Tujina

ZN in Irak spet o inšpektorjih

Dunaj/Miami, 04. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Združeni narodi in Irak so na Dunaju začeli nov krog pogajanj o obnovi misije mednarodnih inšpektorjev za nadzor nad iraškim orožjem.

Nadži Sabri in Kofi Annan na Dunaju
Nadži Sabri in Kofi Annan na Dunaju FOTO: Reuters

Generalni sekretar ZN Kofi Annan in iraški zunanji minister Nadži Sabri se bosta na tretjem krogu pogajanj pogovarjala o tem, pod katerimi pogoji je Bagdad pripravljen dovoliti vrnitev mednarodnih inšpektorjev v Irak.

ZN so izvajanje nadzora nad orožjem v Iraku ustavili leta 1998, potem ko je Irak prepovedal inšpektorjem ZN vstop v državo. Nadzor pa je predpogoj za odpravo trgovinskih sankcij proti Iraku, ki jih je uvedel Varnostni svet ZN po iraški invaziji na Kuvajt. ZN bodo zahtevali vrnitev inšpektorjev za nadzor orožja v Irak, Irak pa naj bi načel tudi druge teme, med drugim prepoved letenja nad severnim in južnim Irakom.

Američani aretirali Huseinovega pastorka

Zaradi vstopa v ZDA brez ustreznega dovoljenja, so varnostni organi v Miamiju aretirali pastorka Sadama Huseina. Protiteroristični agenti FBI-ja so Mohameda Safija, ki se je želel udeležiti letalskega tečaja, aretirali v nekem hotelu. Safi sicer živi na Novi Zelandiji, kjer naj bi delal za letalsko družbo. Safijeva mati je bila v 80. letih Sadamova ljubica, kasneje pa se je z njim poročila.