Maraton

Ljubljanski maraton se vrača v stare tirnice

Ljubljana, 16. 09. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po težkem obdobju pandemije, pa tudi lanski prireditvi, ki je sovpadala z državnozborskimi volitvami, bo letošnji 27. Volkswagen Ljubljanski maraton spet potekal brez omejitev. Glavna novost je selitev štarta na Trg Ajdovščina, cilj za vse teke ostaja Kongresni trg. Slovenski tekaški praznik pa je Svetovna atletska zveza odlikovala z zlatim znakom in ga tako ob bok postavila 37 najuglednejšim maratonskim tekom na svetu.

Če ste med tistimi, ki še oklevate z udeležbo na 27. Volkswagen Ljubljanskem maratonu in se doslej niste posebej pripravljali, je bolje, da izberete najkrajšo razdaljo. Na 10-kilometrskem teku lahko izkusite vse, kar takšna prireditev lahko ponudi. "Zagotovo je absolutno prepozno, da bi vabili tekače, ki se letos želijo udeležiti maratonske preizkušnje, saj ta terja daljši čas priprave, delno velja to tudi za polmaratonsko, medtem ko vsekakor vabljeni na Garmin 10-kilometrski tek, saj tega zmore prav vsak, četudi del poti prehodi," pravi Barbara Železnik, direktorica Timing Ljubljana in glavna organizatorka.

Na 10-kilometrski preizkušnji bo tudi Tim Marovt, ki smo ga Slovenci spoznali kot junaka, ki je premagal invalidnost. "Tim Marovt bo s skupino svojih podpornikov večino razdalje prehodil."

Spremembe tras na 21 in 42 kilometrov

Zaradi spremembe štarta sta se spremenili trasi tekov 42 in 21 v delu Rožne doline, "v celoti pa smo letos spremenili traso Garmin teka 10 km, ki v prvem delu poteka po Slovenski in Dunajski cesti, zavije na Topniško in Linhartovo, potem pa se priključi trasi maratona ter po strogem centru Ljubljane teče v cilj. V letošnjem letu bodo prihodi v cilj še bolj sočasni kot pretekla leta, kar zna biti atraktivno tudi za gledalce," dodaja Barbara Železnik. 

Ljubljanski maraton
Ljubljanski maraton FOTO: Damijan Žibert

Namen novega štartnega prostora je tekačem zagotoviti lažji dostop do štartnih prekatov in samega štarta, gledalcem pa boljše možnosti za ogled najbolj energičnega štarta, ki mu bodo ritem tudi letos narekovali The Stroj Machine.

Zemljevid VW 27. Ljubljanskega maratona
Zemljevid VW 27. Ljubljanskega maratona FOTO: Timing Ljubljana

Za tekače, ki že več let sodelujejo na VW Ljubljanskem maratonu, je že skoraj samoumevno, da jih na startu in ob trasi poleg množice navijačev spodbujajo tudi pihalne godbe in različne glasbene skupine. Tako tudi letos ob progo vabijo različne glasbene skupine, orkestre in pihalne godbe, ki se želijo predstaviti tekačem in drugi publiki.

Prijavljenih več kot lani

Dober mesec pred prireditvijo organizatorji že beležijo več prijavljenih kot lani ob koncu prijavnega roka, kar je dober obet. Sicer bodo med največjimi "zvezdniki" tudi letos tekači iz Etiopije, Kenije, Maroka in Eritreje. "Seveda pa nismo pozabili niti na najboljše slovenske tekače. K najboljšim atletom smo letos pridružili tudi nekaj najboljših slovenskih rekreativnih tekačev in mlade perspektivne atlete na različnih razdaljah," dodaja Železnikova.

24. Ljubljanski maraton
24. Ljubljanski maraton FOTO: Aljoša Kravanja

V 26 letih so prešteli prek 270.000 tekačev, s čimer se približuje okroglo število, zato organizatorji vneto krepijo aktivnosti, s katerimi želijo nad tekom navduševati različne generacije in nagovarjajo tekače doma ter v tujini, da bi vsem udeležencem pripravili najboljšo tekaško izkušnjo. 

"Res je, prva moja izvedba sega v obdobje pandemije, ko smo se ukvarjali s problemi v zvezi s koronavirusom, lani so bile na sporedu volitve, v letošnjem letu pa smo glede na zmanjšano število tekačev v teku posebno pozornost namenili temu in zelo aktivno že od konca lanskega maratona delamo na tem," dodaja Barbara Železnik, ki je organizacijsko palico od dolgoletnega vodje Ljubljanskega maratona Gojka Zalokarja prevzela ravno v prvem letu pandemije. 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.