Tujina

Savdijka pred možem pobegnila v Avstralijo, nato pa skrivnostno izginila

Melbourne, 02. 08. 2024 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Lolita je leta 2022 v Avstralijo pribežala pred starejšim moškim, s katerim se je bila kot otrok prisiljena poročiti v Savdski Arabiji. Tako je zbežala pred nasiljem in hudim spolnim suženjstvom, zaradi katerega je večkrat pristala v bolnišnici. Vendar pa je manj kot leto dni po prihodu izginila. Nazadnje jo je videl prijatelj, ki trdi, da je videl, kako jo je iz stanovanja odpeljala skupina Savdijcev v črnem kombiju.

Glede na podatke, ki jih je pridobil BBC, so nekaj čez 30 let staro Lolito maja 2023 z letalom iz Melbourna spravili v Kualo Lumpur. Njena odvetnica je prepričana, da so jo od tam prepeljali v Savdsko Arabijo in jo pridržali. Kje točno je, ali je na varnem in ali je sploh še živa, ni znano.  

Še zdaleč pa to ni prvi primer savdske ženske, ki se je po pobegu iz domovine znašla na naslovnicah medijev. Kot pravi njena odvetnica Alison Battisson, ta primer izstopa predvsem zato, ker imajo pričo. 

Veleposlaništvo Savdske Arabije v Canberri teme ni želelo komentirati. Vendar pa je avstralska zvezna policija v izjavi za BBC dejala, da je junija izvedela za domnevno ugrabitev in da je začela izvajati takojšnje preiskave tako v doma kot čez mejo. 

Savdijka
Savdijka FOTO: Shutterstock

Zagovorniki ženskih pravic opozarjajo na naraščajoči trend v Avstraliji, da agenti drugih držav nekaznovano zasledujejo, nadlegujejo ali napadajo izseljence. Vlada je medtem vse oblike tujega vmešavanja razglasila za hudo grožnjo nacionalni varnosti in obljubila, da bo ukrepala. Battissonova in drugi borci za pravice pa se medtem sprašujejo, kako je sploh možno, da je bila ženska, ki je oblastem povedala, da beži pred nasiljem, iz svojega doma ugrabljena sredi belega dne. 

Čeprav se je Lolita, ko je maja 2022 prišla v Melbourne, večinoma držala zase, se je čez čas spoprijateljila s sudanskim beguncem Alijem (v članku je iz varnostnih razlogov uporabljeno nepravo ime), ki je kot migrant brez dokumentov prav tako živel v Savdski Arabiji. Prav on je Lolito povezal z Battissonovo, saj je tudi njemu pomagala pri prošnji za azil.  

Ali prihitel v Lolitino stanovanje, a so arabsko govoreči moški zagrozili tudi njemu

Od takrat je bila odvetnica pogosto v stiku z Lolito. Opisala jo je kot nežno žensko, ki je bila odločena, da bo življenje spet vzela v svoje roke. Maja lansko leto pa se je njuno dopisovanje nenadoma končalo. Battissonova je od Lolite prejela nenavadno sporočilo. "Napisano je bilo v veliko bolj formalnem jeziku, kot ga je uporabljala kadar koli prej, vprašala pa je, kakšen je status njene vize," je povedala za BBC. Vprašanje je bilo zelo nenavadno, saj je odvetnica prepričana, da je Lolita točno vedela, kakšen je status njene vize. Njena prošnja za zaščitni vizum (namenjen ljudem, ki jim grozi preganjanje v domači državi) je bila namreč zavrnjena, vendar sta se z odvetnico na odločitev pritožili. 

"Zdaj verjamem, da so to sporočilo dejansko poslali ljudje, ki so ugrabili Lolito," pravi Battissonova, ki meni, da so želeli ugotoviti, ali ima Lolita stalni vizum, ki bi ji dal pravico do avstralske konzularne pomoči v Savdski Arabiji. Ko se ji Lolita ni oglasila več tednov, nato mesecev, je vedela, da je nekaj zelo narobe. Tudi njenega prijatelja ni uspela priklicati, kar se ji je zdelo nenavadno, saj sta bila v rednih stikih. Ko jo je končno poklical nazaj, so se uresničili njeni najhujši strahovi.  

Povedal ji je, da je bil priča Lolitini ugrabitvi, a da ga je incident tako pretresel, da je v strahu za lastno družino povsem otrpnil in se raje skril. Podrobno je opisal svoj zadnji pogovor z Lolito – šlo je za nori telefonski klic, v katerem je prosila za pomoč, za zaščito pred skupino moških, ki so jo nameravali odpeljati v Savdsko Arabijo. Poslala mu je celo slike torb, za katere je trdila, da so jo prisilili spakirati.

Prihitel je v njeno stanovanje, vendar pa mu je ob prihodu arabsko govoreči moški zagrozil in v grožnji uporabil Alijeve osebne podatke, za katere meni, da bi jih lahko pridobili le s savdskega veleposlaništva v Canberri. Odločil se je, da ji bo pomagal drugače – s prijateljem sta šla na letališče, da bi tam "naredila dramo" in pritegnila pozornost varnostnikov, vendar Lolite na terminalu nista videla.  

"Dobro leto sem potrebovala, da sem potrdila, da so jo res odpeljali," pravi pro-bono odvetnica, ki je od takrat zbirala dokumente, da bi ugotovila, kaj točno se je zgodilo. "Imamo izpiske telefonskih klicev in sporočil, v katerih govori o tem, da je prestrašena. Iz strahu se je tudi preselila," razlaga odvetnica. Nedavno je govorila tudi z Lolitinimi sorodniki, ki pa pravijo, da je v savdskem zaporu ali pa centru za pridržanje. Kje točno se nahaja, tako torej ni jasno, je pa Battissonova prepričana, da prav nikjer v domovini ni varna.

Mohamed bin Salman
Mohamed bin Salman FOTO: AP

Odkar je postal de facto vladar Savdske Arabije leta 2017, si prestolonaslednik Mohamed bin Salman sicer prizadeva modernizirati kraljestvo z rahljanjem različnih omejitev za ženske. Vendar pa vse ženske še vedno potrebujejo moškega skrbnika, ki bi jih lahko odpeljal iz zapora, in v Lolitinem primeru bi ta obveznost padla na moža, od katerega je pobegnila. Že samo to dejstvo bi moralo biti po Battissoninem mnenju dovolj, da avstralske oblasti prepriča, da preprosto ni možno, da bi se v Savdsko Arabijo vrnila prostovoljno.

Primerov izginulih ali mrtvih Savdijk je veliko

Približno v istem času, kot je Lolita prišla v Avstralijo, sta v državi odmevali skrivnostni smrti dveh drugih savdskih žensk. Junija 2022 so v njunem stanovanju Sydneyju odkrili razpadli trupli sester Asre in Amaal Alsehli. O primeru ni veliko znanega, policija pa pravi, da je zelo nenavaden. Preiskava je sicer še v teku, vendar pa naj bi po poročanju tistih, ki so bili z njima v stiku, tudi ti dve ženski, ki sta iz Savdske Arabije prišli leta 2017, živeli v strahu. 

Takšnih in podobnih primerov je še več. Med odmevnejšimi je primer Tale in Rotane Farea, dveh sester, ki so ju leta 2018 našli zvezani skupaj v reki Hudson, potem ko sta v ZDA zaprosili za azil. Še en primer je Dina Ali Lasloom, ki trdi, da so ji strici prestregli pot na letališču v Manili, ko je leta 2017 poskušala pobegniti v Avstralijo.

V zadnjih letih se je oglasilo tudi veliko Avstralcev s kitajsko, iransko, indijsko, kamboško in ruandsko dediščino, ki so poročali o primerih zalezovanja, nadlegovanja ali napadov s strani agentov, za katere so prepričani, da so zaposleni v vladah njihovih domačih držav.

Vodja avstralske obveščevalne službe je dejal, da je trenutno v državi več ljudi tarč vohunjenja in tujega vmešavanja kot kdaj koli prej. Vlada je sicer napovedala reforme, ki naj bi med drugim vključevale vzpostavitev podporne mreže za pomoč skupnostim v diaspori pri prepoznavanju in poročanju o sumljivem vedenju ter stalno delovno skupino za tuje vmešavanje. Kako učinkovite bodo spremembe, se bo videlo šele s časom.

Vendar pa še ni prepozno, da vlada pomaga Loliti, trdi Battissonova. Lahko bi ji izdali vizum in ji pomagali pri vrnitvi v Avstralijo, odločitev pa bi padla na ministra za priseljevanje Tonyja Burka. "Kot država imamo zdaj priložnost zagotoviti, da žrtev nasilja končno spravimo na varno," pravi in dodaja, da si vse ženske zaslužijo živeti v varnem okolju. 

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ŽigaLausegger
29. 08. 2024 19.21
Kako pa jo bodo nasli, ce ne vemo, kako izgleda njen obraz?
kivzfccz
02. 08. 2024 21.46
+2
Eni redkih,ki bodo naredili red. Nika bi jamrala toda potihoma.
Betuul
02. 08. 2024 21.45
+1
Ženske pravice morajo biti podprte v vseh državah na 🌏svetu! Nobenih lokalnih pravic descev po takih ali drugačnih običajih navadah haremov itd!
txoxnxy
02. 08. 2024 21.13
+1
Sedaj ima brke pa brado in turban na glavi .
Ici
02. 08. 2024 20.31
+2
Savdijci so največji prijatelji, poleg Izraela, naše "ljubljene" ZDA. Povej mi s kom se družiš, pa ti povem kdo si.
Betuul
02. 08. 2024 21.47
-1
😇ma sam buh te je ustvaru! A ti pol 🔮znaš v kuglo gledati! Me vidiš! Bolj zgoraj
DasaizDalasa
02. 08. 2024 18.32
+5
Tam ima pujs več pravic kot ženska. Bedno.
martin celin
02. 08. 2024 18.13
+1
A je zamenjala zlato kletko za leseno.
kwa.dugaja
02. 08. 2024 17.26
+7
kot otrok porocila z odraslim moskim pove vse kar moram vedet o neki religiji da lahko z 100% gotovostjo recem, da so bolani do skrajnosti 🤮🤮🤮
Smalcat
02. 08. 2024 17.55
-3
Ici
02. 08. 2024 20.29
+3
A ne?! Nima veze z vero? A res? Ti namenoma zavajaš ali samo provuciraš?
anabanana
02. 08. 2024 16.00
-4
Koga pa to zanima za 2 leti nazaj, bog vam naj pomaga
anabanana
02. 08. 2024 15.58
+1
Leta 2022 dobro jutrooooo🫣
BAJADERA
02. 08. 2024 15.30
-1
LOLITA, pravo ime za muslimanko... svaka čast.
oježeš
02. 08. 2024 15.08
+5
Ali je bil Savdski begunec resnično begunec ali samo potuhnjen agent, bi bilo za razpravljati.
DuhSaSjekirom
02. 08. 2024 14.08
+1
Torej pobegnila je pred nasilnim moskim. Nato s eje zblizala z Alijem, nov moski ki je prihitel na pomoc v stanovanje a so mu zagrozili in nic. Torej kje zenske najdejo te papke? Kot tisti motorist v Indiji ki so mu zensko posiljevali on pa gledal, 2 praske na ksihtu. Standardi za alfa moski so se zadnjih 30 let spremenili, ker je bilo varno. V ospredje so prisli smokljani. Bomo vidli koliko casa se.
VOVK78
02. 08. 2024 14.05
-2
Lepo naj ostanejo kjer so pa Bo Vse uredu…
Podlupo
02. 08. 2024 13.52
+11
Tiste ženske bežijo od tam in od suženjstva...pri nas pa koncertirajo in so glavne
Solatko
02. 08. 2024 13.47
+19
ZAKAJ JE 8 MAREC TIHO SEDAJ? DVOLIČNOST HINAVCEV SE LEPO VIDI!!!!
mmickica
02. 08. 2024 14.29
+15
St. Gallen
02. 08. 2024 15.12
+4
proofreader
02. 08. 2024 13.45
+16
15 vpletenih v napade na WTC je bilo iz Saudove Arabije. Američani pa tja z veseljem prodajajo orožje.
maja005
02. 08. 2024 13.29
+8
Ta novica res zanima povprečnega Slovenca. Nekaj kar se je zgodilo leta 2022-23 v daljni Avstraliji neki ženski iz SA za katero ne vemo, če je sploh obstajala. Mogoče bi rajše napisali kakšno žalostno zgodbo za 10.000 pogrešanih oseb v EU. 24ur? Niso pa vsi naivni 24 ur in razumejo vašo agendo. Lep dan še naprej.
oježeš
02. 08. 2024 15.13
+3
Zelo pomemben je naslov. Nanj se lepimo vsi in potem odpirano zapise. Kako mediji opravljajo svoje delo je pa druga. Velikokrat le pospešijo kriminal in ostale neprijetne dogodke, sami pisci pa so prepričani kako korist delajo ko objavljajo vse neumnosti iz sveta. Ampak, pomembni so kliki, kis e na koncu leta štejejo in te jim dajemo bralci.
esteller
02. 08. 2024 13.27
+12
To je ena od 100. Večina teh žensk se s takšnim življenjem strinja. Zadnje čase harajo po Bosni, prejšnji mesec bili v enem od tamkašnjih hotelov. Ker sem ženska, ki ni pokrita od glave do pete, so mi Arabke namenjale take grde poglede , med seboj pa me več ko očitno ogovarjale, da je bilo meni neprijetno. Tako da ja, vsake toliko se najde kakšna, ki želi zahodnjaški način življenja, večina pa ne. In bi nas kamenjale čisto vse po vrsti.
mmickica
02. 08. 2024 14.33
+0
Point je v tem, da se vsakomur, torej tudi vsaki omogoci zivljenje, kakrsnega ona sama zeli. Ce tiste, ki jih ti opisujes taksno zivljenje zelijo, naj ga imajo, ce si pa katwra zeli ziveti drugace, bi ji to moralo biti dopusceno to splih ne bi smelo biti vprasanje! A razumes zdaj, v cem je poanta?
oježeš
02. 08. 2024 15.18
+6
Naj imajo življenje kot si ga želijo. Naj pa ne v njihovo življenje silijo druge ljudi. V tem je problem. Tudi migranti, ki se selijo v Evropo, pričakujejo, da se bomo Evropejci pokorili njim, ne pa oni, ki so gostje v tujih država, prilagodili nam. Kar je skregano z vsakim razumom. Žalostno je pa, da ljudje na položajih podlegajo tujim zahtevam, namesto da bi od tujcev zahtevali prilagajanje njihovim tradicijam, navadam in življenju. Kdor od tujcev pa želi imeti enake pogoje kod doma, se pa ve kam mora odpotovati.
xxman.y
02. 08. 2024 13.08
+22
Če to ni najbolj primitivna vera človeštva, potem pa res ne vem...dno od dna.