Maraton

Tehnologija teka: karbonske ploščice in zračne blazine

Ljubljana, 04. 09. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Še pred nekaj leti so tako tekaški navdušenci kot profesionalci na startu daljših preizkušenj stali v neudobnih copatih, s katerimi so žrtvovali udobje za čim nižjo težo. Bili so ravno toliko oblazinjeni, da jim noge niso odpadle, vse drugo ni bilo pomembno. Danes so se pogoji močno spremenili, v korak s časom pa gre predvsem tehnologija obutve, ki zelo vpliva tako na tekmovalne kot rekreativne rezultate.

12. oktobra 2019 je Eliud Kipchoge dosegel nekaj nedoumljivega. Kenijski tekač je postal prvi človek, ki je pretekel maraton v manj kot dveh urah. To je bil podvig, ki je nekoč veljal za nedosegljivega. Zaradi posebnih pogojev prireditve na Dunaju njegov dosežek ni štel za svetovni rekord, je pa opozoril na napredek tekaške tehnologije. 

Eliud Kipchoge
Eliud Kipchoge FOTO: AP

Po nastopu Kenijca so v tekaških skupnostih zakrožila ugibanja o copatih, v katerih je tekel. Na podlagi patentov družbe Nike so ugotovili, da je nosil prototip športnih copat, ki so vključevali ploščo iz ogljikovih vlaken, skritih v nenavadno visokem podplatu. Fotografije so pokazale, da so njegovi prototipni copati vključevali tudi dve zračni blazini pod sprednjim delom stopala.

"V mojih časih so bili tekaški copati copati. Tekli smo v obutvi, ki je bila čim lažja in s tankimi podplati, da je bilo čim manj blaženja in bolj odzivno," opisuje najboljši slovenski maratonec in državni rekorder Roman Kejžar. "Danes lahko tekači uporabljajo športne copate, ki jih je nosil Kipchoge, ko je maraton pretekel pod dvema urama. V sredici ima vstavljeni karbonski ploščici, kar omogoča boljši odriv in prihranek nekaj odstotkov moči pri vsakem odrivu. Mednarodna atletska zveza na to sploh ni bila pripravljena, saj je to neke vrste tehnološki doping." 

Roman Kejžar
Roman Kejžar FOTO: Dare Čekeliš

 Danes domala vsi proizvajalci ponujajo tekaške copate z vgrajenimi karbonskimi ploščami, ki pa seveda imajo nekaj omejitev. "Te tekaške copate so omejili tako, da so omejili višino podplata, če ne, bi šel razvoj predaleč. Tako so dovoljeni za tek na cesti in prepovedani le na atletskih stadionih. Po drugi strani pa zdaj opažamo, da so te plošče vgrajene že tudi v šprinterske copate, in spremljamo, kako se izboljšujejo tudi rezultati. Čeprav smo bili pred leti mnenja, da so športniki že dosegli rezutatski maksimum."

Kakšno obutev v resnici potrebujete?

Tekaški copati se delijo na več kategorij, vključno z nevtralnimi, stabilnimi in tekmovalnimi copati. Nevtralni copati so primerni za tekače z normalnim do visokim lokom stopala, stabilni copati pa so namenjeni tekačem, ki potrebujejo dodatno podporo. "Oprema naj bo odvisna od tekmovalnih ciljev. Za sproščene tekače naj bo obutev čim bolj lahkotna, udobna. Obutev, ki pomaga pri izboljšanju hitrosti, pa je po mojem mnenju primerna za tekače, ki tečejo maraton pod tremi urami," svetuje tekaški trener Urban Praprotnik.

Jasmina in Urban Praprotnik
Jasmina in Urban Praprotnik FOTO: osebni arhiv

Pravilno prileganje je ključnega pomena za udobje in uspešnost. Priporočljivo je, da copate preizkusite v trgovini, kjer vam lahko strokovnjaki pomagajo pri izbiri prave velikosti in širine. Upoštevajte tudi, da se stopala lahko nekoliko povečajo po daljšem teku, zato je dobro, da imate nekaj prostora v predelu prstov. "Pri izbiri tekaških copat naj bodo kupci pozorni, da niso prekratki. Na sprednjem delu morate pustiti dovolj prostora za približno debelino enega palca na roki." 

Nekateri ljudje imajo širša stopala, drugi ožja, zato je pomembno, da izberete copate, ki ustrezajo obliki in fiziologiji stopala. Za stabilnost pa je treba poznati tudi nagib stopala. Prvi je supinacija, drugi je pronacija.

Supinacija

Supinacija je gibanje, pri katerem se stopalo med hojo ali tekom nagne navzven, tako da teža telesa pristane na zunanji strani stopala. To lahko povzroči prekomerno obrabo na zunanji strani podplata copata. Tekači, ki supinirajo, pogosto potrebujejo dodatno oblazinjenje in podporo, da preprečijo morebitne poškodbe, kot so zvini gležnja.

Za tekače, ki supinirajo, so najbolj primerni nevtralni tekaški copati z dodatnim oblazinjenjem, ki zagotavljajo podporo in zmanjšujejo tveganje za poškodbe. Pomembno je tudi, da so copati dovolj fleksibilni, da omogočajo naravno gibanje stopala.

Pronacija

Pronacija je nasprotno gibanje supinacije, pri katerem se stopalo nagne navznoter, tako da teža telesa pristane na notranji strani stopala. To je pogost pojav, ki lahko vodi do različnih težav, kot so bolečine v kolenu, kolku ali hrbtu.

Za tekače, ki pronirajo, so najbolj primerni stabilni ali nadzorni tekaški copati, ki nudijo dodatno podporo na notranji strani stopala. Ti copati imajo običajno tršo sredinsko podporo, ki pomaga pri uravnavanju notranjega nagiba stopala.

Če imate starejšo obutev, preverite obrabo na podplatih. To vam lahko ponudi dodatne namige o vašem tipu gibanja stopala. "Pozorni moramo biti tudi na mravljinčenje v sprednjem delu stopala, kar pomeni, da so copati preozki. Tretji pomemben dejavnik je tako imenovana stabilnost. Pri novih tekaških copatih tekač ne bo opazil obrabe, toda če ima pronacijo stopala, bo podplat hitreje obrabljen, kar pomeni tek z deformirano obutvijo, kar ni najbolje," dodaja Praprotnik.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.