Šport

Hincapieju etapa, Armstrong povečal prednost

Pariz, 17. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriški kolesar George Hincapie je zmagovalec 15. etape dirke po Franciji od Lezat-sur-Leza do Saint-Larx-Soulana.

George Hincapie vozi za enako moštvo kot vodilni v skupnem seštevku Lance Armstrong (Foto: Reuters)
George Hincapie vozi za enako moštvo kot vodilni v skupnem seštevku Lance Armstrong (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

15. etapo dirke po Franciji v skupni dolžini 205,5 kilometra je dobil ameriški kolesar Discovery Channela George Hincapie. Na drugi etapi v pirenejskem gorovju je drugo mesto osvojil Španec Oscar Pereiro (Phonak), tretje pa Italijan Pietro Caucchioli (Credit Agricole).

Američan Lance Armstrong (Discovery Channel) je z zaostankom nekaj več kot petih minut osvojil sedmo mesto, a je v skupnem seštevku še povečal prednost pred najbližjimi zasledovalci, ki niso bili povsem v ospredju. Edini slovenski predstavnik Gorazd Štangelj (Lampre) je bil tokrat 119. (+44:10), skupno je 83. (+2:06,29).

Kavboj trdno na vrhu

Prestol Američana Lanca Armstronga je tudi po "kraljevski etapi" 92. ponovitve francoske pentlje trdno v lasti kavboja. Tudi ostri napadi, ki so se tokrat preko štirih vzponov prve kategorije kar vrstili, Armstrongu niso preprečili dobre predstave, saj se je Američan v svojem značilnem slogu s strogim nepremičnim pogledom v prazno vseskozi držal tistih, ki bi ga lahko v skupni razvrstitvi ogrozili. Armstrong je tako nadziral Italijana Ivana Bassa (+2:46), ki je po tokratni slabši predstavi Danca Michaela Rasmussena zdaj kot drugouvrščeni najtesnejši konkurent 33-letnemu rekorderju po številu zmag na najtežji dirki na svetu.

Armstrong čaka na start na 15. etapi
Armstrong čaka na start na 15. etapi FOTO: Reuters

Četica ubežnikov si je pred glavnino nabrala že 19 minut naskoka, od štirinajstih, ki so se v pobeg spustili, pa je na vznožje zadnjega vzpona prišlo šest kolesarjev, ki so med sabo odločili o zmagovalcu. Vsekakor je dan pripadel Armstrongovemu rojaku Georgeju Hincapieju, ki se je med šestimi ubežniki na koncu najbolje znašel in si prikolesaril prvo etapno zmago na francoski dirki. Hincapie je s to zmago postal prvi Američan po Armstrongu in letu 1999, ki je zmagal na eni od etap francoske dirke.

"Ne morem verjeti. Šele zdaj vse prihaja za mano. Ne morem verjeti, da sem lahko zmagal na tej izredno težki etapi. Presrečen sem," je dejal Hincapie. Armstrong je bil po današnji etapi prav tako zadovoljen: "To je bilo popolno. Glede na Jana Ullricha sem znova povečal prednost, in Hincapie, s katerim v ekipi kolesarim že 17 let in je bil zraven pri vseh mojih uspehih, je zmagal. Izredno sem zadovoljen."
 
Spomin na Casartellija

V nedeljo je karavana po 89 kilometrih na spustu s prelaza Portet d'Aspet kolesarila tudi mimo mesta, kjer se je pred desetimi leti smrtno ponesrečil Armstrongov moštveni kolega Fabio Casartelli. Veliko tekmovalcev je zato na svojih zapestjih na današnji etapi nosilo spominske zapestnice z napisom "Fabio". V ponedeljek, ko bodo imeli kolesarji po letošnji najtežji etapi na francoski pentlji prost dan, bo na omenjenem mestu tudi žalna slovesnost, ki se je bo udeležil tudi Armstrong, nato pa v nadaljevanju tedna kolesarje čaka še nekaj ravninskih preizkušenj in vožnja na čas, čemur bo sledila še vožnja v cilj po Elizejskih poljanah.

___________________________________________________

Izidi:

1. George Hincapie (ZDA/Discovery Channel) 6:06:38
2. Oscar Pereiro Sio (Špa/Phonak) + 0:06
3. Pietro Caucchioli (Ita/Credit Agricole) 0:38
4. Michael Boogerd (Niz/Rabobank) 0:57
5. Laurent Brochard (Fra/Bouygues Telecom) 2:19
6. Ivan Basso (Ita/CSC) 5:04
7. Lance Armstrong (ZDA/Discovery Channel)
8. Oscar Sevilla (Špa/T-Mobile) 6:28
9. Jan Ullrich (Nem/T-Mobile)
10. Michael Rasmussen (Dan/Rabobank) 6:32
...
119.Gorazd Štangelj (Slo/Lampre) 44:10

Skupno:

1. Lance Armstrong (ZDA/Discovery Channel) 62:09:59
2. Ivan Basso (Ita/CSC) + 2:46
3. Michael Rasmussen (Dan/Rabobank) 3:09
4. Jan Ullrich (Ger/T-Mobile) 5:58
5. Francisco Mancebo (Špa/Illes Balears) 6:31
6. Levi Leipheimer (ZDA/Gerolsteiner) 7:35
7. Floyd Landis (ZDA/Phonak) 9:33
8. Aleksander Vinokurov (Kaz/T-Mobile) 9:38
9. Christophe Moreau (Fra/Credit Agricole) 11:47
10. Andreas Kloeden (Nem/T-Mobile) 12:01
...
83. Gorazd Štangelj (Slo/Lampre) 2:06:29