Tujina

Po nesreči v Benetkah: 'Varovalna ograja je bila zasnovana za podeželsko cesto'

Benetke, 04. 10. 2023 20.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tragična nesreča avtobusa v Benetkah, ki je vzela 21 življenj, je v Italiji sprožila burno razpravo. Kritiki pravijo, da je šlo za "napovedano tragedijo", taka nesreča naj bi bila zaradi pomanjkanja naložb v varnostno opremo v cestnem prometu le vprašanje časa. Tožilstvo je medtem ugotovilo, da avtobus pred padcem z nadvoza ni trčil v drugo vozilo. Vzrok nesreče za zdaj zato ostaja neznan, italijanski mediji pa ugibajo, da je voznik zaradi nenadne slabosti izgubil nadzor nad vozilom.

Avtobus na hibridni pogon je bil v torek zvečer na poti iz Benetk v bližnje okrožje Marghera, ko je v Mestrah nenadoma prebil ograjo in zapeljal z nadvoza. Padel je več kot deset metrov v globino, v bližino spodaj ležečih železniških tirov, in ob tem zagorel. V nesreči je umrlo 21 ljudi, še 15 je poškodovanih.

Vodja italijanskega Združenja žrtev prometnih nesreč Domenico Musicco je ocenil, da je šlo za "napovedano tragedijo". "Varovalna ograja je bila zasnovana za podeželsko cesto, medtem ko smo tu potrebovali opremo nove generacije, ki bi lahko preprečila padec avtobusa," je dejal.

Mesto tragične nesreče avtobusa v Benetkah
Mesto tragične nesreče avtobusa v Benetkah FOTO: Profimeda

"Vzdrževanje italijanskih cest je slabo. Premalo se vlaga v varnost v cestnem prometu," je poudaril Musicco in dodal, da je po nekaterih ocenah 30 odstotkov prometnih nesreč v Italiji posledica slabega vzdrževanja cest ter pomanjkanja naložb v varnostno opremo v cestnem prometu.

Beneški tožilec Bruno Cherchi je izključil možnost, da je avtobus pred padcem z nadvoza trčil v drugo vozilo. "Ni znakov zaviranja ali stika z drugimi vozili," je dejal in dodal, da so možnost trka z drugim vozilom izključili tudi očividci. Vzrok nesreče ostaja neznan, italijanski mediji pa ugibajo, da je voznik zaradi nenadne slabosti izgubil nadzor nad vozilom. 

Voznik nesrečnega avtobusa Alberto Rizzoto
Voznik nesrečnega avtobusa Alberto Rizzoto FOTO: Profimeda

Med žrtvami je bila večina mladih, vključno z dojenčkom, 12-letnikom in najstnico, in tujih državljanov. Po dosedanjih podatkih so med žrtvami potniki z italijanskim, ukrajinskim, španskim, nemškim, francoskim in hrvaškim državljanstvom.

Preiskovalci še vedno poskušajo identificirati mrtve, saj številni potniki pri sebi niso imeli dokumentov. Cherchi je forenzikom naročil, naj po potrebi opravijo analize DNK, in izrazil upanje, da bodo vse žrtve identificirali do četrtka. "Naša želja je, da umrle čim prej vrnemo svojcem," je še dejal tožilec. Še vsaj 15 ljudi je bilo poškodovanih, od tega pet huje.

Razbitine avtobusa so že odstranili s kraja nesreče.
Razbitine avtobusa so že odstranili s kraja nesreče. FOTO: AP

Beneški župan Luigi Brugnaro je v mestu razglasil tridnevno žalovanje, pri čemer bodo zastave pred državnimi poslopji spustili na pol droga.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

txoxnxy
04. 10. 2023 21.51
+6
Najprej sožalje vsem. Te ceste in infrastruktura so stare več kot 50 let. Pred leti ko se je podobna nesreča zgodila romarjem pri Avelinu so vsaj 3 leta pritrjevali napol pritrjene ograje sedaj že kar nekaj let lepotno sanirajo mostove ampak nosilne konstrukcije se ne da in samo vprašanje je kdaj se bo ponovila Genova? Preventive ni kot jo ni pri nas in ko se nekaj zgodi so vsi pametni in bi postavili sto omejitev pravega vzroka se pa nihče noče ali ne upa odpravit .