Tujina

Orkan Helene eden najbolj smrtonosnih, število žrtev naraslo prek 200

Miami, 04. 10. 2024 10.25 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Število smrtnih žrtev orkana Helene je že preseglo 200. Reševalci se še vedno trudijo najti preživele po divjem neurju, ki je konec tedna pustošilo po jugovzhodu ZDA. Najhuje je orkan prizadel Severno Karolino, kjer je bilo tudi največ smrtnih žrtev. Pri deljenju pomoči zdaj aktivno pomagajo tudi zasebniki, nekateri so v ta namen posodili zasebne helikopterje, na težko dostopen teren pa pomoč prevažajo tudi z mulami.

Število smrtnih žrtev v šestih zveznih državah je naraslo na 213. Največ smrtnih žrtev, več kot polovico vseh, ki jih je za sabo pustil orkan Helene, je utrpela Severna Karolina. Helene je bil na tem območju najbolj smrtonosen orkan po Katrini leta 2005, takrat je umrlo več kot 1800 ljudi, orkan pa je opustošil več celotnih skupnosti. 

Po neurju je še vedno pogrešanih več sto ljudi, 780.000 domov pa je bilo cel teden brez elektrike. Zaradi posledic orkana na goratem območju Ashevilla nimajo tekoče vode. "Počutim se, kot da sem preživela apokalipso," je za BBC povedala Nicole Rojas, prebivalka Vilasa v Severni Karolini.   

Več sto cest je še vedno zaprtih, kar predstavlja tudi veliko oviro za zagotavljanje pomoči prizadetim prebivalcem. Pomoč pomagajo razdeljevati tudi zasebniki, med drugim celo z zasebnimi helikopterji in mulami. Eden od lokalnih rančev je priskrbel celo ekipo mul, da bi pomagala zaloge hrane dostaviti na neprevozna območja.

Preživeli še vedno ne morejo verjeti, da je zgodovinsko neurje uničilo njihove domove in naselja. Prebivalci zdaj drug drugemu pomagajo, prinašajo hrano in vodo ter pomagajo pri izkopavanju in podiranju podrtih dreves. Kot je za CNN povedal Zeb Smathers, župan mesta Canton v Severni Karolini, sanacija ne bo trajala le nekaj tednov, in poudaril, da se bodo morali za obnovitev vsega zavzemati še mnogo let.

Ekipa devetih mul je do zdaj dostavila več sto kilogramov inzulina, otroške hrane, plenic, konzerv, čistil in krme za živali, največji izziv do zdaj pa jim je predstavljalo globoko blato, ki so ga za seboj pustile poplave. Kot poroča BBC, so v Severni Karolini zaradi pomanjkanja elektrike in tekoče vode premestili 800 zapornikov, že pred tem pa so tudi iz drugih zaporov morali premestiti več kot 2000 zapornikov, kar pa predstavlja ovire tudi njihovim sorodnikom, saj že več kot teden dni ne morejo stopiti v stik s svojimi bližnjimi. 

Na terenu pomaga več kot 6700 pripadnikov vojske in letalske nacionalne garde iz 16 zveznih držav.  Na območje so do zdaj poslali več kot 8,8 milijona obrokov hrane, 7,4 milijona litrov vode, 150 generatorjev in 225.000 ponjav. 

Prizadeta območja si je iz zraka ogledal tudi predsednik Joe Biden.
Prizadeta območja si je iz zraka ogledal tudi predsednik Joe Biden. FOTO: AP

Joe Biden medtem nadaljuje oglede prizadetih območij, obiskal je tudi Georgio in Florido. Iz zraka si je ogledal škodo v Tallahasseeju na Floridi. Prebivalcem Ray Cityja v Georgii je v nagovoru povedal, da jih vidi in sliši, da žaluje z njimi in da jim obljublja, da jim stoji ob strani, za preživele na Floridi, v Georgii, Severni Karolini, Južni Karolini in Virginiji pa je odobril zvezno pomoč. Poškodovana območja v Georgii si je ogledal tudi nekdanji predsednik Donald Trump.

V prihodnjih dneh se na prizadetih območjih pričakuje več padavin, kar pa bi lahko predstavljalo še dodatno oviro za obnovo škode. Vodja ameriške notranje varnosti Alejandro Mayorkas je v začetku tedna opozoril, da bo Zvezna agencija za upravljanje izrednih razmer v primeru še enega neurja v prihodnjih mesecih težko zagotavljala pomoč. Atlantska sezona orkanov namreč traja do konca novembra in na tem območju pričakujejo še dve nevihti. 

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fregasto
04. 10. 2024 12.27
Na poplavljenem območju bodo kopali litij.
Blue Dream
04. 10. 2024 12.08
zdravkob
04. 10. 2024 11.56
+0
A je Biden poklical Goloba, da mu svetuje!? Takole mu bo potopilo celo ZDA! Pa njegovo aplikacijo za poplave mu naj naloži na telefon. Nimajo pojma američani.
Stajerc22
04. 10. 2024 11.45
+1
Glej ga Bidna! Skoraj ste cisto pozabili na njega!
Jože50
04. 10. 2024 11.24
+5
Ne želite drugim slabo,nikoli se ne ve kdaj bomo mi na vrsti.
milan12
04. 10. 2024 11.14
-9
Narava jim samo vrača za genocid nad staroselci.
Pure
04. 10. 2024 11.19
+3
jp ker indijanci pa letijo po zraku in jih ta voda ne more zalit ane ..
Anti-Marxism
04. 10. 2024 11.55
+3
Ja ja sigurno je en staroselec z pipo priklical okran hahahah mater ste eni hahah
scipio
04. 10. 2024 12.17
Na tem svetu je tako, da vsak novoselec slejkoprej postane staroselec, ki ga nazadnje izpodrine en nov tretji novoselec. Slovenci smo bili v Noriku in Panoniji v 5. in 6. stoletju večinski novoselci, migranti z evrops,ega vzhoda. Izpodrinili smo prejšnje staroselce: Langobarde, Kelte, ostanke Rimljanov in druge lokalce, vključno z Emonci, Poetovičane in razne rustikalce. Nekateri od teh so se že pred tem umaknili na Zahod, npr. v Emonio, tj. današnji Novigrad v Istri in v Padsko nižino. Nekaj se jih je zateklo celo na Ajdno nad Žirovnico in so ostali tam gor nekaj časa in se nazadnje spustili v dolino in se zlili s Slovani. Sedanji prilivi z vzhoda in juga v Evropo so v principu del iste dolge zgodbe. Povprečni Slovenec bo tako čez 100 let za dva ali tri odtenke temnejši. Ni slabo za podalpski ten, ker bo Sonce očitno močno grelo. In slovenska dekleta bodo lepa, kot so bila tudi doslej. Predvsem zaradi mešanja genov.
Pure
04. 10. 2024 11.09
ma hebeš ameriko skoz neki če te rkan ne dobi te pa en ustreli..... bom jaz kar v Slo ostal zaenkrat je boljše :-)
PomisliNaSonce
04. 10. 2024 10.56
-2
O energiji je greh razpravljat...vidimo, zakaj