Glasba

Dva zlikovska pogleda na EURO 2024

Ljubljana, 23. 06. 2024 11.00 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
3

Billie Eilish uživa v sanjarjenju.

Aitch, Luciano Baddies

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Eden ni nobeden! Za gledljiv obračun morata biti v polju vsaj dva. Prvi je iz Manchestra, drugi iz Berlina. Vsak izmed njiju prednost daje svojemu. Pa ne nujno svojim nogometnim reprezentancam, pač pa zelo zgovorno svojim FFF – fintam, foram in fantazmam. Anglež se pomenljivo pojavi v dveh dresih – v lokalnem in še v nacionalnem. Nemec mozambiškega rodu zgolj v nacionalnem, pač. Kdo je tu večji patriot? Anglež poveličuje seks, Nemec branilca iz svoje četrti Tonija Rüdigerja. Kdo tu misli resno, mislim, kdo od obeh proslavljenih raperjev tu nogometno misli resno? Sijajen produkcijski zamah temelji na vzorcu, prevzetem iz komada Baianá, to je iz uspešnice angleške drum'n'bass, torej progresivne pop starlete, krasne Nie Archives. Naj Nemci čim prej, in to z najmanj 7 : 0, nabijejo te (že čist' otopele) Angleže.

Ocena: 5

 

Billie Eilish Chihiro

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kako očarljiv song! Čudovito Billie Eilish je v zadnjih letih dokončno zapustila najstniška tečnoba. Tako kot tale napev je tudi večji del njenega novega albuma Hit Me Hard and Soft univerzalno prepričljiv. In obenem pretežno optimističen. Poleg številnih atributov posebej poudarim odličen beat, ki je v osnovi house, po drugi strani pa tej dinamiki kanec priložnostne kislosti doda eksperimentalni zvok (plahega) bobna. Chiriro tako še lažje uspeva ohraniti precej skrivnostnosti. Song za vse priložnosti, sploh pa za poletni bluz oziroma za romantiko v vročini.

Ocena: 5

 

Victoria Monét Alright

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pevka in piska songov iz Atlante je bila do pred kratkim znana le kot avtorica uspešnic za druge izvajalce. Seznam njenih naročnikov je impresiven, saj so na njem tudi Chris Brown, Ariana Grande, Kendrick Lamar, Selena Gomez in celo Nas. Prvi solistični album Jaguar II je glasbenica, in očitno tudi odločna plesalka, predstavila komaj lani. Zategadelj pripovedni napoj malodane lebdečega soul-pop hita Alright niti ne čudi. V bistvu gre za pajčolanast slog, ki ga je že pred desetletjem na sceno prinesla soulu, pa tudi elektroniki predana pevka in avtorica Kelela

Ocena: 3,5

 

Ayra Starr Last Heartbreak Song ft. Giveon

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Teh mehkobic z neizbežnim na-na-na bo, si mislim, počasi že dovolj. A kaže, da trend še ni usahnil. Ayra Starr je še ena iz bazena nigerijskih R&B-afro-pop kresničk. Zadnji zlom srca napeljuje na pevkin maja drugoizdani album, naslovljen kot The Year I Turned 21. Ta ni posebej vpadljiv. Je pa tak vokal v tej pesmi gostujočega Giveona, 29-letnega Kalifornijca, ki počasi, zelo počasi in premišljeno vstopa med R&B-jevsko elito. Tole je očarljivo, a vseeno preveč, preveč predvidljivo. V bistvu mal' dolgcajt.

Ocena: 2,5

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Homer.Simpson
23. 06. 2024 11.30
+7
hojla sončki moji, zgleda, da, ta teden, ni ga obiskau, čale sale, ali pa, vsaj, alfa mikić, pomanknje, pa to, čaw čaw feni moji
osiveli_ritmični_gimnastik
23. 06. 2024 13.21
-5
Blue Dream
24. 06. 2024 14.49
+0