Nogomet

Horvat z goli in asistencami trka na Kekova vrata: 'Postal sem bolj konkreten'

Gradec, 19. 02. 2024 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
0

Tomi Horvat je v leto, zaznamovano z evropskim prvenstvom, vstopil v izjemni formi. Pri graškem Sturmu ima eno vodilnih vlog, v tej sezoni je na 28 tekmah sodeloval pri 11 zadetkih. Če bo šlo tako naprej, ga bo med povabljenci na Euro težko spregledal tudi Matjaž Kek. 24-letnik, s katerim smo se pogovarjali po nedeljskem derbiju med Sturmom in dunajskim Rapidom, o tem niti ne želi preveč razmišljati. "On bo odločil, če bo to dovolj," pravi.

Tomi Horvat je med najbolj izstopajočimi posamezniki graškega Sturma, ki skuša prekiniti desetletno prevlado salzburških bikov.
Tomi Horvat je med najbolj izstopajočimi posamezniki graškega Sturma, ki skuša prekiniti desetletno prevlado salzburških bikov. FOTO: Sturm Graz

Napadalno usmerjen vezist je na dobri poti, da izboljša svojo najbolj učinkovito sezono kariere. Za Muro je v sezoni 2021/2022 na 50 tekmah 11-krat zadel in šestkrat asistiral. V aktualni je za graški Sturm odigral skoraj polovico manj tekem (28), a je že pri sedmih golih in štirih podajah. Eno je vknjižil tudi v nedeljo, ko je Sturm z remijem (1:1) zapravil možnost, da se na vrhu prvenstva izenači s serijskim prvakom iz Salzburga. 

V lanski sezoni je na 46 tekmah sodeloval pri 12 golih (pet zadetkov, sedem podaj). Na vprašanje, kaj se je odtlej spremenilo, je odvrnil: "Ne vem. Mogoče sem postal bolj konkreten, saj si res želim sodelovati pri vseh zadetkih. Kaj naj rečem, nekako mi gre in upam, da bo tako tudi naprej." 

Sturm ima po 19 krogih avstrijskega prvenstva dve točki zaostanka za RB Salzburgom, ki lovi še enajsti zaporedni naslov. Prekiniti eno najdaljših vladavin v evropskem nogometu je po besedah Tomija Horvata še dodatna motivacija: "Res bi bilo lepo. Škoda, da nismo tokrat zmagali, da bi bili skupaj na prvem mestu, ampak gremo dalje. Še bodo priložnosti." 

Statistika Tomija Horvata za graški Sturm v tej sezoni.
Statistika Tomija Horvata za graški Sturm v tej sezoni. FOTO: Sofascore.com

Nastopanje na treh frontah? 'Vsak nogometaš si želi, da igra čim več tekem'

V lanski sezoni je s Sturmom osvojil pokalni naslov, potem ko je v finalu v Celovcu ugnal Rapid z Dunaja. Tudi letos je še v igri za to lovoriko, v polfinalu se bo Sturm pomeril s Salzburgom, medtem ko mu dobro kaže tudi v Konferenčni ligi, kjer je na prvi tekmi izločilnih bojev s 4:1 ugnal Slovan iz Bratislave. Horvat je zablestel z dvema asistencama in bil izbran celo za najboljšega nogometaša kroga po izboru Sofascore.

"Da je toliko tekem, je super. Vsak nogometaš si želi, da igra čim več tekem. Komaj čakaš, da pride naslednja. Še toliko boljše pa je, ker je tako napeto in zanimivo, saj veš, da vsaka tekma odloča, zato moraš od sebe vedno dati maksimum," v boju na treh frontah uživa Horvat, ki izgovorov glede utrujenosti ne želi iskati. 

Po pogovorih z navijači sodeč, je Horvat med najbolj priljubljenimi nogometaši črno-belih. Nedvomno je temu botrovalo dejstvo, da gre za zelo hvaležnega nogometaša, ki lahko igra na različnih položajih. Čeprav velja za enega od nosilcev moštva, na igrišču nima standardnega položaja. 

Večino tekem v sistemu 4-1-2-1-2 igra na položaju napadalnega vezista, a ga trener Christian Ilzer pogosto uporablja tudi na desni strani. "Kje igram, niti ni pomembno, samo da sem na sredini in imam veliko žoge," je vsake priložnosti vesel leta 1999 rojen nogometaš. 

"Na začetku je bilo res težko," je o prvih mesecih po selitvi iz Mure v Sturm priznal Horvat.
"Na začetku je bilo res težko," je o prvih mesecih po selitvi iz Mure v Sturm priznal Horvat. FOTO: 24ur.com

Lažje je, ko te tudi v tujini podpirajo družina in prijatelji

Kot otroka Mure ga je v svojo selekcijo U15 zvabil Maribor, a Horvat v Ljudskem vrtu v petih sezonah kaljenja ni dočakal priložnosti v članski konkurenci. Zato se je poleti 2018 vrnil k Muri, kar se je izkazalo za zadetek v polno. Po 158 nastopih, 18 golih in 11 asistencah ter pokalni in prvenstveni lovoriki je pred sezono 2022/2023 lepo napolnil klubsko blagajno. Zanj so pri Sturmu odšteli 550 tisoč evrov. 

"Na začetku je bilo težko. Par mesecev so bili tekme in tudi treningi zares težki. Sčasoma sem prišel v ritem in postajalo je vse lažje. Vedno bolj sem se privajal na ekipo in stil igre," je o uvodnih mesecih v tujini povedal Horvat, ki mu je na roko šlo dejstvo, da je Gradec od slovenske meje oddaljen le dobrih 60 kilometrov: "Da sem tako blizu doma, je velik plus. Vedno me lahko pridejo podpirat družina in prijatelji. To je super." 

Nasploh je podpora, ki jo v lokalnem okolju uživa Sturm, na res visokem nivoju. Domače tekme na Merkur Areni si v povprečju ogleda 13.591 navijačev, kar je največ v zadnjih 25 letih. Tudi nedeljski derbi proti Rapidu je bil hitro razprodan. "Vedno poka po šivih. Skoraj vsako tekmo je stadion poln. Res je lepo igrati pred takšnimi navijači." 

Po tekmi smo pred mikrofon ujeli tudi Horvatovega soigralca Jona Gorenca Stankovića. Pogovor objavimo v prihodnjih dneh.
Po tekmi smo pred mikrofon ujeli tudi Horvatovega soigralca Jona Gorenca Stankovića. Pogovor objavimo v prihodnjih dneh. FOTO: 24ur.com

Svoje bo povedal na igrišču, odloči naj se selektor 

Horvat se lahko za zdaj pohvali s štirimi nastopi v članski reprezentanci. Debitiral je pred dvema letoma na prijateljski tekmi proti Katarju, potem odigral še prijateljski tekmi z Romunijo in Črno goro, nazadnje pa osem minut dobil v začetku kvalifikacij za Euro proti San Marinu. Odtlej novega vpoklica od Matjaža Keka ni dobil. 

Če bo v zaključku sezone še naprej tako učinkovit in bo Sturmu znova pomagal oplemenititi klubske vitrine – morda celo s tako želenim državnim naslovom – ga bo slovenski selektor pred potjo v Nemčijo težko spregledal. Sam pa, v zanj tipičnem slogu, pravi, da razmišlja le o stvareh, na katere ima neposredni vpliv: "Vsako tekmo dam svoj maksimum. Če bo to dovolj, pa bo odločil selektor." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.