Tujina

Tumor nekontrolirano raste

Zagreb, 13. 04. 2007 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker se je tumor nekontrolirano razrasel, Račan trpi hude bolečine. Zdravniki so mu predpisali večje odmerke zdravil.

Ivica Račan se bori za življenje.
Ivica Račan se bori za življenje. FOTO: Reuters
Malo je upanja za izboljšanje stanja. Predvsem zato, ker je tumor tako agresiven. Razširil se je že po celem telesu. Funkcionar SDP, Tonino Picula

Nekdanji hrvaški premier Ivica Račan, ki je v četrtek popoldne začel izgubljati zavest, se bori za življenje. Čez dan in v zgodnjih večernih urah je 64-letni Račan prihajal k sebi, se kratko pogovarjal z bližnjimi ter nato spet izgubljal zavest, so sporočili iz največje hrvaške opozicijske Socialdemokratske stranke (SDP).

Ponoči so bili z informacijami skopi. Zjutraj pa so sporočili, da je Račanovo stanje nespremenjeno. Račan je noč preživel mirno. Soproga Dijana Pleština je celo noč bedela ob svojem možu, medtem ko sta sinova prihajala in odhajala.

Vitalne funkcije delujejo

Po zadnjih poročili nekdanji hrvaški premier od četrtka ponoči ne komunicira več z okolico. Ker se je tumor nekontrolirano razrasel, trpi hude bolečine, je sporočil Račanov zdravniški tim. Za blažitev bolečin so mu predpisali večje odmerke zdravil. Vitalne funkcije mu delujejo.

Račan naj ne bi bil priključen na napravah za ohranjanje pri življenju, temveč zgolj dobiva zdravila proti bolečinam. Hrvaški državni radio je poročal, da zdravniki ne morejo napovedati, kako bo bolezen, ki je v zadnjem stadiju, napredovala.

Prof. dr. Željko Reiner, direktor kliničnega centra Zagreb, v katerem leži Račan, je zaprosil novinarje in fotografe, naj ne vstopajo v bolnišnico. Račana so tudi v petek obiskovali tako strankarski kolegi kot visoki politiki..

Spomnimo:

Ko sem bila včeraj pri njemu na obisku, je spal (Račan, op.a.), tako da nisva govorila. Danes je njegovo stanje nespremenjeno. Globoko upam, da ne trpi. Funkcionarka SDP, Željka Antunović

Večletni vodja hrvaške levice in nekdanji premier je 31. januarja sporočil, da se zaradi hude bolezni umika iz javnega življenja. Četudi je bila prva diagnoza tumor na desni rami, so nadaljnje preiskave v Mestni kliniki v Münchnu pokazale, da ima raka na sečevodu. Operativno so mu odstranili levo ledvico, sečevod in limfne vozliče, izkazalo pa se je, da je tumor na ramenu v bistvu metastaza raka na sečevodu.

Sledila je operacija, pri kateri so Račanu odstranili metastazo iz mišic na desnem ramenu. Dokončna diagnoza je potrdila tudi raka na levi ledvici.

Konec marca se je Račanovo zdravstveno stanje poslabšalo, zato so ga sprejeli v bolnišnico. Kmalu se je izkazalo, da ima metastaze na možganih, zato so izvedli postopek gama-knife oziroma obsevanje, s pomočjo katerega uničujejo tumorje na omejenem območju. Prejšnji teden je bilo Račanovo stanje stabilno, nadaljevali pa so z obsevanjem ramena.

Janša obžaluje bolezen Račana

Premier Janez Janša je izrazil obžalovanje zaradi bolezni nekdanjega hrvaškega premiera. V pogovoru za TV Slovenija je dejal, da mu je "ob tej situaciji dvakrat žal" - prvič "za človeka, ki je še mlad", "zdaj pa se bori s težko boleznijo", drugič pa zato, ker poskus sklenitve sporazuma o meji Drnovšek-Račan ni bil uspešen.

Slovenski premier Janez Janša
Slovenski premier Janez Janša FOTO: POP TV

Po njegovi oceni sicer "bistveno drugačne dvostranske rešitve", kot jo je predvideval ta sporazum iz leta 2001, "tudi, če bo prišlo do arbitraže, rešitve s pomočjo tretjega", glede na situacijo in zemljevide, "ko gre za mejo na morju med državama, ni možno najti". "Dejstvo pa je, da je situacija politično zapletena zaradi tega, ker je dogovorjeni in podpisani sporazum s strani obeh vlad Slovenija sprejela in odbor DZ za mednarodne odnose formalno podprl. Hrvaška pa je to zavrnila, kljub temu, da so stranke, ki so ga podpisale in so imele vlado v rokah, v parlamentu imele večino," je dejal premier.

Tu se po njegovem mnenju postavlja vprašanje verodostojnosti, zaradi česar je situacija zelo težka. Na Hrvaškem je zdaj konsenz, da rešitev v sporazumu Drnovšek-Račan ni dobra, "ne vedo pa, kaj bi drugega ponudili in potem je vedno izgovor pri roki, dajmo to na arbitražo," je dejal premier.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fazo
14. 04. 2007 08.34
Ti se pa nauči slovenščine, lepo prosim! Rodilnik je tudi sklon in to drugi povrsti, veš! Upam sicer na najboljše! Sožalje družini!
damirg@email.si
14. 04. 2007 00.39
to je pa posledica prekomernega kajenja....
pkorosec
13. 04. 2007 20.55
Presneti rak. Sozalje njegovi druzini. Vem kako je to. Imel(i) so vsaj to sreco, da je rak hitro napredoval in da ni(so) predolgo trpel(i) v njegovi agoniji.
Vegos
13. 04. 2007 20.17
Janko, tud alpski Srbi ne obstajajo, hotel sem samo nakazat nek trend v hrvaški zunanji politiki, torej, da s Slovenci se lahko dela kar se hoče; in Račan se mi zdi ena izmed redkih izjem.
polutnik.jasa@siol.net
13. 04. 2007 14.51
Škoda, škoda za Račana. Videl sem ga kot enega redkih v Hrvaški diplomaciji, ki ve kako se streže stvarem. RIP
bojan1@mail386.com
13. 04. 2007 14.22
Hvala Stajler za podporo... Lp.
Peter Jurcek
13. 04. 2007 14.22
Škoda, je eden od boljših Hrvaških politikov...
Vegos
13. 04. 2007 14.16
Na, pa je šel skoraj edini, ki Slovencev ni videl kot "Alpske Hrvate"...naj počiva v miru.
stajler
13. 04. 2007 13.52
Ja bojan1, na žalost imaš prav. Večina ljudi tukaj gor, da ne rečem slovencev je takih.
bojan1@mail386.com
13. 04. 2007 13.32
boris.fonda v kaj pa ti verjameš, če že drugim daješ kritiko, nimaš pa poguma, jajc...,da izpostaviš svoje mnenje, ošitno ga nimaš in samo lajaš kot karavana psov, no mogoče tudi živiš tako , brez lastnega ovedanja in duše...in temo primerno ti je obnašanje, ja veliko ja praznih ljudi, tebi podobnih , ki tavajo po svetu in jim nič ni sveto...so lohko samo volkovi v človeški podobi...
boris.fonda@gmail.com
13. 04. 2007 13.21
dva bluzerja eden za drugim vera v nič
bojan1@mail386.com
13. 04. 2007 12.49
Nrava gre in živi svojo pot, naša energija, zavest ali bit, ali če hočete duh je pa gost v tej naravi v neposredni simbiozi z njo in sta eno in isto kot noč in dan , kot jing in jan in edern brez drugega ne moreta prebivat, žal je še vedno tako in prav je tako ! Vsakega čaka zadnja ura in sem neglede na vse skupaj ob tej zavesti tudi malo žalosten, bil pa je tudi dober človek.
pikam_dopust@yahoo.com
13. 04. 2007 11.19
In tu se vedno znova pokaže vsa nemoč "vsemogočne" medicine...