Tujina

Britanska vlada želi brezposelne na delo vrniti z zdravili za hujšanje

London, 15. 10. 2024 13.14 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Združenem kraljestvu bi lahko nekaterim brezposelnim zagotovili zdravila za hujšanje, da bi se lahko vrnili na delovna mesta, hkrati pa naj bi znatno zmanjšali stroške za zdravljenje posledic debelosti in razbremenili zdravstveni sistem. Najprej bodo izvedli testno raziskavo, je napovedal britanski minister za zdravje Wes Streeting.

"Naši vse širši pasovi so tudi veliko breme za naše zdravstvo in povzročajo visoke stroške," je Wes Streeting zapisal v članku za britanski časnik Telegraph, ki je bil objavljen v ponedeljek. Dodal je, da nezdravo prehranjevanje znatno vpliva na življenje Britancev in skrajšuje njihovo pričakovano življenjsko dobo.

Predlagal je, da bi lahko z injekcijami za hujšanje znatno zmanjšali vložek 11 milijard funtov, ki jih britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) vsako leto porabi za zdravljenje posledic debelosti, kar je celo več kot za kajenje. "Dolgoročne koristi teh zdravil za hujšanje bi lahko izjemno prispevale k reševanju težav, povezanih z debelostjo. Številnim ljudem bodo spremenila življenje, pomagala jim bodo pri vrnitvi na delo in razbremenila naš nacionalni zdravstveni sistem," je še zapisal Streeting.

Tablete za hujšanje
Tablete za hujšanje FOTO: Shutterstock

Idejo je podprl tudi premier Keir Starmer. "Predlog, da bi brezposelnim osebam, ki trpijo zaradi debelosti, zagotovili injekcije za hujšanje, bi lahko bil zelo pomemben za naše gospodarstvo in zdravje," je dejal v komentarju za britanski BBC.

Predlog britanske vlade o zagotavljanju zdravil za hujšanje je sledil napovedi obsežne investicije ameriškega podjetja Eli Lilly, največje farmacevtske družbe na svetu, ki s svojim zdravilom proti hujšanju Mounjaro želi na trgu konkurirati danski družbi Novo Nordisk in njenim zdravilom, kot sta Ozempic in Wegovy.

Streeting je dejal, da bo sodelovanje med podjetjem Eli Lilly in britansko vlado vključevalo raziskovanje novih načinov zagotavljanja zdravstvenih storitev in oskrbe za ljudi, ki živijo z debelostjo, ter petletno študijo najsodobnejšega zdravljenja debelosti. Študija bo ocenila spremembe v zaposlitvenem statusu in število dni bolniških odsotnosti v času, ko bodo ljudje jemali zdravilo.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SDS_je_poden
15. 10. 2024 13.53
+0
To bi morali uvesti tudi pri nas, ker je čedalje več ljudi zašpehanih. Gledaš vampaste tipe, komaj hodi, vamp visi preko pasu hlač, on se pa baše s hrano, kot da jutri ne obstaja. Enako ženske, zašpehane, se zapustijo kmalu po rojstvu otroka, šeh visi s povsod, one pa si nase vlečejo pajkice... za bruhat.
zdravkob
15. 10. 2024 13.38
+1
Tile niso več normalni. Niso več A od Angležev. Kakšen projekt, bog pomagaj. Pri čemer so ta zdravila komajda preizkušena. Pa še kaj se ima vlada s tem za ukvarjat, saj gre za povsem medicinski problem med zdravnikom in pacientom. To bodo spet nekaj po zgledu covid cepljenja.