Tujina

Vlada žuga medijem

Rim, 23. 09. 2006 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanski mediji, ki bi objavili vsebino nezakonitega prisluškovanja, grozi milijon evrov kazni.

Prisluškovalna afera je pretresla italijanski Telecom in prinesla nov odlok, s katerim želi vlada preprečiti prisluškovanja
Prisluškovalna afera je pretresla italijanski Telecom in prinesla nov odlok, s katerim želi vlada preprečiti prisluškovanja FOTO: Reuters


Italijanska vlada je sprejela uredbo, s katero je medijem prepovedala objavo vsebine nezakonitega prisluškovanja, potem ko je tožilstvo razkrilo, da je v enem največjih italijanskih podjetij Telecom Italia delovala obsežna zasebna vohunska mreža. V uredbi, ki je začela veljati danes, je vlada predpisala tudi kazen od 20.000 do milijona evrov, ki jo bodo morale plačati časopisne hiše oziroma radijske in televizijske postaje, ki bodo objavile vsebino nezakonito pridobljenih posnetkov, je po srečanju vlade povedal notranji minister Giuliano Amato.

Ukrep podpira tudi opozicija, odločno pa mu nasprotuje novinarski sindikat. Označili so ga za resno grožnjo pravici do informiranosti.

Poleg tega je vlada odločila, da je treba vse nezakonito pridobljene posnetke uničiti, kaznivo dejanje pa je postalo že samo posedovanje materiala, pridobljenega s prisluškovanjem, kar pomeni, da ga ne bo mogoče uporabiti niti na sodiščih. Žrtvam prisluškovanja so obljubili odškodnino.

Italijanski premier podpira vladno odločitev
Italijanski premier podpira vladno odločitev FOTO: Reuters

Amato je pojasnil, da nova določila niso uperjena proti novinarjem, temveč vodstvom v časopisih ter da slednja svobode izražanja ne ogrožajo. »Nov vladni odlok ščiti vse državljane, ne le znanih,« je dejal. Ne sme se zgoditi, da bi moral vsak, ki telefonira, skrbeti, da mu prisluškujejo, je nadaljeval. Predsednik italijanske vlade Romano Prodi pa je povedal, da so s tem želeli preprečiti pojav »verige izsiljevanja«.

Za omenjene ukrepe se je vlada odločila dva dni potem, ko so organi pregona aretirali 21 ljudi, med drugim tudi vodilnega moža družbe Telecom Italia Giuliana Tavarolija in sedanjega vodjo varnostne službe pri Pirelliju, matični družbi TI, Pierguida Iezzija. Med aretiranimi je tudi enajst pripadnikov finančne policije in karabinjerjev.

Obtoženi so korupcije ter nezakonitega pridobivanja bančnih podatkov in posnetkov telefonskih pogovorov. Dokazi pričajo o nezakonitem prisluškovanju sodnikom, politikom ter tudi nogometašem in nogometnim sodnikom od leta 1997.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fedepotocnik@gmail.com
23. 09. 2006 13.42
Ne gre se (samo) za kriminalce. Gre se pravzaprav za to, da so pogovori zasebni, razen če sodišče drugače presodi. Zate, zame, za predsednika in smetarja. Če je osumljen kaznivega dejanja, potem je že druga zgodba. Ampak vsi imamo pravico do zasebnosti. Odločitev podpiram.
trstenjak
23. 09. 2006 13.27
Zanimivo, da vlada ščiti kriminalce in bo kaznovala medije za morebitno objavo resnice o korupciji. Na srečo se za resnico včasih najde tudi lažja pot do objave - internet. Kako se bodo borili proti objavam na YouTube ali na kakšnem Tanzanijskem serverju??