Tujina

V Makedoniji nova uporniška skupina?

Skopje, 01. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Makedonski premier Ljubčo Georgievski je za skopski časnik Nova Makedonija dejal, da naj bi islamski skrajneži v Makedoniji ustanovili novo oboroženo uporniško skupino z imenom Ilirida.

Georgievski naj bi podatke o novi skupini skrajnežev prejel od Nata
Georgievski naj bi podatke o novi skupini skrajnežev prejel od Nata FOTO: Reuters

Po njegovih besedah naj bi skupina štela okoli 200 mož. Po poročanju omenjenega časnika je makedonska vlada podatke o novem uporniškem gibanju prejela s sedeža zveze Nato v Bruslju. Kot je dejal Georgievski, to dokazuje, da "albanski ekstremizem" še ni opustil svojih teženj po delu makedonskega ozemlja. Ilirido naj bi vodil nekdanji politični vodja Stranke za demokratsko blaginjo Nevzat Halili.

Na severozahodu in severu Makedonije ter v okolici Skopja so lansko pomlad in poletje potekali hudi spopadi med albanskimi uporniki in makedonskimi varnostnimi silami. Do pomiritve in razorožitve upornikov je prišlo šele s pomočjo mednarodnih posrednikov. Takrat so se v Makedoniji namestile vojaške enote zveze Nato, makedonska vlada pa je s preoblikovanjem ustave albanski manjšini obljubila več pravic. V Makedoniji bodo sicer 15. septembra potekale parlamentarne volitve.