so pred mano le ene najmočnejših punc na svetu. Prav tako na Švici."

Vas je kaj potolkla odločitev selektorja Gorazda Penka, da vas ni uvrstil v ekipo za olimpijske igre, ali vas je vse skupaj le 'podžgalo' in ste šli morda celo preko sebe zaradi krivice? Dogajalo se je ravno v času Gira, enega vrhuncev letošnje sezone za vas. 

"Ne. V bistvu ne. Že nekaj časa sem pričakovala takšno odločitev. Nekaj dni pred Dirko po Švici sem prejela sms, da se je že lani odločil, kaj in kako. Ravno zaradi tega me novica ni pretirano vznemirila. Razumljivo, kot človeka se te takšne stvari dotaknejo, te zaboli. Resnično se ne rabim nikomur posebej dokazovati, saj so rezultati in dosežki dovolj zgovorni."

Urška Žigart (levo) se ni znašla na seznamu potnic za olimpijske igre in, kot poudarja, se je z odločitvijo selektorja  sprijaznila.
Urška Žigart (levo) se ni znašla na seznamu potnic za olimpijske igre in, kot poudarja, se je z odločitvijo selektorja sprijaznila. FOTO: AP

Dejal bi, da so se vas najbolj dotaknila poniževanja, zajeta v obsežni selektorjevi razlagi, bolje rečeno pojasnjevanju, zakaj ne potujete v Pariz? Osebno mi je najbolj ostalo v spominu, da na enodnevni dirki niste bili niti enkrat uvrščeni med trideseterico najboljših.

"Razumem, da je gledal rezultate na enodnevnih dirkah, nekoliko manj pa, da pozna moje naloge. V prvi vrsti sem bila pomočnica, denimo na Alfredu Bindi, ali pa zadolžena za pripravo zaključnega sprinta (lead-out) na Liege – Bastogne – Liege, pa bila na koncu 32.. Rekla bi le, da je selektor iskal kriterij, s katerim bi pokazal, zakaj se je tako odločil. Menim, da žensko kolesarstvo v Sloveniji napreduje, to pa ni način za nadaljnjo rast. Mislim, da sem dokazala, da napredujem kot kolesarka, po drugi strani pa se zavedam, da to vpliva na odločitev nima."

Tudi točkovno gledano naj bi bili krepko za potnicama na OI? Vsaj očitano vam je bilo to.

"Dokler tega nisem zasledila, sem stojično prenašala te zadeve. Potem pa mi ni dalo miru, ko je bilo govora o točkah in sem si vzela 5 minut časa, da preverim podatke. Za lažje razumevanje, vzeli so točke po 52 tednih, torej ob zaključku meseca oktobra. Slovenke smo privozile 19. mesto, skupno osvojile približno 1300 točk, torej smo imeli za cestno dirko zagotovljeni dve mesti. Podroben pregled pa kaže, da sem največ točk med vsemi dosegla sama, 340, povsem blizu je bila Eugenija Bujak. Torej ta njegov razlog ne zdrži sprejete odločitve."

Ampak, če odmislite sedaj točke, statistiko ... v moški konkurenci je selektor ekipo določil, a poudaril, da lahko pride v zadnjem hipu do spremembe sestave, saj bo veliko odvisno od trenutne forme kolesarjev. Sploh, ker se odvija Dirka po Francji. Zakaj je v ženski konkurenci drugače, mar ni forma merilo?

"Osebno menim, da je moja forma dobra. Sama sem odločitev poznala, a glede na formo, tudi okolica ni bila povsem prepričana, kaj se bo z mano dogajalo, ali grem v Pariz ali ne. Ko so me poklicali iz Gianta, kjer proizvajajo kolesa Liv, na katerih vozi naša ekipa in se začeli zanimati, kakšen je moj olimpijski status, saj bodo dekletom personalizirali kolesa, sem preverila in dobila sms." 

Športnica iz Slovenske Bistrice je letošnjo sezono pokorila slovensko elito na državnem prvenstvu, tako v vožnji na čas, kot na cestni dirki.
Športnica iz Slovenske Bistrice je letošnjo sezono pokorila slovensko elito na državnem prvenstvu, tako v vožnji na čas, kot na cestni dirki. FOTO: Luka Kotnik

Ampak če sem prav razumel vaš čustveni odziv na družbenih omrežjih. Četudi bi danes prišlo do spremembe pri sestavi ekipe, na OI ne bi želeli, ker citiram: "Ne želite nastopati v ekipi, kjer niste dobrodošli?"

"Na družbenih omrežjih sem izrazila nestrinjanje. Ampak s situacijo sem se hitro sprijaznila. Moj namen ni bila drama. Nikoli. In je ne vidim. Verjamem, da imajo vse športne panoge svoje težave, te pogosto nastopijo ravno pri imenovanju ekip oz. kandidatov za nastop na tekmovanju, kot so olimpijske igre. Ampak jasno je, če si v športu, kjer te nočejo zraven, je delati na silo, nekaj najmanj primernega. Brez dvoma pa bom ali doma ali pa v Parizu za ograjo, glasno spodbujala vsakogar od Slovencev."

To, da se bo odzval zaročenec, ste verjetno vedeli takoj po vaši objavi?

"Nisem mu dovolila. Sploh, ker vem, da ima ekipo, ki skrbi za vse povezano z družbenimi omrežji, kar ne pomeni, da mu omejujejo objave. Takoj, ko me je kontaktiral, da bo nekaj objavil, sem rekla ne. Poudarila, da gre za mojo bitko, njegov odgovor pa je bil: "Za koga pa se bom boril, če ne zate!" Enako, kot jaz je bil razočaran nad razpletom situacije."

Ta situacija vas bo brez dvoma naredila še močnejšo, še bolj odločno, da v prihodnje dajete še več od sebe. Ampak, če se umakneva nekoliko od kolesarstva, kdaj greste na poletni oddih?

"Ravno sem prispela z Gira, potrebno je malo urediti okolico bivališča, saj sva oba že dolgo z doma. V naslednjih dneh bom zanesljivo prišla na Tour. Pogledat etape na domače klance in na cilj kronometra v Nico. Do cilja je še daleč, Tadej pa skupaj z ekipo dobro ve, da jih čaka še veliko dela."

Veselje zaročenca je partnerka izkoristila za zbadljivko, na katero so se odzvali številni kolesarski kolegi.
Veselje zaročenca je partnerka izkoristila za zbadljivko, na katero so se odzvali številni kolesarski kolegi. FOTO: AP

No, vsekakor ga delo čaka tudi, ko bo vsega konec. Kaj natančno je s tistimi 'rokicami in preprogo'? Na vaš komentar njegove fotografije po 14. etapi so se odzvali številni?

"Šlo je zgolj za šalo. Vsi lahko opazijo, da je malo bolj suh. Ob prečkanju ciljne črte pa je vse skupaj proslavil tako, da sem ga zbodla. Doma imava, rekla bi kakšne 4 krat 3 metre veliko preprogo na terasi. In že pred časom smo jo zvili, ampak še vedno je na terasi. In jo bo potrebno počasi odnesti do smeti oz. na deponijo. Ampak po mojem komentarju so se hitro odzvali nekateri njegovi kolesarski kolegi, tako, da mislim, da bo imel pomočnike in se je že izognil nalogi.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (240)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bigbadjohn
20. 07. 2024 14.49
+3
Penko kot literarni junak mojster Dideldač iz Butalcev: "I, če ne znam, bom pa druge učil!"
Sportsman74
20. 07. 2024 14.24
+3
Penko se je odličil že pred dvemi leti katera bo šla na OI😀😆😆Zakaj imamo državna prvenstva? Kaj to pomeni če si državni prvak?Dobro da svoje mame in žene ni dal v ekipo, ker sta najboljši ženski v njegovem življenju...bolano razmišljanje😀👎🏾👎🏾👎🏾
frenk707
17. 07. 2024 12.33
-6
janševci,... pustite kolesarstvo pri miru, na kolesu izgledate kot krava s sedlom. mi je žal, ampak....
Sportsman74
20. 07. 2024 14.11
+1
Golobovci, kaj niste vi kolesarili, torej ste vi krave na kolesu...tako kot tvoj golobček tudi ti nimaš pojma o ničemer...zato govorite vse povprek in žalite-lažete...
Dildoslav
17. 07. 2024 11.10
-8
Kaj pa hoce zdaj? Obe, ki sta izbrani sta visje rangirani pri kolesarski zvezi, predvsem pa imata iz dirk vec tock. Ona je pac od pogija zenska.
poper00
18. 07. 2024 12.55
+4
Ne nimata več toč iz dirk kar bi vedel ,če bi prebral članek.In ja je najboljša Slovenska kolesarka.
Sportsman74
20. 07. 2024 14.14
Kaj pa zdaj ti hočeš?prvo spremljaj kolesarstvo in boš malo več vedel o čem je govora. Aja, katera je drzavna prvakinja v kronometru in na cesti?? Ti pomagam? Urša Žigart in katera s tem rezultatom ne gre na OI, žalostno.
Svoboden Miki
17. 07. 2024 10.53
-9
Ajoj itak ona nosi hlače pri Pogiju.Itak da je hotla publiciteto zato je tudi taka drama.Na OI bi sla pa itak samo afne guncat s Pogijem.Bo vsaj dirkal lahko v miru,ce bo doma ostala.
Oliguma
17. 07. 2024 08.56
-11
Tale mala da Ppgačarju tinte piti..že na bogled in po izjavah..sodeč gre za težak karakter.
Natorinkica
17. 07. 2024 08.11
+8
Dejstvo je, da v ženskem kolesarstvu odločajo posteljne aktivnosti in partizanščina, to je to.
Natorinkica
17. 07. 2024 08.12
+13
Ko slišim za maraton Franja, ta kup desk me srat prtisne.
Podlesničar
17. 07. 2024 08.36
-15
Maš prav, če nebi Pogiju nastavla, nebi blo nič od nje.
poper00
18. 07. 2024 12.56
+4
Uporabnik1805011
16. 07. 2024 21.58
-19
Nikoli skor ne komentiram, sedaj pa bom... Pa ka mislite ka bo naredila na olimpijskih igrah ki se začnejo čez dober teden,... Ona pa sedaj vozi giro de Italia, brez priprav brez koncepta, itd... Samo medijska pozornost, kak bo rezultat na OI na enodnevni dirki, 45 mesto, isto kot ostale dve predstavnice, samo medijska pozornost in iskazovanje egota...
Sportsman74
20. 07. 2024 14.18
+1
Aja, kaj res? Kaj bojo naredili ostali kolesarji ki sedaj vozijo Tour in grejo na OI?? Saj je vseeno katero mesto zasede, morala bit ut ker je najboljša in to je dokazala na državnem prvenstvu. Če to ne šteje potem pa nevem zakaj sploh imamo državna prvenstva. Ona pa res rabi medijsko pozornost😀😀😀
Groucho Marx
16. 07. 2024 21.47
+25
Lewaci, petkovi kolesarji, se imajo naenkrat za poznavalce športnega kolesarjenja. 😅🤣😅🤣
DasaizDalasa
16. 07. 2024 20.56
+23
Tukaj opažam vmes specialiste ki se res spoznajo. Franci ali Frenk …? Mislim specialisti za kozlarije klatit.
Limona.
16. 07. 2024 20.32
+4
Sam se spoznam ma doping in na pedala od kolesa.
Pa kaj
16. 07. 2024 20.20
-18
Kako nabijanje...ce nebi bilo pogacarja, 99.7% sploh nebi vedelo, da ta urska fura kolo..in podobnih zgodb, glede neuvrstitve je na tone..
poper00
16. 07. 2024 20.31
+28
Kaj ima sedaj pogačar s tem.Je najboljša Slovenska kolesarka in bi morala iti na olimpijske igre pa Pogačar gor ali Pogačar dol.
Sportsman74
20. 07. 2024 14.21
Recimo ti in tebi podobni res nebi vedli, ker kolesarstva ne spremljate...kayč selektorji😀👎🏾
franc1972slo
16. 07. 2024 19.25
-25
Ali obstaja kakšna možnost, da podelimo državljanstvo ženi Jonasa Vingegaarda in tako dobimo vsaj en delček njega v Slovenijo?
Groucho Marx
16. 07. 2024 18.42
+22
Podrtija na Litijski ni več nevarna, saj je z nje odpadel že ves omet. Čakalne vrste v zdravstvu niso nič daljše, le čakajoči so v njih bolj nagneteni. 13000 neuporabnih prenosnikov brez operacijskega sistema se nič ne praši, saj so lepo spravljeni v škatlah.
frenk707
16. 07. 2024 19.02
-26
velika večina Slovencev je srečna, ker se je znebila pacienta na oblasti,... in to je nekaj, kar se ne da izmeriti z denarjem, to je neprecenljivo.
Groucho Marx
16. 07. 2024 18.37
+22
Po novem se znan izrek ne bo več glasil 'krade kot sraka', ampak 'krade kot golob'.
frenk707
16. 07. 2024 19.04
-23
golob še ni sedel zaradi kraje, kriminala,.... pacient je pa že, tako da lahko spremeniš izrek.
Groucho Marx
16. 07. 2024 19.30
+22
frenk707
16. 07. 2024 18.24
-18
janševci,.... nekako ne pašete na kolo,... izgledate kot krava s sedlom.
Groucho Marx
17. 07. 2024 08.59
+5
Petkovi pičiklisti se imate za nekaj več... hudo... 🤣😅🤣😅🤣
frenk707
16. 07. 2024 18.16
-20
Največji delež korupcije in kriminala v Sloveniji, gospodarskega in političnega prispeva sds sekta in janšizem na splošno, sedaj bi radi še v kolesarstvu pridobili primat,..... to se dnevno potrjuje.
Groucho Marx
16. 07. 2024 17.52
+16
Naš frenki bot pogreša čase, ko je vsakodnevno po Ljubljani kolesaril v krogih, se pa zategadelj čuti upravičenega komentirati športno kolesarstvo. 🤣😅🤣
frenk707
16. 07. 2024 18.13
-18
Ne tekmujem proti konjem in ne prepiram se z bedakom, saj konja ne morem premagati niti bedaka prepričati.
Groucho Marx
16. 07. 2024 18.27
+20
Si konj in bedak obenem, tako da ti je dvojna zmaga zagotovljena. Se opravičujem pravim konjem.
frenk707
16. 07. 2024 18.31
-18
Samokritika je sicer lepa človeška lastnost ampak tudi pri tej je treba pokazati skromnost,.... ti bi bil kar oboje?
Natorinkica
16. 07. 2024 17.48
+17
Penko glas rdečih komunistov partizanov v KOLESARSTVU..))
frenk707
16. 07. 2024 19.09
-18
Ne bodite domišljavi, janševci, to bi pa že lahko vedeli, da so vsi še preostali komunisti so v sds sekti in jim poveljuje pacient, v prvi vrsti pri maši, ko že belo gleda , da so podložniki v dilemi ali mu prihaja ali odhaja.
Valkidžija
16. 07. 2024 21.25
+2
Ti si pa plitke glave. Pravih komunistov ni več.
frenk707
16. 07. 2024 17.37
-18
janševci bi tudi v kolesarstvu radi uveljavljali svoja načela, to pa je v glavnem "vse za naše" tako kot je nam prav. Tudi tukaj vam ne uspeva,... luzerji.