Tujina

Biden zaradi grožnje orkana Milton odpovedal potovanja v tujino

Tampa, 08. 10. 2024 17.59 | Posodobljeno pred 13 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
3

Predsednik ZDA Joe Biden je zaradi bližajočega se orkana Milton odpovedal načrtovani potovanji v Nemčijo in Angolo. Na Floridi, ki še okreva po katastrofalnem orkanu Helene, se medtem pospešeno pripravljajo na prihod novega močnega orkana, ki se pomika prek Mehiškega zaliva in naj bi obalo Floride dosegel v sredo. Biden je prebivalce pozval k evakuaciji.

Joe Biden med izjavo o pripravah na orkan
Joe Biden med izjavo o pripravah na orkan FOTO: AP

Joe Biden je odpovedal potovanji v Nemčijo in Angolo, da bi nadzoroval priprave na orkan Milton, ki se približuje Floridi, so danes sporočili iz Bele hiše.

Predsednik ZDA naj bi sicer v četrtek odpotoval v Nemčijo, kjer bi se sestal z več evropskimi voditelji, konec tedna pa naj bi sodeloval na zasedanju kontaktne skupine za Ukrajino v Ramsteinu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"To bi lahko bilo najhujše neurje, ki je Florido prizadelo v več kot stoletju" je Biden dejal glede orkana Milton na današnji novinarski konferenci v Beli hiši. Ob tem je tamkajšnje prebivalce pozval k takojšnji evakuaciji. "Gre za vprašanje življenja in smrti, in to ni pretiravanje," je poudaril.

Pojasnil je še, da se je za preložitev potovanj v tujino odločil, ker meni, da v tem času ne morem biti zunaj ZDA.

Odhod v času bližajočega se orkana bi za Bidna pomenil resno politično tveganje doma. ZDA namreč do predsedniških volitev loči manj kot mesec dni, republikanski kandidat Donald Trump pa je že ob divjanju orkana Helene konec septembra ostro kritiziral odzive Bidnove vlade na izredne razmere.

Biden je na novinarski konferenci obsodil dezinformacije o prizadevanjih za pomoč ob orkanu, ki jih po njegovih besedah širijo Trump in republikanci pred novembrskimi predsedniškimi volitvami. "Tisti, ki to počnejo, to počnejo zato, da bi škodovali administraciji," je dejal in dodal, da je to "neameriško".

Biden po navedbah tiskovne predstavnice Bele hiše Karine Jean-Pierre še vedno usklajuje odzive na orkan Helene, ki je minuli teden za seboj pustil opustošenje in povzročil več kot 230 smrtnih žrtev po več zveznih državah na jugovzhodu ZDA, vključno s Florido.

Tej se sedaj že približuje nov uničujoč orkan Milton, ki je davi ustvarjal sunke vetra s hitrostjo do 230 kilometrov na uro in bi lahko na zahodni obali Floride povzročil tudi do pet metrov visoke valove, napovedujejo ameriški vremenoslovci.

Nacionalni center za orkane v ZDA je neurje označil za "izjemno nevarno" in ljudi pozval, naj upoštevajo ukaze za evakuacijo. Guverner Floride Ron DeSantis je na današnji tiskovni konferenci dejal, da je "v bistvu ogrožen celoten floridski polotok".

Po vsej zvezni državi potekajo priprave na prihod orkana, med drugim tudi z odstranjevanjem ruševin in drobirja, ki jih je za seboj pustil orkan Helene. Poleg številnih ekip reševalcev in skoraj 400 reševalnih vozil naj bi do prihoda orkana aktivirali tudi okrog 8000 pripadnikov nacionalne garde.

Nacionalna meteorološka služba ZDA je sporočila, da bi bil orkan Milton lahko najhujše neurje v več kot sto letih, ki bo udarilo na območju mesta Tampa v osrednjem delu Floride. Trenutno gre za orkan četrte kategorije, ki naj bi pred prihodom na kopno oslabel, vendar se bo njegova velikost podvojila, navaja CNN. To pomeni, da bo njegove posledice čutiti na veliko večjem območju.

Orkan, ki se je danes pomaknil severno od mehiškega polotoka Yucatan, naj bi kopno na obali Floride po napovedih dosegel v sredo zvečer in ostal precej močan, medtem ko se bo pomikal po državi. Florido naj bi prešel do četrtka zvečer po lokalnem času.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

travc
08. 10. 2024 19.22
+1
Super bi blo da tega odnese orkan.
proofreader
08. 10. 2024 19.14
+1
Vremenar na Ameriški televiziji je kar jokal, ko je napovedoval orkan pete stopnje in hitrost vetra do 250 kilometrov na uro. Rekel je, da če se ne bodo umaknili iz nevarnega območja, bodo zagotovo umrli.
300 let do specialista
08. 10. 2024 18.59
+0
Kam so ga pa povabili???🤣🤣🤣 kakšno nabijanje "pomembnosti", razen, če ni mislil v DSO v Slovenijo?