Tujina

Rusi sestrelili štiri ukrajinske drone, Ukrajinci štiri šahede

Moskva, 13. 07. 2024 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
3

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so sestrelili štiri brezpilotnike, ki so jih na rusko ozemlje izstrelile ukrajinske sile. Dva so sestrelili v regiji Rostov ter po enega v obmejnih regijah Belgorod in Kursk. Ukrajinska vojska pa navaja, da so v petek nad regijama Harkov in Doneck sestrelili štiri drone iranske izdelave.

Po napadu ukrajinskega brezpilotnika je zagorelo v skladišču nafte v okrožju Zimljansk. Požar so pogasili, ranjenih ni bilo, je na omrežju Telegram sporočil guverner regije Rostov Vasilij Golubjev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kijev je sporočil, da so v petek zvečer nad regijama Harkov in Doneck sestrelili štiri drone iranske izdelave šahed. "Peti je zapustil ukrajinski zračni prostor v smeri regije Gomel v Belorusiji," je na omrežju Telegram zapisal poveljnik ukrajinskih zračnih sil Mikola Oleščuk.

Po navedbah projekta Hajun, ki spremlja vojaške dejavnosti ruskih in beloruskih sil na ozemlju Belorusije, se je podoben incident zgodil tudi v četrtek, ko naj bi dron tipa šahed letel okoli jedrske elektrarne v Černobilu. Ukrajinska vojska navedb ni potrdila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Belorusija velja za tesno zaveznico Rusije. V Belorusiji so se v ponedeljek začele 11-dnevne skupne vaje kitajske in beloruske vojske v regiji Brest blizu poljske meje.

Varšava preučuje predlog Kijeva za sestrelitev ruskih raket

Poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski je potrdil, da Varšava preučuje predlog, da bi sestrelili ruske rakete, ki letijo proti poljskemu ozemlju, dokler so še v ukrajinskem zračnem prostoru.

Predlog je bil namreč vključen v skupni obrambni sporazum med državama, ki je bil podpisan med obiskom predsednika Volodimirja Zelenskega v Varšavi v začetku tega tedna. Kot je dejal Sikorski, bodo zadevo preučili. 

Po njegovih besedah so namreč nekatere ruske rakete, izstreljene z območja Sankt Peterburga proti ukrajinskem ciljem v bližini zahodnega mesta Lvov, nedaleč od poljske meje, prečkale Belorusijo in za približno 40 sekund vstopile v poljski zračni prostor, preden so se obrnile proti ciljem v Ukrajini, piše BBC. "Smo frontna država in ruske rakete kršijo naš zračni prostor. Predvidevamo, da gre za napako," je poudaril. 

A brez soglasja preostalih članic Nata odločitev ne bo sprejeta. Ključno je mnenje ZDA, je dejal obrambni minister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, vendar so glede tega precej skeptični. 

V luči ruske invazije Poljska dviguje obrambni proračun

"Po deležu (prispevkov) za Nato smo skupaj z Združenimi državami Amerike na prvem mestu očitno zato, ker je čas večnega miru po hladni vojni minil," je dejal Sikorski v petkovem intervjuju za televizijsko mrežo Bloomberg.

Na vprašanje o morebitnem drugem predsedniškemu mandatu Donalda Trumpa je odgovoril, da ohranjajo stike tako z obstoječo ameriško administracijo kot z alternativno. Sikorski je pojasnil, da je javno podprl Trumpov pritisk na zaveznice, da povečajo obrambne izdatke, saj "ko so predhodniki to storili vljudno, ni delovalo".

Na napoved nekdanjega predsednika ZDA, da Nato ne bo branil držav, ki ne prispevajo zahtevanega deleža, se je Sikorski odzval z ugotovitvijo, da "Nato ni lokalno varnostno podjetje".

V petek je predvideno srečanje Sikorskega z nekdanjim Trumpovim svetovalcem za nacionalno varnost Robertom C. O'Brienom, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Stališče O'Briena, ki ga je predstavil v članku za zadnjo številko revije Foreign Affairs, je, da bi "Trump spodbujal Nato k rotaciji kopenskih in zračnih sil na Poljsko s ciljem okrepiti zmožnosti bližje meji z Rusijo in jasno pokazati, da bo zavezništvo branilo celotno ozemlje pred tujo agresijo". Hkrati je dodal, da je nadaljnja ameriška podpora obrambi Evrope "pogojena s tem, da Evropa opravi svoj del nalog – tudi v Ukrajini".