Tujina

'Zahod napihuje mojo vlogo pri napadu'

Tripoli, 03. 10. 2011 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Abdel Basset al Megrahi, ki je bil obsojen zaradi podtaknjene bombe na letalu nad Lockerbijem leta 1988, je dejal, da je njegova vloga v napadu napihnjena. Dejal je še, da je bilo sojenje farsa.

Al Megrahi je zaradi raka priklenjen na posteljo.
Al Megrahi je zaradi raka priklenjen na posteljo. FOTO: Reuters

Abdel Baset al Megrahi, ki so ga obsodili zaradi podtaknjene bombe na letalu nad Lockerbijem leta 1988, kjer je umrlo 270 oseb, je bil pred dvema letoma izpuščen iz zapora na Škotskem zaradi zdravstvenih razlogov. Rak ga je priklenil na posteljo v njegovem domu v Tripoliju z le nekaj meseci življenja.

Za tiskovno agencijo Reuters je povedal, da bodo dejstva o bombnem napadu prej ali slej prišla na dan. Dodal je, da upa, da se bo to kmalu zgodilo. Napovedal je, da bodo nova dejstva objavljena že čez nekaj mesecev. Dodal je še, da Zahod napihuje njegovo udeležbo v dogodku.

Glede sodnega procesa je Al Megrahi dejal, da je bil farsa, med katero so uporabili kup laži. Povedal je tudi, da je še v stiku z Jimom Swirom, očetom ene od žrtev, ki je menil, da je odločitev sodišča sporna. "Predvčerajšnjim mi je doktor Swire poslal elektronsko sporočilo, v katerem mi je povedal, da obstaja novo zdravilo. Poskuša mi pomagati. Povedal mi je, kako priti do tega zdravila," je dejal Al Megrahi.

Al Megrahija so obsodili zaradi podtaknjene bombe na letalu Pan Am 103, ki je letelo od Londona proti New Yorku 21. decembra 1988. Vseh 259 ljudi na letalu je umrlo, 11 drugih pa je življenje izgubilo na tleh v Lockerbiju, ko so ostanki letala padli na tla.

Pravi, da nikoli ni škodil Libijcem

Al Megrahi, ki je delal kot agent obveščevalne službe v času vladavine libijskega voditelja Moamerja Gadafija, je zanikal kakršno koli vpletenost v domnevne zlorabe človekovih pravic pod Gadafijevo vladavino. Zatrdil je, da je deloval le na področju administracije in nikoli ni škodil Libijcem.

O okoliščinah Gadafijevega padca ni vedel nič. Dejal pa je, da je skupina oboroženih moških, ki so se borili proti Gadafiju, udrla v njegov dom in ga nadlegovala.

"Nič ne vem o 17. februarju … to ni stvar za bolno osebo," je dejal. "Vsak dan sem slišal letala, ki preletavajo območje," je opisal aktivnosti Natovih letal, ki so bombardirala strateške točke v Libiji. Dodal je še, da so z njim po vrnitvi v domovino grdo ravnali. Dali mu niso niti zdravil.

Abdela Baseta al Megrahija so izpustili zaradi slabega zdravja.
Abdela Baseta al Megrahija so izpustili zaradi slabega zdravja. FOTO: Reuters

Libijski novi vrh se želi distancirati od napada

Libijski Nacionalni prehodni svet je minuli teden napovedal, da bo s škotskimi oblastmi še preiskoval osumljence, ki naj bi bili vpleteni v napad leta 1988. Gre za napad, od katerega se hoče nov libijski vrh distancirati. Pred tem so sicer dejali, da je primer zaključen in pojavil se je tudi sum, da je bil Gadafi vpleten v napad.

Drugi osumljenec Al Amin Khalifa Fhimah je bil sicer v času sojenja oproščen.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

POMAGAM_TI
03. 10. 2011 18.44
bogi, pa samo dobro je hotel...
CDROM
03. 10. 2011 18.38
Še pri vsaki taki grdi zadevi je zahod prenapihoval zadeve. Zahod potrebuje žrtveno jagnje tako kot je bil WTC in Al kaida, pa za vstop za 2. sv. vojno, pa Vietnam,.... Zmeraj so VELIKI interesi v ozadju in dokler bodo le interesi se bo na svetu godila krivica. Napad na Libijo je bil izveden zgolj zaradi interesov po velikih naravnih bogastvih. Tako kot vojna v Afganistanu. Pa še nekaj kot zanimivost naj vam napišem ali sami presodite, če gre za naključje. Ljudje, ki so bili priča (ameriški vojaki) "usmrtitvi" Osame Bin Ladna so vsi tragično preminili v helikopterski nesreči. Gre res za naključje? Heh, heh, heh, heh,.......
krtaca15
03. 10. 2011 17.54
Ne ne, bo kar blizu resnice.
simonrak
03. 10. 2011 17.42