Tujina

Spopadi v Keniji

Nairobi, 30. 12. 2007 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Opozicija ne prizna volilne zmage predsednika Kibakija. Številni protestniki očitajo sistematično prevaro. Že 13 mrtvih v spopadih.

Štetje glasov na volitvah v Keniji se je zavleklo ...
Štetje glasov na volitvah v Keniji se je zavleklo ... FOTO: Reuters

Volilna komisija je razglasila, da je na predsedniških volitvah v Keniji največ glasov dobil dosedanji predsednik Mwai Kibaki, ki naj bi zbral dobrih 200 tisoč glasov več od vodje opozicije Raila Odinge, kar je najtesnejši izid volitev v kenijski zgodovini.

Odinga je oblast obtožil kraje zmage s sistematično prevaro pri preštevanju glasov, olje pa je na ogenj prililo tudi dejstvo, da je volilna komisija celotne rezultate razglasila z dvodnevno zamudo.

76-letni Mwai Kibaki je le eno uro po objavi uradnih rezultatov zaprisegel svoj drugi predsedniški mandat
76-letni Mwai Kibaki je le eno uro po objavi uradnih rezultatov zaprisegel svoj drugi predsedniški mandat FOTO: Reuters

Po preštetju glasov iz 90 odstotkov volilnih okrožij je prednost Odinge pred Kibakijem v soboto zvečer znašala 38.000 glasov. Kenijska opozicija je v soboto že razglasila zmago svojega kandidata, Odinga pa je Kibakija danes pred objavo končnih rezultatov pozval, naj "spoštuje na volitvah izraženo voljo ljudi in častno prizna svoj poraz". Zahteval je tudi ponovno štetje glasov.

Odinga je sicer vodil tudi v javnomnenjskih raziskavah pred volitvami in v prvih projekcijah po četrtkovem zaprtju volišč. Do sobote zvečer se je prednost Odinge zmanjšala na vsega 38.000 glasov, kar je še okrepilo očitke opozicije o goljufijah in prirejanju

V spopadih 13 mrtvih

Vodja kenijske opozicije Raila Odinga je leta 2002 pomagal sedanjemu tekmecu Kibakiju in bil tri leta član njegovega predsedniškega kabineta
Vodja kenijske opozicije Raila Odinga je leta 2002 pomagal sedanjemu tekmecu Kibakiju in bil tri leta član njegovega predsedniškega kabineta FOTO: Reuters

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, so se na ulicah kenijske prestolnice začeli zbirati tisoči privržencev opozicije, ki dvomijo v poštenost volitev. “Zahtevamo pravico, to ni policijska država!“ so vzklikali protestniki, ko so vdrli v prostore volilne komisije, kjer so skušali preprečiti razglasitev rezultate volitev.

Vmes je posegla policija in tako je predsednik volilne komisije lahko razglasil zmago Kibakija, ki je medtem že zaprisegel svoj drugi petletni mandat in pozval državljane "k umiritvi strasti v dobro Kenije“.

Z ulic Nairobija in drugih mest pa medtem že poročajo o dviganju napetosti in številnih protestnikih. Najhuje naj bi bilo v rojstnem mestu opozicijskega kandidata Odinge, kjer je v spopadih umrlo 10 ljudi. Policija naj bi streljala na množico v mestu Kisumu in pri tem ubila tri protestnike.

Kot so sporočile lokalne televizijske postaje, so kenijske oblasti prekinile vsa živa oddajana televizijskega signala.

Opozicija je napovedala, do bo v ponedeljek organizirala lastno inavguracijo, na kateri bodo proglasili "svojega" predsednika Raila Odingo.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezgorenc@email.si
30. 12. 2007 19.51
Pa menda ja ne tudi tukaj? V Keniji sem živel štiri leta in danes čutim do te države velike simpatije, sploh zato, ker so se vedno uspeli izogniti državljanski vojni, čeravno je plemen veliko, ki so se uspeli izogniti skušnjavi, da bi izgnali Evropejce in Indijce - kot denimo Amin, ali pa da bi uvedli komunizem. Zadnih nekaj let imajo visoko gospodarsko rast in imajo aspiracije postati 'afriški levi' - kot azijski tigri. Upam, da se spopadi ne bodo prelevili v kaj hujšega, čeprav je glede na informacije RTVSLO že prek 100 mrtvih.