Tujina

Tisk o obtožnici proti Bobetku

Zagreb, 20. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

O haaški obtožnici proti upokojenemu hrvaškemu generalu Janku Bobetku obširno poroča tudi hrvaški tisk. Reški Novi list tako piše, da bo premier Račan zagotovo izgubil volitve, če bo Bobetko odšel v Haag.

"Haaška bomba na Hrvaškem je tik pred eksplozijo, zato je najmanj, kar lahko pričakujemo od tistih, ki oblikujejo politično javnost, da ohranijo zbranost," piše reški časnik Novi list v komentarju v zvezi z haaško obtožnico proti Janku Bobetku. Časnik je še zapisal, da je nastopil "trenutek preobrata v odnosih med hrvaško vlado in Haagom," ker, če bo Zagreb pristal na izročitev Bobetka haaškemu sodišču, "Račanu ni niti treba iti na volitve, saj jih bo prav gotovo izgubil". Bobetko je sicer doslej najvišji in najstarejši hrvaški predstavnik, obtožen na haaškem sodišču.

Bobetko (desno) v družbi s pokojnim hrvaškim predsednikom Tuđmanom in obrambnim ministrom Šuškom (Foto: Reuters)
Bobetko (desno) v družbi s pokojnim hrvaškim predsednikom Tuđmanom in obrambnim ministrom Šuškom (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Hrvaška vlada naj bi od haaškega tožilstva zahtevala, da generala Bobetka zaradi zdravstvenega stanja zaslišijo na njegovem domu in ne v Haagu. Zdravstveno stanje 83-letnega generala naj bi bilo namreč zelo slabo, saj ima poleg sladkorne bolezni še arteriosklerozo in težave s srcem.

Novi list ob tem domneva, da je haaško sodišče obtožilo Bobetka na podlagi poveljniške odgovornosti za zločine med operacijo v Medačkem džepu v bližini Gospića, v kateri je bilo 9. in 10. septembra 1993 ubitih najmanj 29 srbskih civilistov in pet vojnih ujetnikov. Operacijo naj bi načrtoval in jo ukazal Bobetko, obstajajo pa tudi trditve, da je Bobetko zahteval in zatem tudi odobril načrt Rahima Ademija - izvedli pa so jo takratni poveljnik gospiškega zbornega območja general Ademi, 9. gardijska brigada HV pod poveljstvom Mirka Noraca, samostojni domobranski polk Mileta Kosovića in specialne policijske enote generala Mladena Markača.

Bobetko se ne namerava predati

Bobetko je v pogovoru za zagrebški tednik Globus povedal, da ima obtožnica proti njemu namen izenačiti žrtve in agresorje. "Kje se, razen v Haagu, lahko obtoži poveljnika vojske, ki je ubranila lastno državo," se je spraševal Bobetko in dodal, da em>"v Haag ne bo šel niti za ceno svojega življenja".

Kot je za hrvaško televizijo HTV povedal odvetnik Goran Mikuličić, naj bi bil general Bobetko danes seznanjen z vsebino zapečatene obtožnice. Mikuličić, ki ga je hrvaška vlada predlagala Bobetku za obrambo, je še povedal, da bo vsebina obtožnice znana šele po uradnem postopku pred uradom vlade za sodelovanje s haaškim sodiščem.

Sporna Bobetkova knjiga

Profesor zgodovine na ameriški univerzi Yale Ivo Banac je v pogovoru za Jutarnji list menil, da je v Bobetkovi knjigi o vojni na Hrvaškem "Vse moje bitke" moč najti zelo podrobne podatke, ki so s stališča haaškega sodišča problematični. Bobetko je tako v trenutku, ko je prevzel hrvaško južno bojišče, prevzel tudi odgovornost za hrvaške operacije v BiH. Drugi del knjige se nanaša na vojaške operacije v Medačkem džepu in bi lahko bil zanimiv za haaško sodišče, je povedal Banac in dodal, da "način opisa te operacije jasno kaže, da življenja ujetnikov niso bila pretirano spoštovana".