Tujina

17 milijonov prebivalcev v Ekvadorju ostalo brez elektrike

Quito, 20. 06. 2024 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ekvador je prizadel večurni izpad električne energije, kar 17 milijonov prebivalcev te južnoameriške države je ostalo brez elektrike. Izpad, ki je prizadel tudi bolnišnice, domove za ostarele in glavni sistem podzemne železnice, je nastal zaradi težav z vzdrževanjem in prenosom električne energije v državnem električnem sistemu.

Ekvador se že več let spopada z energetsko krizo, spopadi elektrike niso novost. A vendar je to bil eden večjih doslej. 

"Izpadi, ki smo jih imeli danes, so posledica pomanjkanja naložb v vzdrževanje, nov električni prenos in zaščito električne prenosne infrastrukture," je bil kritičen minister za javno infrastrukturo Roberto Luque. Do izpada je prišlo v sredo, a ima po poročanju ekvadorskih medijev vsaj 95 odstotkov gospodinjstev elektriko že nazaj.

V ekvadorski prestolnici je zavladala panika v bolnišnicah ob izpadu elektrike, vendar sta se dve bolnišnici, vključno z otroškim zdravstvenim centrom oskrbeli z električno energijo iz svojih generatorjev. V največjem mestu v državi Guayaquilu je izpad elektrike za kratek čas prizadel tudi dve drugi bolnišnici. "Elektrika je bila prekinjena, vendar imamo svoje generatorje," je dejal zdravnik iz bolnišnice Luis Vernaza v Guayaquilu.

Prebivalci Guayaquila so se z izpadom elektrike soočili, ravno ko so se temperature v mestu povzpele nad 32 stopinj Celzija. "Neznosno je, tako vroče in vlažno je, ne moremo pa uporabljati klimatske naprave ali ventilatorja," je za CNN povedal eden od prebivalcev. Poleg tega so imeli še težave pri oskrbi z vodo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ekvadorski predsednik Daniel Noboa je že aprila razglasil izredne razmere na področju energetike in zaradi suše, ki je vplivala na proizvodnjo električne energije, ter odredil osemurno prekinitev dobave električne energije po vsej državi.

Po besedah Luqueja pa sredin izpad ni povezan z energetsko krizo, ki je v državi izbruhnila aprila lani.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
20. 06. 2024 09.00
+0
Pod hanßi smo bili Slovenci zaprti po kleteh,brez elektrike in vode
Jernej Sekirnik
20. 06. 2024 09.25
-1
Jernej Sekirnik
20. 06. 2024 09.26
-1
zaradi takšnih kot si ti, ljudje odhajajo na druge portale....
Natoforever
20. 06. 2024 08.30
-1
Idealni za Brics...zbor najrevnejsih drzav sveta.
štajerski janezek
20. 06. 2024 09.01
+2
Jernej Sekirnik
20. 06. 2024 09.49
+1
a one ima za najrevnejše? Očitno še nisi bil tam...če pogledam naše ceste oz. našo infrastrukturo bi rekel da smo mi res revni.....