Tujina

Hrvaška vrnila haaško obtožnico

Zagreb, 20. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podpredsednik hrvaške vlade in vodja urada vlade za sodelovanje s haaškim sodiščem Goran Granić je sporočil, da je haaškemu sodišču vrnil obtožnico proti upokojenemu generalu Janku Bobetku, ker zadeva haaško sodišče in ne hrvaške vlade.

Po zaprti seji vlade je Goran Granić, ki je tudi vodja urada vlade za sodelovanje s haaškim sodiščem, pojasnil, da je obtožnico vrnil v Haag kot predsednik omenjenega odbora. Kot razlog za vrnitev je navedel, da obtožnica zadeva haaško tožilstvo, ne pa hrvaške vlade, saj ji ne postavlja nobenih zahtev, niti glede postopkov.

Vlada ni seznanjena z vsebino

Bo slabo zdravstveno stanje upokojenega generala rešilo pred Haagom?
Bo slabo zdravstveno stanje upokojenega generala rešilo pred Haagom? FOTO: Reuters

Granić je takšno odločitev sprejel po preučitvi obtožnice proti Bobetku in naloga za njegovo aretacijo. Pojasnil je, da z vsebino obtožnice ni seznanil niti članov vlade niti je ni vročil generalu Bobetku. "Nikogar nimam pravice seznanjati z vsebino obtožnice," je poudaril in dodal, da po vračilu obtožnice v Haag od haaškega tožilstva in sodišča pričakuje pravno ustrezen dokument.

Obtožnico proti Bobetku, nekdanjemu načelniku generalštaba hrvaške vojske in enemu najbolj zaslužnih častnikov hrvaške domovinske vojne, je hrvaška vlada prejela včeraj. Hrvaški premier Ivica Račan je sicer že pred tem povedal, da Bobetka ne bodo izročili haaškemu sodišču brez odobritve parlamenta. Hrvaška vlada pa se je zaradi obtožnice danes sestala tudi na kratki seji za zaprtimi vrati.

Ostale obtožnice za Hrvate

Proti hrvaškemu generalu Rahimu Ademiju je že vložena obtožnica zločine, sedaj pa čaka na začetek sojenja pred haaškim sodiščem. General Norac je v zaporu na Reki, na reškem županijskem sodišču pa mu sodijo za zločine v okolici Gospića. Haaško sodišče je vložilo obtožnico tudi proti hrvaškemu generalu Anteju Gotovini za zločine, storjene med operacijo Nevihta leta 1995. Gotovina pa je v tem trenutku na begu.