Tujina

Floridi grozi nov orkan, razglasili izredne razmere

Miami, 06. 10. 2024 11.51 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.L.A., STA
Komentarji
5

Guverner Floride je razglasil izredne razmere, saj so vremenoslovci opozorili, da bi to ameriško zvezno državo, ki jo še vedno ogroža smrtonosni orkan Helene, naslednji teden lahko prizadel nov velik orkan.

Tropska nevihta Milton, ki je trenutno v zahodnem Mehiškem zalivu, naj bi se po napovedih okrepila v velik orkan, ki se bo sredi prihodnjega tedna pomikal proti Floridi, je sporočila državna meteorološka služba.

Milton bi lahko povzročil novo opustošenje na delih zahodne obale Floride, kjer si še niso opomogli od orkana Helene. V divjanju tega neurja, ki je doseglo četrto stopnjo na petstopenjski lestvici, je v več ameriških zveznih državah po navedbah AFP umrlo najmanj 220 ljudi, od tega najmanj 14 na Floridi. Manj kot 10 dni po prvem pa se pripravlja nov močen orkan, ki bi se lahko razvil v orkan tretje kategorije. 

Nevihta Milton je nastala na zahodu Mehiškega zaliva v soboto zjutraj. To je 13. nevihta, poimenovana z začetnico M, ki pa se ponavadi pojavi šele okoli 25. oktobra. Prihodnji teden je pričakovati, da se bo okrepil in bi lahko za seboj pustil življenjsko nevarne posledice na delih zahodne Floride. 

Zaradi zelo nizkega vertikalnega striženja vetra in izjemno visokih temperatur morske površine bo Milton v naslednjih nekaj dneh lahko pridobival stabilno do hitro moč. Nevihta bo tako v približno 36 urah postala orkan, v 72 urah pa velik orkan, poroča CNN

Tropska nevihta Milton
Tropska nevihta Milton FOTO: AP

Tamkajšnji guverner Ron DeSantis je pred prihodom orkana Milton razglasil izredne razmere v 35 okrožjih. "Še naprej bomo zagotavljali državna sredstva, da se pripravimo na učinkovito iskanje in reševanje, obnovitev električne energije in čiščenje cest," je zapisal na X.

Prve napovedi so pokazale, da bo Milton verjetno prečkal Florido v Atlantski ocean, pri čemer je NHC opozoril na morebitne "življenjsko nevarne vplive na dele zahodne obale Floride v torek ali sredo." Že od nedelje do sredine tedna pa pričakujejo močne krajevne nalive. Najnovejša napoved trenutno predvideva, da bodo skoraj po vsej državi, od Gainesvilla do Key Westa, padle večje količine dežja. V Tampi so zabeležili že večjo količino padavin, kot jih običajno tam zapade v celem letu.

Orkan bo Florido zadel nedolgo po tem, ko je tam pustošil orkan četrte kategorije Helene, ki je 26. septembra dosegel kopno na floridskem Big Bendu, povzročil je katastrofalne poplave z uničujočim vetrom, izpadi električne energije in terjal več kot 200 smrtnih žrtev v šestih zveznih državah.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AimBotkin
06. 10. 2024 13.17
Orkani pustošijo po ameriki medtem pa Kamala pošilja denar v Lebanon 🤔. Američani so očitno vredni manj kot drugi ljudje v lastni državi.
Trident Poraza
06. 10. 2024 13.06
+2
trdovrat
06. 10. 2024 12.52
+1
Kaj, ko bi se teli prevajalci, malo izobrazili o merskih enotah? Za njih zgleda, da je vseeno, ali pišemo glaž vina, ali pa galona!
Anion6anion
06. 10. 2024 12.29
+1
Nad Florido gredo orkani da zrušijo novo rezidenco zelenskega.
Betuul
06. 10. 2024 12.23
-1
To je zgleda od boga ☝️! Bog ☝️Vse vidi vse ve•